keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Regimul TVA pentru achizitia unui imobil din Germania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: tva, reprezentant fiscal, achizitie intracomunitara

Valabil la 21.09.2011 - O societate din Romania achizitioneaza un imobil de la o firma din Germania care va asigura transportul si montajul pe teritoriul romanesc. Aceeasi societate are inregistrat si reprezentat fiscal in scopuri de TVA in Romania. Aceasta factura este facuta direct din Germania. In consecinta, se va stabili ce obligatii exista din punct de vedere al TVA-ului si daca este necesar ca facturarea sa se efectueze prin reprezentant odata cu colectarea TVA sau daca livrarea va fi privita ca o achizitie intracomunitara obisnuita.

Trebuie mentionat ca, in fapt, partenerul din Germania realizeaza o operatiune de livrare a unor elemente prefabricate urmata de instalarea acestora in Romania cu scopul de a construi un bun imobil pe teritoriul Romaniei. Din acest motiv, operatiunea nu este pentru partenerul din Germania o livrare intracomunitara de bunuri, dar nici pentru firma din Romania, o achizitie intracomunitara de bunuri.

In Codul fiscal din Romania, o astfel de operatiune realizata de catre o persoana impozabila din Romania este reglementata prin art. 128 alin. 12 lit. b) " livrarea bunului respectiv, realizata de persoana impozabila pe teritoriul statului membru de destinatie a bunului expediat sau transportat, in conditiile prevazute la art. 132 alin. (1) lit. b) privind livrarile cu instalare sau asamblare, efectuate de catre furnizor sau in numele acestuia;
 
In baza prevederilor art. 132 alin. (1) lit. b), locul livrarii acestor bunuri se considera a fi in Romania " locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor sau de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj;"
 
In prima etapa, la livrarea elementelor prefabricate, pentru firma din Germania, operatiunea reprezinta un nontransfer, in mod similar prevederilor de la art. 128 alin. (12) din Codul fiscal aplicabil in Romania. Din acest motiv, se considera ca partenerul din Germania nu a procedat corect prin emiterea facturii de prefabricate pe numele firmei din Romania in situatia in care din contractul incheiat rezulta ca ii revine si obligatia instalarii/montarii acestora pe teritoriul Romaniei.
 
Pentru bunurile expediate, firma din Germania trebuie sa emita un document, de exemplu autofactura prin care inscrie:
• la rubrica vanzator: codul de inregistrare in scopuri de TVA din Germania;
• la cumparator: codul de inregistrare in scopuri de TVA al reprezentantului fiscal din Romania.
 
Prin reprezentantul sau fiscal, firma din Germania realizeaza pe teritoriul Romaniei o operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri pentru care este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei in baza prevederilor art. 153 alin. (4) din Codul fiscal care prevede ca " O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni". Aceasta obligatie revine persoanei impozabile din Gerrmania daca nu are un sediu fix in Romania.
 
Acesta este motivul pentru care firma din Germania si-a desemnat un reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei. Obligatia de plata a TVA aferenta achizitiei intracomunitare de bunuri revine reprezentantului fiscal din Romania al firmei din Germania deoarece nontransferul reprezinta operatiune asimilata unei A.I.C.
 
In a doua etapa, dupa montajul panourilor si a celorlalte elemente necesare construirii bunului imobil, se considera ca firma din Germania realizeaza o operatiune de livrare de bunuri cu instalare pe teritoriul Romaniei pentru care este obligata sa emita o factura. Deoarece firma din Germania are un reprezentant fiscal in Romania, factura trebuie emisa de catre acest reprezentant prin colectarea TVA cu cota standard de 24%. Pentru aceasta operatiune se colecteaza TVA deoarece are loc o livrare de bunuri pe teritoriul Romaniei. Atat reprezentantul fiscal al firmei din Germania, cat si firma pe care o reprezentati, raporteaza valoarea operatiunii prin declaratia informativa semestriala cod 394, in mod similar celorlalte operatiuni efectuate pe teritoriul national al Romaniei.
 
In concluzie, pentru firma din Germania, livrarea de bunuri este operatiune neimpozabila in Germania, dar impozabila in Romania la locul unde se efectueaza montarea bunului respectiv, aspect reglementat prin art. 132 alin. 1 lit. b) din Codul fiscal. Din acest motiv, partenerul din Germania nu trebuie sa declare operatiunea prin raportul VIES. Achizitia de bunuri cu instalare nu se raporteaza nici de catre firma din Romania prin declaratia cod 390 deoarece nu se incadreaza la achizitie intracomunitara de bunuri, ci la achizitie efectuata pe teritoriul Romaniei pentru care isi exercita dreptul de deducere TVA din factura emisa cu TVA colectata de catre reprezentantul fiscal al firmei din Germania pe teritoriul Romaniei prin raportarea acesteia la randul 21 din decontul de TVA cod 300.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016