keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Guvernul a aprobat o OUG privind masuri de protectie pentru concedierile colective la unele companii de stat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 15 Nov. 2019
Tags: oug, disponibilizari, venituri in completare

Guvernul Romaniei a aprobat recent o Ordonanta de Urgenta prin care se asigura veniturile lunare in completare pentru minerii care urmeaza sa fie disponibilizati din cadrul mai multor companii de stat. Este vorba despre disponibilizarile efectuate de Complexul Energetic Hunedoara si Societatea Nationala de Inchideri Mine.

Astfel, prin aceasta OUG, Guvernul a alocat suma de 91,497 milioane de lei pentru acoperirea veniturilor lunare in completare si va fi asigurata pentru perioada 2019-2024 din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Masura a fost luata ca urmare a faptului ca persoanele disponibilizate anterior de la aceste societati au beneficiat de venitul lunar in completare. De aceea, adoptarea OUG asigura un tratament egal tuturor minerilor care fac parte din planurile de disponibilizare aprobate de societati si de Comisia Europeana.

Conform Ordonantei de Urgenta, venitul in completare pentru fiecare persoana este egal cu diferenta dintre salariul net al acesteia din ultimele 3 luni de activitate si nivelul indemnizatiei de somaj din acelasi an (fara a depasi nivelul salariului mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care angajatul este disponibilizat).

“Guvernul corecteaza o nedreptate care putea fi rezolvata de Cabinetul precedent, inca de acum un an: sa asigure venituri lunare in completare de care, colegii lor, disponibilizati anterior au beneficiat. Ordonanta de Urgenta adoptata astazi acorda protectie sociala minerilor disponibilizati, drepturi legitime avand in vedere specificul si importanta activitatii pe care minerii o desfasoara”, spune ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, citat intr-un comunicat remis presei de Ministerul Economiei.

Perioada in care minerii din Valea Jiului de la cele doua societati vor beneficia de venitul lunar in completare va depinde de vechimea in munca, dupa cum urmeaza:
- 12 luni pentru persoanele cu o vechime cuprinsa intre 3 pana la 10 ani;
- 20 de luni pentru angajatii cu o vechime cuprinsa intre 10-15 ani;
- 24 de luni pentru salariatii cu o vechime cuprinsa intre 15-22 de an.

Asadar,  minerii vor beneficia atat de venitul lunar in completare cat si de indemnizatia de somaj.

Daca persoanele care beneficiaza de aceasta masura se vor reincadra in munca mai devreme de expirarea perioadei venitului lunar in completare, acestea vor beneficia de 50% din plata, pana la finalul acesteia. In cazul celor care solicita in timpul incasarii venitului lunar in completare decizia de pensionare, venitul lunar se va sista odata cu incasare primei pensii.

Este important de stiut faptul ca venitul lunar in completare nu poate fi incasat in paralel cu plata indemnizatiei de crestere a copilului, pana la implinirea acestuia a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016