Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand cu 01 ianuarie 2015 se aplica noi reguli pentru serviciile electronice prestate catre persoane neimpozabile (persoane fizice sau persoane juridice neimpozabile), introduse prin OUG 8/2014.
Conform modificarilor aduse art. 133 alin. (5) din Codul fiscal, pentru serviciile furnizate pe cale electronica catre o persoana neimpozabila locul prestarii este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Ca atare, din punct de vedere al TVA aceste servicii prestate catre persoane neimpozabile (din UE sau din afara UE) vor fi impozabile la locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Prin OANAF 4023, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 963 din 30/12/2014 a fost aprobata Procedura de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, prevazute la art. 152 indice 4 si art. 152 indice 5 din Codul fiscal, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare.
Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania pot utiliza regimul special reglementat la art. 152 indice 5 din Codul fiscal (introdus prin OUG 8 din 2014 si modificat prin OUG 80/2014) pentru toate serviciile electronice prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in statele membre de consum, daca nu sunt stabilite in aceste state membre. Daca aplica regimul special, o perasoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania trebuie sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii sale supuse regimului special la organul fiscal competent. Aceasta trebuie sa notifice, prin mijloace electronice, organul fiscal competent, in caz de incetare a activitatii sau in caz de modificari ulterioare, care o exclud de la regimul special.
Pentru operatiunile impozabile pentru care aplica regimul special persoana impozabila utilizeaza doar codul de inregistrare in scopuri de TVA care i-a fost atribuit conform art. 153.
In termen de 20 de zile de la sfarsitul fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaratie speciala de TVA, potrivit modelului stabilit de Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012 al Comisiei din 13 septembrie 2012 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii de telecomunicatii, servicii de radiodifuziune si de televiziune sau servicii electronice catre persoane neimpozabile, indiferent daca au fost sau nu prestate servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune in perioada fiscala de raportare.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Declaratia speciala de TVA trebuie sa contina urmatoarele informatii:
a) codul de inregistrare special in scopuri de TVA;
b) valoarea totala, exclusiv taxa, a prestarilor de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune efectuate in cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile si valoarea corespunzatoare a taxei datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibila; Aceste informatii se completeaza separat, pentru fiecare stat membru de consum in care este datorata taxa pe valoarea adaugata.
c) valoarea totala a taxei datorate in statele membre de consum.
In cazul in care o persoana impozabila detine unul sau mai multe sedii fixe, in alte state membre, de la care sunt prestate servicii, declaratia speciala de TVA contine, pe langa aceste informatii, valoarea totala a prestarilor de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune care fac obiectul acestui regim special, calculata pentru fiecare stat membru in care persoana detine un sediu, cu precizarea numarului individual de identificare in scopuri de TVA sau a codului de inregistrare fiscala al sediului respectiv, si defalcata pe fiecare stat membru de consum.
Declaratia speciala de TVA se intocmeste in euro. In cazul in care prestarile de servicii se platesc in alte monede se va folosi, la completarea declaratiei, rata de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.
Persoanele impozabile vor achita suma totala a taxei datorate in statele membre de consum intr-un cont special, in euro, indicat de organul fiscal competent, pana la data la care au obligatia depunerii declaratiei speciale.
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVASub ce plafon poti deveni neplatitor de TVADeducere TVA din factura completata eronatPrestatare servicii IT pentru client non-UE. Obligatii TVA si impozit pe venitAjustarea TVA in conditiile anularii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 148 - Cod FiscalUltimele articole
A fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Calendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Declaratia 398 (Declaratia speciala de TVA). Cine depune D398, termen depunereLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileArticole similare
Miercuri, 31 august 2021, este termenul limita pentru depunerea formularului 398 - Declaratie speciala de TVAVineri, 31 martie 2023, este termenul limita pentru depunerea formularului 398-Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)Ce trebuie sa stii despre mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import (Ordinul 1019/2021)DECLARATIA SPECIALA DE TVA trebuie depusa la ANAF pana pe 29 februarie 2024Sambata, 30 septembrie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei speciale de TVAUltimele articole
Calendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Declaratia 398 (DECLARATIA SPECIALA DE TVA). Cine depune D398, termen depunereDECLARATIA SPECIALA DE TVA trebuie depusa la ANAF pana pe 31 august 2024Pana pe 30 iunie 2024 trebuie depus la ANAF formularul 398Marti, 30 aprilie 2024, termen limita pentru depunere a Declaratiei speciale de TVAArticole similare
Obligatii privind TVA ale persoanelor impozabile stabilite si inregistrate in scopuri de TVA in Romania care presteaza servicii electronice catre persoane neimpozabile incepand cu 1 ianuarie 2015Ce regim TVA se aplica pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabileCodul fiscal 2011 - Titlul VIAlerta fiscalitate 13-17 octombrie 2008Cota TVA si faptul generator pentru 8 tipuri de operatiuni economiceUltimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileInspectia Muncii: Proiectului tehnic aferent REGES-ONLINE a fost pus in consultare publicaCifra de afaceri. Definitie, formula si cum sa o calculezi corectServicii electronice catre persoane impozabile din stat tert. Ce regim fiscal TVA se aplica in RomaniaEfectele retragerii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeana din perspectiva TVAArticole similare
Romania suporta corectii de 25 la suta din valoarea declaratiilor de cheltuieli POS DRUAjustarea TVA in conditiile anularii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 149 - Cod FiscalImpozit pe veniturile microintreprinderilor 2013 | Conditii de aplicareDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVADocumentar fiscal: Operatiuni scutite de TVAUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Legea privind salariul minim EUROpean a fost promulgata! Ce impact va avea pentru RomaniaMicrointreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 EURO?Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"