Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache
la 15 Nov. 2019
Guvernul Romaniei a aprobat recent o Ordonanta de Urgenta prin care se asigura veniturile lunare in completare pentru minerii care urmeaza sa fie disponibilizati din cadrul mai multor companii de stat. Este vorba despre disponibilizarile efectuate de Complexul Energetic Hunedoara si Societatea Nationala de Inchideri Mine.
Astfel, prin aceasta OUG, Guvernul a alocat suma de 91,497 milioane de lei pentru acoperirea veniturilor lunare in completare si va fi asigurata pentru perioada 2019-2024 din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Masura a fost luata ca urmare a faptului ca persoanele disponibilizate anterior de la aceste societati au beneficiat de venitul lunar in completare. De aceea, adoptarea OUG asigura un tratament egal tuturor minerilor care fac parte din planurile de disponibilizare aprobate de societati si de Comisia Europeana.
Conform Ordonantei de Urgenta, venitul in completare pentru fiecare persoana este egal cu diferenta dintre salariul net al acesteia din ultimele 3 luni de activitate si nivelul indemnizatiei de somaj din acelasi an (fara a depasi nivelul salariului mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care angajatul este disponibilizat).
“Guvernul corecteaza o nedreptate care putea fi rezolvata de Cabinetul precedent, inca de acum un an: sa asigure venituri lunare in completare de care, colegii lor, disponibilizati anterior au beneficiat. Ordonanta de Urgenta adoptata astazi acorda protectie sociala minerilor disponibilizati, drepturi legitime avand in vedere specificul si importanta activitatii pe care minerii o desfasoara”, spune ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, citat intr-un comunicat remis presei de Ministerul Economiei.
Perioada in care minerii din Valea Jiului de la cele doua societati vor beneficia de venitul lunar in completare va depinde de vechimea in munca, dupa cum urmeaza:
- 12 luni pentru persoanele cu o vechime cuprinsa intre 3 pana la 10 ani;
- 20 de luni pentru angajatii cu o vechime cuprinsa intre 10-15 ani;
- 24 de luni pentru salariatii cu o vechime cuprinsa intre 15-22 de an.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023

Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile
Asadar, minerii vor beneficia atat de venitul lunar in completare cat si de indemnizatia de somaj.
Daca persoanele care beneficiaza de aceasta masura se vor reincadra in munca mai devreme de expirarea perioadei venitului lunar in completare, acestea vor beneficia de 50% din plata, pana la finalul acesteia. In cazul celor care solicita in timpul incasarii venitului lunar in completare decizia de pensionare, venitul lunar se va sista odata cu incasare primei pensii.
Este important de stiut faptul ca venitul lunar in completare nu poate fi incasat in paralel cu plata indemnizatiei de crestere a copilului, pana la implinirea acestuia a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Guvernul a aprobat o OUG privind masuri de protectie pentru concedierile colective la unele companii de stat":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Cum se aplica facilitatea de reducere a impozitului pe veniturile microintreprinderilor in 2022Contribuabilii dezactivati de Fisc si drepturile lorLoteria bonurilor fiscale. Analiza consultantului Irina DumitrescuFacilitati fiscale conform OUG 6/2019 actualizata la zi. Conditii de acordarePrecizari ANAF referitoare la depunerea Declaratiei unice in vederea acordarii bonificatiilor. Ce trebuie sa stie contribuabiliiUltimele articole
Mod calcul si declarare impozit pe veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor in scop turisticCodul Muncii, modificat. 3 schimbari importante au fost introduse prin OUG 42/2023Firme care fac comert cu ridicata. Facturile emise catre persoane fizice pot fi incasate exclusiv prin banca?OUG 20/2023: Modificari legislative privind esalonarea clasica si esalonarea la plata simplificataDin 6 aprilie 2023 se aplica modificarile introduse prin OUG 20/2023 privind instituirea unor facilitati fiscale
Mai multe articole despre OUG
Articole similare
Atragerea raspunderii solidare - procedura de recuperare a creantelor fiscaleANAF continua controalele la marii contribuabili. A publicat lista celor vizatiNou: ANAF propune adaptarea formularelor in domeniul colectarii creantelor fiscaleMai multe acte FISCALE pot fi emise de ANAF fara a fi semnate si stampilate( Ordinul 362/2022)Operatiunea Cristal continua. Cum arata primele rezultate anuntate de ANAF?Ultimele articole
Colectare creante fiscale. Au fost inlocuite modelele unor formulare din domeniu (Informare ANAF)Termene de suspendare si executari silite in perioada de pandemieFlorin Citu anunta: In perioada urmatoare se va face “ordine†in ministereOUG 69/2019: Masuri de protectie pentru concedierile colective in cadrul unor companii de statCastigul salarial mediu, in crestere in luna septembrie
Mai multe articole despre disponibilizari

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"