Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
De cele mai multe ori, facem aceasta descoperire cu ocazia pregatirilor pentru inchiderea fiscala si contabila a unui an fiscal incheiat. Doar asa constatam, in baza documentelor existente, faptul ca ...
De cele mai multe ori, facem aceasta descoperire cu ocazia pregatirilor pentru inchiderea fiscala si contabila a unui an fiscal incheiat. Doar asa constatam, in baza documentelor existente, faptul ca avem de-a face atat cu lipsuri cantitative si deprecieri
calitative, cat si cu depasiri ale cheltuielilor limitate fiscal d.p.d.v. al deductibilitatii la determinarea profitului impozabil.
Astfel de operatiuni sunt considerate asimilate unei livrari de bunuri pe teritoriul Romaniei, taxabile.
Deoarece pentru astfel de operatiuni se colecteaza TVA, trebuie emis in acest scop un document justificativ necesar pentru inregistrarea in evidenta fiscala: autofactura. Automat, acest document este util si pentru efectuarea inregistrarilor in evidenta contabila.
Retineti!
Astfel de operatiuni sunt considerate asimilate unei livrari de bunuri numai daca pentru bunurile constatate lipsa sau depreciate s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei sau producerii acestora.
Constatarea lipsurilor cantitative si a deprecierilor calitative are loc prin efectuarea inventarierii anuale care este obligatorie conform prevederilor din Legea contabilitatii nr. 82/1991.
Inventarierea anuala se face in baza instructiunilor cuprinse in O.M.F.P. nr. 1.753 din 22 noiembrie 2004 si are drept scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de activ si de pasiv ale fiecarei firme. Inventarierea elementelor de activ se concretizeaza prin inscrierea acestora in formularul „Lista de inventariere“ (cod 14-3-12) care se utilizeaza ca document pentru:
● stabilirea cantitativa a lipsurilor si a plusurilor de bunuri, urmata de compensarea acestora;
● constatarea deprecierilor calitative.
Constatarea depasirii cheltuielilor limitate fiscal are loc ca urmare a calculelor efectuate si consemnate in registrul de evidenta fiscala obligatoriu pentru firmele platioare de impozit pe profit.
Scurta abordare fiscala si contabila pentru lipsuri cantitative
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari SAF-T pentru Contribuabili Mici
In situatia in care se considera ca valoarea bunurilor constatate lipsa la inventar nu este imputabila, operatiunea se considera asimilata unei livrari de bunuri.
Din acest motiv, firmele inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa olecteze TVA daca pentru bunurile respective s-a dedus TVA la momentul achizitiei. Constatarea de „bunurile lipsa din gestiune“ se numeste „livrare catre sine“ si se regaseste la art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal. Pentru aceste livrari catre sine, colectarea taxei se face prin autofacturarea contravalorii bunurilor lipsa din gestiune.
Autofactura astfel emisa se consemneaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna in care se incheie operatiunea de inventariere si de valorificare a elementelor de activ
De exemplu:
➔daca inventarierea si valorificarea acestei operatiuni se finalizeaza pana la data de 25 ianuarie 2009:
– d.p.d.v. fiscal:
✓ se emite autofactura pentru colectarea sumei TVA aferente lipsurilor cantitative in luna decembrie 2008;
✓ autofactura emisa se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna decembrie 2008;
✓ informatiile preluate din jurnalul pentru vanzari se raporteaza prin decontul de TVA aferent lunii decembrie 2008 cu termen de depunere cel mai tarziu pana in data de 25 ianuarie 2009;
– d.p.d.v. contabil:
✓ autofactura reprezinta document justificativ pentru inregistrarea operatiunii in balanta contabila a lunii decembrie 2008 prin formula contabila:
658
=
%
„Alte cheltuieli
371
de exploatare“
„Marfuri“
4427
„TVA colectata“
➔daca inventarierea si valorificarea acesteia se finalizeaza dupa de 25 ianuarie 2009, la data de 31 ianuarie 2009:
– d.p.d.v. fiscal:
✓ in luna ianuarie 2009 se emite autofactura pentru colectarea sumei TVA aferenta lipsurilor cantitative din anul 2008;
✓ autofactura emisa pentru colectarea TVA aferenta lipsurilor cantitative se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna ianuarie 2009;
✓ informatiile preluate din jurnalul pentru vanzari se raporteaza prin decontul de TVA aferent lunii ianuarie 2009 cu termen de depunere cel mai tarziu pana in data de 25 februarie 2009;
– d.p.d.v. contabil:
✓ la data de 31 decembrie 2008 se inregistreaza lipsurile cantitative pe baza Procesului-verbal de valorificare a inventarierii, utilizand contul 4428 „TVA neexigibila“ prin formula contabila:
658
=
%
„Alte cheltuieli
371
de exploatare“
„Marfuri“
4428
„TVA neexigibila“
✓ la data de 31 ianuarie 2009 se inregistreaza suma TVA colectata pe baza autofacturii emise prin formula contabila:
4428
=
4427
"TVA neexigibila“ „TVA colectata“
Scurta abordare fiscala si contabila pentru bunurile depreciate calitativ
Contravaloarea bunurilor depreciate calitativ poate fi considerata de asemenea livrare asimilata de bunuri pentru care se colecteaza TVA in situatia in care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei acestora.
Cu toate acestea, prin Normele de aplicare a Codului fiscal, la punctul 6 alin. (9) elaborat pentru aplicarea art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal s-a prevazut o exceptie pentru excluderea acestei categorii de bunuri de la obligativitatea colectarii TVA.
Pentru a nu le supune taxarii, firmele care constata ca au in gestiune stocuri de bunuri care nu mai pot fi valorificate datorita deprecierii calitative a acestora, trebuie sa faca dovada indeplinirii cumulative a urmatoarelor conditii:
1. bunurile nu sunt imputabile;
2. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective, dovedite cu documente;
3. bunurile au fost distruse si bunurile respective nu mai intra in circuitul economic.
Scurta abordare fiscala si contabila pentru cheltuielile de protocol
Fapt reglementat prin art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, cheltuielile de protocol sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
Baza de calcul la care se aplica cota de 2% este reglementata prin punctul 33 din normele de aplicare ale Codului fiscal. Trebuie retinut faptul ca nu orice fel de cheltuiala poate fi considerata o cheltuiala de protocol deoarece prin punctul 39 din Normele de aplicare se face in mod expres precizarea ca in categoria cheltuielilor de protocol se cuprind „cheltuielile ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii“.
D.p.d.v. al TVA, in baza prevederilor articolului 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal si a Normelor de aplicare prin punctul 6 alin. (12), nu reprezinta livrare de bunuri si nu se supune taxarii operatiunea de acordare de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de protocol doar in situatia in care valoarea totala a bunurilor acordate gratuit in cursul unui an calendaristic este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
Incadrarea in limitele legale se determina doar pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. Depasirea cotei de 2% reprezinta livrare de bunuri pentru care se colecteaza TVA doar in situatia in care pentru bunurile respective s-a exercitat dreptul de deducere a taxei la momentul achizitiei.
Taxa colectata aferenta depasirii cheltuielilor deductibile limitat la determinarea profitului impozabil se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care firma inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa depuna situatiile financiare anuale.
– d.p.d.v. fiscal:
✓ in luna intocmirii situatiilor financiare anuale, de exemplu in aprilie 2009, se emite autofactura pentru colectarea sumei TVA aferente depasirii cheltuielilor de protocol efectuate in anul 2008. Autofactura trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
1) numarul si data emiterii facturii;
2) la rubrica furnizor: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile;
3) la rubrica cumparator: aceleasi informatii ca la punctul 2; la rubrica „denumirea si descrierea bunurilor livrate“ se inscrie mentiunea „depasire plafon protocol an fiscal 2008“;
4) valoarea reprezentand depasirea cheltuielilor de protocol, exclusiv taxa;
5) cota de taxa aplicabila si valoarea taxei colectate;
✓ autofactura emisa pentru colectarea TVA aferenta se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna aprilie 2009;
✓ informatiile preluate din jurnalul pentru vanzari se raporteaza prin decontul de TVA aferent lunii aprilie 2009 cu termen de depunere cel mai tarziu pana in data de 25 mai 2009;
– d.p.d.v. contabil:
✓ la data de 31 decembrie 2008 se inregistreaza depasirea cheltuielilor de protocol determinata pe baza de calcule, utilizand contul 4428 „TVA neexigibila“ prin formula contabila:
635
=
4428
„Cheltuieli cu alte „TVA neexigibila“
impozite, taxe si varsaminte
asimilate“(analitic distinct)
Cheltuiala reprezentand TVA nedeductibila aferenta depasirii cheltuielilor de protocol se considera suma nedeductibila la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2008;
✓ la data de 30 aprilie 2009 se inregistreaza suma TVA colectata pe baza autofacturii emise, prin formula contabila:
4428
=
4427
„TVA neexigibila“ „TVA colectata“
Asa cum se poate constata, taxa pe valoarea adaugata neexigibila in anul 2008 devine exigibila in anul 2009, la data emiterii autofacturii, in luna depunerii situatiilor financiare anuale.
Retineti!
Daca in luna decembrie 2008 se opteaza pentru inregistrarea TVA aferente depasirii cheltuielilor de protocol prin creditul contului 4428, in loc de creditul contului 4427, nu va exista neconcordanta intre decontul de TVA aferent lunii decembrie 2008 si balanta sintetica a conturilor la data de 31 decembrie 2008 deoarece operat iunile inregistrate prin contul 4428 nu se reflecta in decontul de TVA aferent lunii decembrie 2008.
Pentru a fi preluata in jurnalul de vanzari si in decontul de TVA al lunii aprilie 2009 de exemplu, in luna aprilie 2008 se efectueaza inregistrarea contabila:
4428
=
4427
„TVA neexigibila“ „TVA colectata“
TVA neexigibila in anul 2008, dar exigibila in anul 2009, se preia in decontul de TVA intocmit si depus pentru luna aprilie 2008, la randul 12 din noul formularul de decont cod 300, al carui model a fost reglementat prin O.M.E.F. nr. 94 din 17 ianuarie 2008 (publicat in M.Of. nr. 68 din 29 ianuarie 2008).
Recomandare!
Totusi, pentru a nu fi confundate cu impozitele si taxele datorate bugetului de stat sau bugetului local, cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil, recomand inregistrarea cheltuielilor reprezentand TVA colectata prin contul 658:
658
=
4428
„Alte cheltuieli de „TVA neexigibila“
exploatare“ (analitic distinct)
Acest articol este preluat din
Revista Romana de
TVA
TVA nr. 12 din decembrie 2008. Avand peste 3500 de abonati platitori, Revista
Revista Romana de TVA reprezinta solutia tuturor intrebarilor de
TVA la care nu ati gasit raspuns pana acum. Pentru a va convinge, va oferim posibilitate de a descarca gratuit numarul din
noiembrie al
Revista Romana de TVA.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Procedura LICRefacturare asigurare. TVAStudiu de caz - Transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar este considerat livrare de bunuriANAF aproba un nou formular pentru declararea livrarilor si a achizitiilorDepasire plafon scutire TVA. Deducere TVA anteriorUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Regimul de taxare aplicabil livrarii produselor obtinute din arendareORDIN Nr. 3.417 din 2009 al ministrului finantelor publiceCe particularitati prezinta inregistrarea TVA la o achizitie si la o livrare intracomunitara?Declaratia 394 actualizataTVA - Cursul valutar pentru CALCUL TVAUltimele articole
Cum se calculeaza TVA. Pretul cu TVA, calcul pret fara TVA si TVA din pretul afisat (suma)Comert cu autovehicule second hand, CALCUL TVA marja profitCorectare erori de CALCUL TVA deductibila si TVA colectataCum colectam TVA pentru SRL cu obiect de activitate comert cu amanuntul?Cum sunt incluse subventiile in baza de calcul a TVA. Noua decizie a Comisiei FiscaleArticole similare
Modificare privind Deducerea TVA: decizie UE pentru RomaniaVladescu: Indiferent cine va guverna, nu va putea sa reduca ...Societate in lichidare. Concedierea salariatei aflata in concediu crestere copilAnaliza consultantului. Detasarea lucratorilor din spatiul european in RomaniaCesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscaleUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiDistrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESSchema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"