Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Guvernul Romaniei a aprobat recent o Ordonanta de Urgenta prin care se asigura veniturile lunare in completare pentru minerii care urmeaza sa fie disponibilizati din cadrul mai multor companii de stat. Este vorba despre disponibilizarile efectuate de Complexul Energetic Hunedoara si Societatea Nationala de Inchideri Mine.
Masura a fost luata ca urmare a faptului ca persoanele disponibilizate anterior de la aceste societati au beneficiat de venitul lunar in completare. De aceea, adoptarea OUG asigura un tratament egal tuturor minerilor care fac parte din planurile de disponibilizare aprobate de societati si de Comisia Europeana.
Conform Ordonantei de Urgenta, venitul in completare pentru fiecare persoana este egal cu diferenta dintre salariul net al acesteia din ultimele 3 luni de activitate si nivelul indemnizatiei de somaj din acelasi an (fara a depasi nivelul salariului mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care angajatul este disponibilizat).
“Guvernul corecteaza o nedreptate care putea fi rezolvata de Cabinetul precedent, inca de acum un an: sa asigure venituri lunare in completare de care, colegii lor, disponibilizati anterior au beneficiat. Ordonanta de Urgenta adoptata astazi acorda protectie sociala minerilor disponibilizati, drepturi legitime avand in vedere specificul si importanta activitatii pe care minerii o desfasoara”, spune ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, citat intr-un comunicat remis presei de Ministerul Economiei.
Perioada in care minerii din Valea Jiului de la cele doua societati vor beneficia de venitul lunar in completare va depinde de vechimea in munca, dupa cum urmeaza:

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Manual de politici contabile - Stick USB

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Asadar, minerii vor beneficia atat de venitul lunar in completare cat si de indemnizatia de somaj.
Daca persoanele care beneficiaza de aceasta masura se vor reincadra in munca mai devreme de expirarea perioadei venitului lunar in completare, acestea vor beneficia de 50% din plata, pana la finalul acesteia. In cazul celor care solicita in timpul incasarii venitului lunar in completare decizia de pensionare, venitul lunar se va sista odata cu incasare primei pensii.
Este important de stiut faptul ca venitul lunar in completare nu poate fi incasat in paralel cu plata indemnizatiei de crestere a copilului, pana la implinirea acestuia a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Continuarea sistemului TVA la incasare in 2021. Se mai depune declaratia 097 in acest caz?ANAF va anunta ce conditii trebuie sa indepliniti ca sa fiti acreditat pentru depunerea declaratiei 112Modificarile Codului Fiscal aduse prin OUG 111 din 2013e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Precizari cu privire la impozitarea microintreprinderilorUltimele articole
RO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025 Impozit venituri din pensii. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025CCF propune modificari asupra proiectului pe TVA al Finantelor. Firmele mici ar putea fi afectateControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleSituatii financiare anuale. Administratorul firmei poate sau nu sa semneze bilantul?Articole similare
Briefing de presa sustinut de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, la finalul sedintei de GuvernTermene de suspendare si executari silite in perioada de pandemieActualizare legislatie septembrie 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea II.3)Criza a redus programul saptamanal de lucru al romanilor cu circa 20 de minuteCum se poate evita raspunderea solidara pentru obligatiile fiscale neachitate de societate?Ultimele articole
Mai multe acte FISCALE pot fi emise de ANAF fara a fi semnate si stampilate( Ordinul 362/2022)Colectare creante fiscale. Au fost inlocuite modelele unor formulare din domeniu (Informare ANAF)Florin Citu anunta: In perioada urmatoare se va face “ordine†in ministereOUG 69/2019: Masuri de protectie pentru concedierile colective in cadrul unor companii de statCastigul salarial mediu, in crestere in luna septembrie
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"