Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Irina DumitrescuIntrebare: Firma noastra are un contract de franciza cu o societate de broker in asigurari si incaseaza un comision in functie de contractele incheiate, deci este un intermediar in ...
de Irina DumitrescuIntrebare: Firma noastra are un contract de franciza cu o societate de broker in asigurari si incaseaza un comision in functie de contractele incheiate, deci este un intermediar in operatiunile de asigurare. Pe langa aceste comisioane, firma presteaza si alte servicii (constructii, studii piata) catre alte firme, operatiuni impozabile in sfera TVA.
Catre firma de brokeraj se fac facturi fara TVA conform art. 141 alin. 2 lit. b, acestea fiind operatiuni scutite fara drept de deducere, conform art. 126 alin. 9 lit. c . In concluzie, ar trebui sa calculez pro-rata conform art. 147 alin. 6. Cu toate acestea, la art. 147 alin. 7 lit. c se spune ca aceste operatiuni se exclud din calculul pro-rata. Trebuie sau nu trebuie sa calculam pro-rata avand in vedere ca firma are si operatiuni taxabile si operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, dar totusi excluse de la calculul pro-ratei?
Raspuns (valabil la 26-Sep-2010): Deducerea TVA pentru persoana impozabila cu regim mixt este reglementata de art. 147 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal. Potrivit acestuia, persoana impozabila cu regim mixt este persoana impozabila care realizeaza sau urmeaza sa realizeze atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere (alin. (1)).
Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni, se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestora se deduce integral (alin. (3)).
Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari pentru aceste operatiuni, iar taxa deductibila aferenta acestora nu se deduce (alin. (4)).
Achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro-rata (alin. (5)).
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a contabilitatii
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Alin. (6) al acestui articol stabileste ca pro-rata se determina ca raport intre:
a) suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si
b) suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la lit. a) si a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor. Se includ sumele primite de la bugetul statului sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.
In conformitate cu prevederile alin. (7) lit. c) se exclud din calculul pro-rata valoarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a) si b), precum si a operatiunilor imobiliare, altele decat cele prevazute la lit. a), in masura in care acestea sunt accesorii activitatii principale.
In acest sens, punctul 47 alin. (2) si (3) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, in sensul art. 147 alin. (7) lit. c) din Codul fiscal, operatiunile imobiliare reprezinta operatiuni de livrare, inchiriere, leasing, arendare, concesionare si alte operatiuni similare efectuate in legatura cu bunurile imobile.
O operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a. realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
b. operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile; si
c. suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii, sunt nesemnificative.
Asadar, operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal se exclud din calculul pro-rata doar in masura in care acestea sunt accesorii activitatii principale, respectiv daca sunt indeplinite in mod cumulativ cele 3 conditii redate mai sus.
In masura in care aceste operatiuni nu sunt accesorii activitatii principale, pro-rata determinata conform prevederilor legale trebuie aplicata in scopul deducerii taxei aferente achizitiilor comune activitatilor desfasurate, respectiv a achizitiilor pentru care nu se poate determina proportia in care sunt utilizate in scopul realizarii operatiunilor cu drept de deducere sau a operatiunilor fara drept de deducere.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Se apropie termenul-limita de comunicare a pro-ratei pentru calculul TVA deductibilaCodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul X - Regimul deducerilorCum se ajusteaza taxa deductibila dupa achizitionarea unui autoturismDreptul de deducere al TVA si jurisprudenta Curtii Europene de JustitieSAF-T: Care sunt codurile de taxa in cazul firmelor care aplica TVA nedeductibil si PRO-RATA?Ultimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Cum se declara TVA-ul de import in SAF-TPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceContribuabilii au ca termen limita data de 25 ianuarie 2023 pentru a comunica PRO-RATAArticole similare
TVA - Justificarea cu documente a operatiunilor de export - publicat in 18 martie 2008Achizitie intracomunitara de bunuri si furnizor strain. Ce regim TVA se aplica?Inregistrare ca platitor de TVA la depasirea plafonuluiContabilul balerinTratament fiscal TVA aplicabil despagubirilor: Documente si monografie contabilaUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Elementele obligatorii care trebuie sa apara pe factura de avans, conform Codului fiscalTratamentul fiscal aplicabil transferului unui imobilCum deducem TVA de pe bonurile fiscale? O sinteza de actualitateANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneLa ce concluzii au ajuns Ponta si Isarescu privind reducerea TVA?Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"