Tags: lista de inventariere, nomfp 2634/2015, inventarierea bunurilor
Regasiti mai jos un model pentru lista de inventariere (Cod 14-3-12) si (Cod 14-3-12/b), alaturi de informatii utile privind functiile acestui formular.
Lista de inventariere serveste ca:
- document pentru inventarierea bunurilor aflate in gestiunile entitatii;
- document pentru stabilirea lipsurilor si plusurilor de bunuri (imobilizari, stocuri materiale) si a altor valori (elemente de trezorerie etc.);
- document justificativ de inregistrare in evidenta magaziilor (depozitelor) si in contabilitate a plusurilor si minusurilor constatate;
- document pentru intocmirea Registrului-inventar;
- document pentru determinarea ajustarilor pentru depreciere/pierdere de valoare;
- document centralizator al operatiunilor de inventariere.
Se intocmeste la locurile de depozitare, anual sau in situatiile prevazute de dispozitiile legale, de catre comisia de inventariere, pe gestiuni, conturi de valori materiale, eventual grupe sau subgrupe, separat pentru bunurile entitatii si separat pentru cele apartinand altor entitati, aflate asupra personalului entitatii la data inventarierii, primite pentru prelucrare etc. si se semneaza de catre membrii comisiei de inventariere si de catre gestionar.
In cazul bunurilor primite in custodie si/sau consignatie, pentru prelucrare etc., o copie a Listei de inventariere se inainteaza entitatii care detine bunurile respective.
Listele de inventariere intocmite pentru bunurile apartinand altor entitati trebuie sa contina, pe langa elementele comune (felul materialului sau produsului finit, cantitatea, valoarea etc.), numarul si data actului de predare-primire.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
La firmele cu vanzare auto marja, platitoare de tva si de impozit pe profit, imi da in decontul precompletat atentionare ca si cum achizitiile de bunuri second hand de la persoane neimpozabile din Germania (pe baza de kauvertrag) nu se regasesc in D390. Aceasta informatie si-o culege din e-Transport, pe care il face fiecare client in parte, nu il fac eu in calitate de contabil. Ce ar trebui facut? Ar trebui raportate altfel in e-Transport? (i-am intrebat si au spus ca scriu achizitii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rugam sa ne precizati cum se calculeaza deductibilitatea cheltuielilor financiare cu dobanda bancara si a diferentelor de curs valutar aferenta unui credit pe termen lung cu impact asupra gradului de indatorare.
Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea detine un spatiu inchiriat ca urmare a unui contract oneros. Daca in contractul de inchiriere se mentioneaza ca se poate subinchiria spatiul, din punct de vedere fiscal este posibila o subinchiriere cu pret mai mic decat chiria lunara pe o perioada determinata de timp? Intrebarea este, daca din punct de vedere fiscal, ar putea avea loc ajustari la pretul de piata, nefiind vorba de tranzactii intre societati afiliate.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Cu ocazia sarbatorilor de iarna societatea noastra intentioneaza sa acorde un cadou angajatilor. Acest cadou o sa fie inclus in baza de impozitare a salariatilor deoarece societatea acorda si tichete cadou cu aceasta ocazie. Bunurile care compun cadoul o sa fie achizitionate de la o societate protejata. Putem compensa contravaloarea acestor bunuri cu varsamintele de la PJ pentru persoane cu handicap neincadrate? Daca da, ce valoare o sa putem compensa, valoarea fara TVA sau valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In urma executarii silite a unui client rau platnic, s-au incasat si penalitati de intarziere, penalitati calculate conform contract.
In contract a fost de asemenea prevazut ca in cazul incasarii de penalitati sa se emita imediat facturi. In aceasta situatie factura de penalitati va fi emisa cu tva sau fara?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate infiintata in anul 2021 si care nu a desfasurat niciodata activitate a fost declarata inactiva in urma expirarii sediului social in 2023. Pentru anul 2021 si 2022 s-a depus declaratia 100 pentru impozit pe venit microintreprinderi pe 0 si s-a depus la final de 2021 si 2022 Declaratia de inactivitate. Pentru anul 2023 si 2024 nu s-a mai depus nicio raportare.
In octombrie 2024 s-a primit prin spv Notificare privind modificarea din oficiu a datelor din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<