keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitie intracomunitara servicii. Ce tratament fiscal si TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, societatea-mama, impozabil, cheltuieli, cod fiscal, venit impozabil

In ce priveste achizitia intracomunitara de servicii si tratamentul fiscal aplicat, facem referire la o societate X, inregistrata in Romania, care primeste o factura de la o alta societate din grup (inregistrata in UE) pentru refacturarea costurilor de transport si cazare apartinand administratorului Societatii X din Romania. Costurile au fost efectuate cu ocazia vizitelor efectate la societatea din Romania. Vom stabili care este tratamentul din punct de vedere al TVA (taxare inversa) si modul de declarare in Declaratia 390.


Chiar daca in fapt este vorba despre o realocare de costuri intre societatile din grup conform contractului incheiat cu societate mama, operatiunea reprezinta pentru firma din Romania o achizitie intracomunitara de servicii pentru care se datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa materializata prin formula contabila 4426 = 4427. Suma TVA datorata se calculeaza la o baza de impozitare in lei determinata prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul extern.

Obligatia taxarii operatiunii in Romania este reglementata prin art. 150 alin. (2) din Codul fiscal

"Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei, …..". In situatia prezentata, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. Deci, serviciul este neimpozabil la prestatorul din grup, dar este impozabil la locul unde serviciile sunt consumate efectiv, adica in Romania.  

Prevederile  articolului  133 alineatul 2 din Codul fiscal sunt armonizate cu prevederile articolului 44 din Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008  de modificare a Directivei CEE nr.  112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia   "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice".

Practic, prin  aceasta regula se prevede ca  locul de taxare trebuie sa fie  "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel  principiul destinatiei serviciului. Valoarea acestor servicii se raporteaza atat prin   decontul de TVA la randul 7 si 19, cu report la randul 7.1 si 19.1  cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul S. Pentru realizarea acestei  operatiuni, prestatorul  din Roman trebuie sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de primirea facturii emise de societatea din grup.

         Suma TVA deductibila inregistrata in debitul contului 4426 poate fi dedusa daca serviciile respective sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile conform conditiilor reglementate prin art. 145 alin. (2) si a cerintelor de la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal. Prin art. 145 alin. (2) lit. a), b) si c) din Codul fiscal se prevede ca "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

    a) operatiuni taxabile;
    b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
    c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1;".

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala este deductibila d.p.d.v. fiscal in situatia in care se poate demonstra ca este aferenta realizarii de venituri impozabile. Deducerea cheltuielilor se efectueaza in baza prevederilor art. 21 alin. (1) din Codul fiscal "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, …".  


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016