Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare contract general de asigurare. TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: refacturare asigurare, tva

Firma mama din Austria are intocmit cu o societate de asigurari din Austria un contract general de asigurare. Firma mama refactureaza catre fiecare filiala partea corespunzatoare de asigurare. Aceasta operatiune este considerata scutita? Sau se declara in 390 ca achizitie intracomunitara de servicii (si se face taxare inversa)?

Cele trei firme (firma mama, firma de asigurari si filiala din RO) au coduri valide de TVA conform VIES. 

Raspuns oferit de expertul contabil Irina Dumitrescu:
 
Din punct de vedere al TVA, conform normelor metodologice date in aplicarea art. 286 din Codul fiscal, se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
 
Astfel, daca aceste conditii sunt indeplinite se aplica structura de comisionar, respectiv pentru  sumele refacturate se va aplica regimul fiscal al operatiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate. Operatiunile de asigurare sunt scutite de TVA conform art. 292 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. 
 
Refacturarea asigurarii incheiate de societatea-mama din Austria pentru filialele sale, prin intermediul structurii de comisionar este scutita de TVA daca sunt indeplinite conditiile mai sus redate.
 
Serviciile fiind scutite in Romania nu se aplica taxarea inversa, nu se declara in formularul 390 (art. 325 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal si normele de aplicare).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturare contract general de asigurare. TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016