Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Valabil la 21.09.2011 - O societate din Romania achizitioneaza un imobil de la o firma din Germania care va asigura transportul si montajul pe teritoriul romanesc. Aceeasi societate are inregistrat si reprezentat fiscal in scopuri de TVA in Romania. Aceasta factura este facuta direct din Germania. In consecinta, se va stabili ce obligatii exista din punct de vedere al TVA-ului si daca este necesar ca facturarea sa se efectueze prin reprezentant odata cu colectarea TVA sau daca livrarea va fi privita ca o achizitie intracomunitara obisnuita.
Trebuie mentionat ca, in fapt, partenerul din Germania realizeaza o operatiune de livrare a unor elemente prefabricate urmata de instalarea acestora in Romania cu scopul de a construi un bun imobil pe teritoriul Romaniei. Din acest motiv, operatiunea nu este pentru partenerul din Germania o livrare intracomunitara de bunuri, dar nici pentru firma din Romania, o achizitie intracomunitara de bunuri.In Codul fiscal din Romania, o astfel de operatiune realizata de catre o persoana impozabila din Romania este reglementata prin art. 128 alin. 12 lit. b) " livrarea bunului respectiv, realizata de persoana impozabila pe teritoriul statului membru de destinatie a bunului expediat sau transportat, in conditiile prevazute la art. 132 alin. (1) lit. b) privind livrarile cu instalare sau asamblare, efectuate de catre furnizor sau in numele acestuia;
In baza prevederilor art. 132 alin. (1) lit. b), locul livrarii acestor bunuri se considera a fi in Romania " locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor sau de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj;"
In prima etapa, la livrarea elementelor prefabricate, pentru firma din Germania, operatiunea reprezinta un nontransfer, in mod similar prevederilor de la art. 128 alin. (12) din Codul fiscal aplicabil in Romania. Din acest motiv, se considera ca partenerul din Germania nu a procedat corect prin emiterea facturii de prefabricate pe numele firmei din Romania in situatia in care din contractul incheiat rezulta ca ii revine si obligatia instalarii/montarii acestora pe teritoriul Romaniei.
Pentru bunurile expediate, firma din Germania trebuie sa emita un document, de exemplu autofactura prin care inscrie:
• la rubrica vanzator: codul de inregistrare in scopuri de TVA din Germania;
• la cumparator: codul de inregistrare in scopuri de TVA al reprezentantului fiscal din Romania.
Prin reprezentantul sau fiscal, firma din Germania realizeaza pe teritoriul Romaniei o operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri pentru care este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei in baza prevederilor art. 153 alin. (4) din Codul fiscal care prevede ca " O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni". Aceasta obligatie revine persoanei impozabile din Gerrmania daca nu are un sediu fix in Romania.
Cartea verde a contabilitatii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Acesta este motivul pentru care firma din Germania si-a desemnat un reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei. Obligatia de plata a TVA aferenta achizitiei intracomunitare de bunuri revine reprezentantului fiscal din Romania al firmei din Germania deoarece nontransferul reprezinta operatiune asimilata unei A.I.C.
In a doua etapa, dupa montajul panourilor si a celorlalte elemente necesare construirii bunului imobil, se considera ca firma din Germania realizeaza o operatiune de livrare de bunuri cu instalare pe teritoriul Romaniei pentru care este obligata sa emita o factura. Deoarece firma din Germania are un reprezentant fiscal in Romania, factura trebuie emisa de catre acest reprezentant prin colectarea TVA cu cota standard de 24%. Pentru aceasta operatiune se colecteaza TVA deoarece are loc o livrare de bunuri pe teritoriul Romaniei. Atat reprezentantul fiscal al firmei din Germania, cat si firma pe care o reprezentati, raporteaza valoarea operatiunii prin declaratia informativa semestriala cod 394, in mod similar celorlalte operatiuni efectuate pe teritoriul national al Romaniei.
In concluzie, pentru firma din Germania, livrarea de bunuri este operatiune neimpozabila in Germania, dar impozabila in Romania la locul unde se efectueaza montarea bunului respectiv, aspect reglementat prin art. 132 alin. 1 lit. b) din Codul fiscal. Din acest motiv, partenerul din Germania nu trebuie sa declare operatiunea prin raportul VIES. Achizitia de bunuri cu instalare nu se raporteaza nici de catre firma din Romania prin declaratia cod 390 deoarece nu se incadreaza la achizitie intracomunitara de bunuri, ci la achizitie efectuata pe teritoriul Romaniei pentru care isi exercita dreptul de deducere TVA din factura emisa cu TVA colectata de catre reprezentantul fiscal al firmei din Germania pe teritoriul Romaniei prin raportarea acesteia la randul 21 din decontul de TVA cod 300.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce reguli se aplica pentru facturile emise inainte de intrarea in sistemul TVA la incasareLichidator judiciar. Cifra de afaceri si ajustarea bazei. Ce proceduri se aplica pentru lichidatori?Modificari importante aduse de ANAF in domeniul fiscalComisia Europeana: Fara TVA la taxa autoPrin Ordinul 1090/2022 a fost aprobata o noua Procedura de comunicare prin mijloace electronice intre ANAF si contribuabiliUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Ce este o persoana fizica independenta (PFI), cum poate functiona si ce impozite platestePersoana stabilita in scopuri de TVA in Romania nu mai are dreptul la REPREZENTANT FISCALVenituri obtinute pe teritoriul Romaniei. Cine trebuie sa depuna declaratia 200?Facturi trimise pe e-mail. Ce elemente trebuie sa contina factura?Regimul special pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabileUltimele articole
SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Decont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneVenituri din inchirieri. De cand se va datora TVA de catre persoanele fiziceLivrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileInregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utileArticole similare
Studiu de caz: Aprovizionarea de combustibili pentru nave pe teritoriul comunitarSituatii fiscale: tranzactii intre mai multe state. Cum procedam la leasingul extern?Regim fiscal TVA pentru IFN beneficiar de servicii scutite de TVA fara drept de deducereCe declaratii se depun la ANAF in decembrie 2016?Vineri, 5 noiembrie, este termenul limita pentru contribuabilii care trebuie sa depuna Declaratia 092Ultimele articole
Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiCalendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Vineri, 6 septembrie 2024, termen limita pentru declaratia privind schimbarea perioadei fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"