Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA leasing autoturism - Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: codul fiscal, deducerea tva, tva

Intrebare: O societate semneaza cu o firma de leasing un contract de leasing financiar pentru un autoturism rulat. Scadentarul cuprinde rate de capital, dobanda, asigurare si TVA. Prima rata este avansul iar ultimele doua valoare reziduala. Cum se inregistreaza TVA si care este monografia contabila in acest caz?

Raspuns:
 
Dupa cum se cunoaste, incepand cu mai 2009, prin OUG 34/2009 s-a modificat Codul fiscal, iar TVA aferent achizitiei de autoturisme de persoane este nedeductibil, conform art. 145^1 din Codul fiscal.
 
Acelasi act normativ stabileste cateva exceptii ce permit deducerea TVA pentru achizitia de autoturisme de persoane, exceptii dintre care amintim:
- autoturismul sa fie utilizat exclusiv pentru transport marfa, agenti comerciali, transportul de la si la locul de desfasurare a activitatii, activitati de taxi, care de reportaj, agenti de recrutare a fortei de munca.
 
Insa, din punctul de vedere al TVA, conform art. 129 din Codul fiscal, leasingul este considerat prestare de servicii, iar valoarea achizitiei autoturismului este valoarea reziduala, conform art. 2 din OG nr. 51/1997 privind leasingul.
 
Astfel, consideram ca daca leasingul are o perioada mai mare de 12 luni si exista o valoare reziduala neinclusa in rate, decontabila dupa plata tuturor ratelor, puteti deduce TVA aferent avansului si pentru rate.
 
Va transmitem un punct de vedere in acest sens comunicat de autoritatile fiscale prin Circulara nr. 341061/15.05.2009:
“Utilizarea vehiculelor in cadrul contractelor de leasing, din perspectiva utilizatorului:
 
Regimul TVA aferent operatiunilor de leasing este prezentat in detaliu la pct.7 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
 
“Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni.
 
Daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, respectiv data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului. Daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului sau o cesiune a contractului de leasing financiar prin care se schimba locatorul/finantatorul, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerandu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului. Operatiunea este considerata in continuare prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing avand aceleasi obligatii ca si cedentul in ceea ce priveste taxa.”
 
Astfel, din coroborarea prevederilor mentionate mai sus cu reglementarile introduse prin art. 32 punctul 10 din OUG 34/2009, rezulta cu claritate faptul ca prevederile privind eliminarea dreptului de deducere a TVA nu vor fi aplicabile pentru ratele de leasing platite de utilizatori societatilor de leasing pe perioada derularii contractelor de leasing, intrucat acestea reprezinta din punct de vedere al TVA prestari de servicii in sensul art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar se vor aplica pentru valoarea la care se face transferul dreptului de proprietate la sfarsitul contractului de leasing, aceasta fiind considerata o livrare de bunuri.
 
Subliniem faptul ca potrivit pct. 7 alin. (2) din normele de aplicare a Codului fiscal, se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. in acest context, atragem atentia ca daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing ci o livrare de bunuri de la data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, situatie in care prevederile privind eliminarea dreptului de deducere se aplica la intreaga valoare de achizitie a vehiculului, in limitele si in conditiile prevazute de lege.
 
Daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita dupa derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, dar inainte de sfarsitul perioadei de leasing, se considera ca are loc o livrare de bunuri la valoarea la care se face transferul, valoare ce include si ratele care nu au ajuns la scadenta.”
 
Inregistrari contabile:
 
a) inregistrarea primirii autoturismului in baza contractului de leasing financiar:
2133 “Mijloace de transport”  = 167 “Alte imprumuturi si datorii asimilate”
b) incepand cu luna urmatoare, se inregistreaza amortizarea autoturismului:
6811 “Cheltuieli cu amortizarea” = 2813 “Amortizarea mijloacelor de transport”
c) inregistrarea lunara a ratelor in baza facturii emise de locator:
                         %                                    = 404 “Furnizori de imobilizari”
167 “Alte imprumuturi si datorii asimilate”                             cu valoarea ratei
666 “Cheltuieli cu dobanzile”                                            cu dobanda
4426 “TVA deductibila”                                                      cu valoarea TVA
665 “Cheltuieli cu diferente de curs valutar”                cu eventuale diferente de curs

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "TVA leasing autoturism - Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016