Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand cu 01 ianuarie 2015 se aplica noi reguli pentru serviciile electronice prestate catre persoane neimpozabile (persoane fizice sau persoane juridice neimpozabile), introduse prin OUG 8/2014.
Conform modificarilor aduse art. 133 alin. (5) din Codul fiscal, pentru serviciile furnizate pe cale electronica catre o persoana neimpozabila locul prestarii este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Ca atare, din punct de vedere al TVA aceste servicii prestate catre persoane neimpozabile (din UE sau din afara UE) vor fi impozabile la locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Prin OANAF 4023, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 963 din 30/12/2014 a fost aprobata Procedura de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, prevazute la art. 152 indice 4 si art. 152 indice 5 din Codul fiscal, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare.
Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania pot utiliza regimul special reglementat la art. 152 indice 5 din Codul fiscal (introdus prin OUG 8 din 2014 si modificat prin OUG 80/2014) pentru toate serviciile electronice prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in statele membre de consum, daca nu sunt stabilite in aceste state membre. Daca aplica regimul special, o perasoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania trebuie sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii sale supuse regimului special la organul fiscal competent. Aceasta trebuie sa notifice, prin mijloace electronice, organul fiscal competent, in caz de incetare a activitatii sau in caz de modificari ulterioare, care o exclud de la regimul special.
Pentru operatiunile impozabile pentru care aplica regimul special persoana impozabila utilizeaza doar codul de inregistrare in scopuri de TVA care i-a fost atribuit conform art. 153.
In termen de 20 de zile de la sfarsitul fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaratie speciala de TVA, potrivit modelului stabilit de Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012 al Comisiei din 13 septembrie 2012 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii de telecomunicatii, servicii de radiodifuziune si de televiziune sau servicii electronice catre persoane neimpozabile, indiferent daca au fost sau nu prestate servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune in perioada fiscala de raportare.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Declaratia speciala de TVA trebuie sa contina urmatoarele informatii:
a) codul de inregistrare special in scopuri de TVA;
b) valoarea totala, exclusiv taxa, a prestarilor de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune efectuate in cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile si valoarea corespunzatoare a taxei datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibila; Aceste informatii se completeaza separat, pentru fiecare stat membru de consum in care este datorata taxa pe valoarea adaugata.
c) valoarea totala a taxei datorate in statele membre de consum.
In cazul in care o persoana impozabila detine unul sau mai multe sedii fixe, in alte state membre, de la care sunt prestate servicii, declaratia speciala de TVA contine, pe langa aceste informatii, valoarea totala a prestarilor de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune care fac obiectul acestui regim special, calculata pentru fiecare stat membru in care persoana detine un sediu, cu precizarea numarului individual de identificare in scopuri de TVA sau a codului de inregistrare fiscala al sediului respectiv, si defalcata pe fiecare stat membru de consum.
Declaratia speciala de TVA se intocmeste in euro. In cazul in care prestarile de servicii se platesc in alte monede se va folosi, la completarea declaratiei, rata de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.
Persoanele impozabile vor achita suma totala a taxei datorate in statele membre de consum intr-un cont special, in euro, indicat de organul fiscal competent, pana la data la care au obligatia depunerii declaratiei speciale.
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Analiza Irina Dumitrescu: Cum se calculeaza cifra de afaceri pentru aplicarea regimului special de scutire de TVA pentru intreprinderile mici?Zoom fiscal: REGIMUL SPECIAL de TVA pentru bunuri second-handVanzare bunuri imobile. In ce conditii e obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA?Noi reguli TVA pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii in Romania si aplica pentru regimul UEA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Ultimele articole
Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii fiscale importante la ANAFDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAE-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Articole similare
Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna IULIE 2023Miercuri, 31 august 2021, este termenul limita pentru depunerea formularului 398 - Declaratie speciala de TVAMarti, 30 aprilie 2024, termen limita pentru depunere a Declaratiei speciale de TVAVineri, 30 iunie 2023, termen limita pentru depunerea formularului 398 ”Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)”Reminder ANAF! 4 declaratii fiscale importante au ca termen limita data de 30 iunie 2023Ultimele articole
Pana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii fiscale importante la ANAFSambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Calendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Declaratia 398 (DECLARATIA SPECIALA DE TVA). Cine depune D398, termen depunereDECLARATIA SPECIALA DE TVA trebuie depusa la ANAF pana pe 31 august 2024Articole similare
Tratament fiscal TVA pentru prestare servicii electronice catre diversi beneficiariRegimul special pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabileNoi servicii electronice de plata. Consiliul confirma acordul cu PE in privinta normelor actualizatePrestari servicii catre organizatii neplatitoare de TVA din UE si Non UE. Tratament TVAAlerta fiscalitate 21-25 iulie 2008Ultimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileInspectia Muncii: Proiectului tehnic aferent REGES-ONLINE a fost pus in consultare publicaServicii electronice catre persoane impozabile din stat tert. Ce regim fiscal TVA se aplica in RomaniaEfectele retragerii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeana din perspectiva TVAAchizitie intracomunitara de servicii electronice. Regim fiscal TVA si raportareArticole similare
Ce greseli risca sa faca o asociatie fara scop patrimonial la o achizitie intracomunitaraUGIR 1903: Aproximativ 50.000 de firme vor da faliment pana in martie 2010!E-Factura: Sistemul va fi implementat din 2024, in doua etape. Persoane EXCEPTATE de la utilizarea e-FacturaInstrumente de finantare destinate tinerilor cercetatori, aferente anului 2014OUG 153/2020. Aspecte fiscale privind reducerea de impozit pe veniturile microintreprinderilorUltimele articole
Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaSalariati cu mai multe CIM. 4 aspecte importanteTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulPana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii fiscale importante la ANAFFacturare in RO e-Factura. Facturile in EURO pot fi transmise in sistem?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"