Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Efectele retragerii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeana din perspectiva TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 10 Feb. 2020 Exclusiv
Tags: brexit, tva, acord, ue, marea britanie

Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, au incheiat un ACORD privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana si din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (dupa ce Regatului Unit al Marii Britanii s-a retras din Uniunea Europeana la data de 31 ianuarie 2020).

 
Acordul de retragere a intrat în vigoare la 1 februarie 2020 si prevede o perioada de tranzitie sau de punere in aplicare, care incepe la data intrarii in vigoare a acestui acord si se incheie la 31 decembrie 2020. Pe durata perioadei de tranziÈ›ie, Marea Britanie nu va participa la mecanismul decizional È™i nu va mai fi reprezentată în instituÈ›iile UE, dar va păstra toate drepturile È™i obligaÈ›iile ce revin unui stat membru.

Astfel, in perioada de tranzitie cuprinsa intre 01 februarie 2020 si 31 decembrie 2020 se aplica in continuare Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. Efectele Brexit-ului din perspectiva TVA se vor materializa pentru tranzactiile in desfasurare la incheierea perioadei de tranzitiei si pentru cele desfasurate dupa incheierea acestei perioade, respectiv incepand cu 01 ianuarie 2021 si se refera la:
  • Operatiunile dintre Romania si UK considerate in prezent achizitii intracomunitare, respectiv livrari intracomunitare, vor fi considerate importuri (pentru care importatorul va avea obligatia platii TVA in Romania), respectiv exporturi (care vor putea fi scutite de TVA in conditiile art. 294 din Codul fiscal, justificate corespunzator) pentru care vor trebui intocmite formalitatile vamale.
  • Tratamentul specific vanzarilor la distanta nu se va mai aplica pentru vanzarile catre UK (va fi aplicabila scutirea pentru livrari de bunuri in afara comunitatii) nici pentru achizitiile efectuate de o persoana neimpozabila din Romania de la o persoana impozabila din UK (bunurile vor fi supuse TVA la import, cu exceptia importurilor pentru care se aplica scutirea speciala pentru bunurile de mica valoare).
  • Persoanele impozabile stabilite in Romania care presteaza catre persoane neimpozabile din UK servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune nu vor mai utiliza regimul special UE pentru serviciile electronice (MOSS), aceste servicii vor fi neimpozabile in Romania. 
  • Tranzactiile din/in Romania catre/de la persoane impozabile din UE nu se vor mai raporta in Formularul 390.
  • Serviciile  constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora, servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale si evaluari ale bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate in Romania, cand aceste servicii vor fi prestate catre o persoana impozabila din UK, daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania, vor fi impozabile din punct de vedere al TVA in Romania. In prezent, acestea sunt neimpozabile fiind aplicabila regula generala de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Dupa incheierea perioadei de tranzitie aceste servicii vor intra in sfera exceptiei de la art. 278 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal.

La art. 51 din acordul mai sus mentionat sunt redate aspectele in curs de desfasurare privind taxa pe valoare adaugata:
  • Directiva 2006/112/CE a Consiliului  se aplica in ceea ce priveste marfurile expediate sau transportate de pe teritoriul Regatului Unit pe teritoriul unui stat membru si viceversa, cu conditia ca expedierea sau transportul sa fi inceput inainte de incheierea perioadei de tranzitie si sa se incheie dupa aceasta perioada.
 
  • In ceea ce priveste drepturile si obligatiile persoanei impozabile in legatura cu tranzactiile avand un element transfrontalier dintre Regatul Unit si un stat membru care au avut loc inainte de incheierea perioadei de tranzitie si in ceea ce priveste tranzactiile prevazute la alineatul (1), Directiva 2006/112/CE continua sa se aplice cinci ani dupa incheierea perioadei de tranzitie. Prin derogare de la aceste dispozitii:

- si de la articolul 15 din Directiva 2008/9/CE a Consiliului , cererile de rambursare care se refera la TVA care a fost platita intr-un stat membru de catre o persoana impozabila stabilita in Regatul Unit sau care a fost platita in Regatul Unit de catre o persoana impozabila stabilita intr-un stat membru se depun in conformitate cu conditiile prevazute de directiva respectiva pana cel tarziu la 31 martie 2021.

-  si de la articolul 61 alineatul (2) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului , modificarile aduse declaratiilor de TVA care au fost depuse in conformitate cu articolul 364 sau cu articolul 369f din Directiva 2006/112/CE fie in Regatul Unit, in ceea ce priveste serviciile furnizate in statele membre de consum inainte de incheierea perioadei de tranzitie, fie intr-un stat membru, in ceea ce priveste serviciile furnizate in Regatul Unit inainte de incheierea perioadei de tranzitie, se depun pana cel tarziu la 31 decembrie 2021.
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Efectele retragerii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeana din perspectiva TVA":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016