Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul TVA al serviciilor electronice in 2015. Procedura de inregistrare a persoanelor impozabile care aplica regimurile speciale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 09 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: regimul special, declaratia speciala de tva, serviciile electronice, euro

Incepand cu 01 ianuarie 2015 se aplica noi reguli pentru serviciile electronice prestate catre persoane neimpozabile (persoane fizice sau persoane juridice neimpozabile), introduse prin OUG 8/2014.



Conform modificarilor aduse art. 133 alin. (5) din Codul fiscal, pentru serviciile furnizate pe cale electronica catre o persoana neimpozabila locul prestarii este considerat a fi  locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Ca atare, din punct de vedere al TVA aceste servicii prestate catre persoane neimpozabile (din UE sau din afara UE) vor fi impozabile la locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Prin OANAF 4023, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 963 din 30/12/2014 a fost aprobata Procedura de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, prevazute la art. 152 indice 4 si art. 152 indice 5 din Codul fiscal, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare.

Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania pot utiliza regimul special reglementat la art. 152 indice 5 din Codul fiscal (introdus prin OUG 8 din 2014 si modificat prin OUG 80/2014) pentru toate serviciile electronice prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in statele membre de consum, daca nu sunt stabilite in aceste state membre. Daca aplica regimul special, o perasoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania trebuie sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii sale supuse regimului special la organul fiscal competent. Aceasta trebuie sa notifice, prin mijloace electronice, organul fiscal competent, in caz de incetare a activitatii sau in caz de modificari ulterioare, care o exclud de la regimul special.

Pentru operatiunile impozabile pentru care aplica regimul special persoana impozabila utilizeaza doar codul de inregistrare in scopuri de TVA care i-a fost atribuit conform art. 153.

In termen de 20 de zile de la sfarsitul fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaratie speciala de TVA, potrivit modelului stabilit de Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012 al Comisiei din 13 septembrie 2012 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii de telecomunicatii, servicii de radiodifuziune si de televiziune sau servicii electronice catre persoane neimpozabile, indiferent daca au fost sau nu prestate servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune in perioada fiscala de raportare.

Declaratia speciala de TVA trebuie sa contina urmatoarele informatii:

    a) codul de inregistrare special in scopuri de TVA;
    b) valoarea totala, exclusiv taxa, a prestarilor de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune efectuate in cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile si valoarea corespunzatoare a taxei datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibila; Aceste informatii se completeaza separat, pentru fiecare stat membru de consum in care este datorata taxa pe valoarea adaugata.

    c) valoarea totala a taxei datorate in statele membre de consum.
 In cazul in care o persoana impozabila detine unul sau mai multe sedii fixe, in alte state membre, de la care sunt prestate servicii, declaratia speciala de TVA contine, pe langa aceste informatii, valoarea totala a prestarilor de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune care fac obiectul acestui regim special, calculata pentru fiecare stat membru in care persoana detine un sediu, cu precizarea numarului individual de identificare in scopuri de TVA sau a codului de inregistrare fiscala al sediului respectiv, si defalcata pe fiecare stat membru de consum.

Declaratia speciala de TVA se intocmeste in euro. In cazul in care prestarile de servicii se platesc in alte monede se va folosi, la completarea declaratiei, rata de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.

Persoanele impozabile vor achita suma totala a taxei datorate in statele membre de consum intr-un cont special, in euro, indicat de organul fiscal competent, pana la data la care au obligatia depunerii declaratiei speciale.

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul TVA al serviciilor electronice in 2015. Procedura de inregistrare a persoanelor impozabile care aplica regimurile speciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016