keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Corectare erori de calcul TVA deductibila si TVA colectata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Ian. 2018
Tags: tva, tva deductibila, tva colectata

In analiza de mai jos, discutam despre situatia in care se constata o eroare de calcul a TVA deductibil/colectat, ulterior depunerii decontului de TVA, eroare datorata unor diverse motive (calcul eronat al deductibilitatii tva la cheltuielile auto, calcul eronat intr-o factura catre client al tva-factura corectata ulterior, primire facturi dupa data depunerii decontului, calcul eronat al tva la cheltuielile de protocol etc.) si care se corecteaza ulterior depunerii decontului.

Vom vedea daca corectia respectiva se poate trece la rubrica regularizari din decontul lunii precedente sau daca este obligatoriu sa se faca cerere de corectie a decontului de tva.

Iata raspunsul specialistului!

Constatarea cu intarziere a erorilor de calcul, fie cu privire la determinarea sumei TVA colectate in cazul unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, inclusiv in cazul unei operaÅ£iuni asimilate unei livrari de bunuri sau prestari de servicii, fie cu privire la  determinarea sumei TVA deductibile de dedus ca urmare a limitarii dreptului de deducere TVA, conduce la obligatia corectarii valorii operatiunilor raportate initial prin decontul de TVA cod 300, printr-un decont ulterior.

Raportarea diferentelor suplimentare reprezentand TVA colectata sau TVA deductibila, inclusiv baza de impozitare aferenta se efectueaza la randurile de regularizari din decontul de TVA, asa cum sunt reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 591 din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata":

- randul 2: regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la rd. 1 din decont in alta perioada, precum: modificarea preţului generata de alte situaţii decat cele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a livrarii intracomunitare in perioada in care intervine exigibilitatea etc.

- randul 4: regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la rd. 3.1 din decont in alta perioada, precum: modificarea pretului generata de alte situatii decat cele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a operatiunilor respective in perioada in care intervine exigibilitatea etc.

- randul 6 si 19: achiziţiile intracomunitare de bunuri a caror exigibilitate a intervenit in alta perioada, dar respectiva achiziţie nu a fost declarata, regularizarile privind achiziţiile intracomunitare declarate in perioade anterioare si datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate iniţial, astfel:

1. modificarea preţului bunurilor care au fost declarate ca achiziţie intracomunitara pe baza de autofactura, in condiţiile legii, ulterior factura primita de la furnizor avand un preţ mai mare sau mai mic, altele decat situaţiile cand aceasta modificare a preţului a rezultat ca urmare a unuia dintre evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal in perioada de raportare;

2. declararea achiziţiei intracomunitare pe baza de autofactura, in condiţiile legii, iar la primirea facturii de la furnizor, intr-o perioada ulterioara, se constata ca exigibilitatea achiziţiei intracomunitare intervenea intr-o perioada anterioara;

3. modificarea bazei impozabile a achiziţiei intracomunitare si a taxei aferente ca urmare a modificarii cursului valutar de referinţa aplicabil, datorata unor neconcordanţe intre data primirii facturii de la furnizor si data declararii achiziţiei intracomunitare;

4. orice alte evenimente de natura sa modifice datele declarate iniţial, cu excepţia ajustarilor bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal, atunci cand aceste evenimente au loc ulterior, intr-o alta perioada decat cea in care a intervenit exigibilitatea pentru achiziţiile intracomunitare respective.

- randul 8 si randul 21: regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la rd. 7.1 din decont in alta perioada, precum: modificarea pretului generata de alte situaţii decat cele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a operaţiunilor respective in perioada in care intervine exigibilitatea etc.

- randul 16: unele rezultate din corectarea informatiilor de la rd. 9, 10, 11 si 12 din deconturile anterioare, ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 282 alin. (9) si (10), dupa caz, din Codul fiscal, dar care au fost generate de operaţiuni pentru care cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata a fost de 24%, 20% sau 9%, operaţiuni pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, dar pentru care se aplica cota de 24%, 20% sau 9%, sumele rezultate din regularizarile prevazute de art. 291 alin. (6) din Codul fiscal datorate modificarii cotelor de TVA, precum si orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislaţia in vigoare datorate unor evenimente, cu excepţia celor prevazute la art. 287 din Codul fiscal, care determina modificarea datelor declarate iniţial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operaţiunii in perioada in care intervine exigibilitatea.

- randul 32: sumele rezultate din corectarea taxei deduse, conform art. 297 si art. 298 din Codul fiscal, in cazul persoanelor care efectueaza numai operaţiuni cu drept de deducere sau art. 298 si art. 300 din Codul fiscal, in cazul persoanelor impozabile cu regim mixt, aferenta operaţiunilor inscrise la rd. 22, 23, 24 si 25 din deconturile anterioare, ajustarile prevazute la art. 287 din Codul fiscal, a caror exigibilitate este ulterioara datei de 1 ianuarie 2017, dar care au fost generate de operaţiuni pentru care cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata a fost de 24%, 20% sau 9%, potrivit dispoziţiilor art. 282 alin. (9) si (10), dupa caz din Codul fiscal, operaţiuni pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, dar pentru care se aplica cota de 24%, 20% sau 9%, sumele rezultate din regularizarile prevazute de art. 291 alin. (6) din Codul fiscal datorate modificarii cotelor de TVA, precum si orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislaţia in vigoare datorate unor evenimente, cu excepţia celor prevazute la art. 287 si art. 315^1 din Codul fiscal, care determina modificarea datelor declarate iniţial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operaţiunii in perioada in care intervine exigibilitatea.

Astfel, daca prin decontul de TVA cod 300 s-au prevazut atatea situaÅ£ii de corectare a operaÅ£iunilor raportate iniÅ£ial, inseamna ca erorile contabile si fiscale constatate ulterior depunerii unui decont de TVA cod 300  nu trebuie corectate doar prin solicitarea corectarii decontului de TVA iniÅ£ial, fiind obligatorie corectarea prin randurile de regularizari.  Deci, cererea de corectie de decont de tva nu se efectueaza pentru orice tip de eroare constatata ulterior depnerii, fiind obligatorie doar in cazul constatarii de erori materiale.

Conform prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 3604  din 9 decembrie 2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata, corectarea unui decont de TVA cod 300 se solicita doar in cazul unor erori  de natura materiala, asa cum sunt erorile  de transcriere, constand in:
- preluarea eronata a sumelor din jurnale;
- inversarea unor cifre din sumele raportate in decont;
- preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare), etc.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016