Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara fara factura. Ajustarea valorii inscrise in autofactura

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: tva, declaratia 300, declaratia 390, vies

O societate a achizitionat in luna august 2012 marfa dintr-o tara membra UE. Pana la data de 15.09.2012 nu s-a primit factura, iar societatea s-a autofacturat pe data de 15.09.2012., inregistrand 4426=4427 la cursul din data de 15.09.2012. In Declaratia 390, baza declarata este cea evaluata la cursul din 15.09.2012. Vom vedea daca in momentul in care va ajunge factura pe toata valoarea, se va mai efectua inregistrarea acesteia si daca va mai fi ajustata valoarea declarata prin autofactura la cursul din data emiterii facturii.


Raspuns:

In primul rand, la momentul primirii facturii furnizorului, veti avea obligatia sa mentionati pe autofactura numarul facturii furnizorului si pe factura furnizorului numarul autofacturii astfel incat sa se poata justifica concordanta dintre valoarea in valuta facturata de catre furnizor si valoarea in valuta autofacturata de dvs. ca baza de impozitare a TVA pentru luna septembrie 2012. In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca furnizorul este obligat sa emita o factura pentru fiecare lot de marfa expediat, fara a emite o singura factura pentru mai multe loturi de marfa, expediate in perioade fiscale diferite.

In situatia in care factura este emisa in luna august 2012, dar nu este transmisa in termen, adica in luna calendaristica in care s-a primit marfa, fiind primita, de exemplu in luna octombrie 2012, trebuie sa efectuati urmatoarele regularizari cu privire la raportarea operatiunilor intracomunitare:
- prin decontul de TVA cod 300 completat pentru luna octombrie 2012, cu inscrierea la urmatoarele randuri:
- la randul 5 (5.1) si randul 18 (18.1), in negru, valoarea operatiunii raportate in baza facturii primite de la furnizor in data de 26.11.2012 (ipotetic). In aceasta situatie, taxarea inversa se aplica la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data de 28.08.2012.
- la randul 6"Regularizari privind achizitiile intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa),, si randul 19, in rosu, valoarea achizitiei raportate pe baza autofacturii in luna septembrie 2012;
- prin declaratia cod 390:
- se depune o noua declaratie cod 390 pentru luna septembrie 2012, cu semnul minus pentru acest operator intracomunitar, corespunzator sumei raportate prin decontul de TVA cod 300 la randul 6;
- se depune o noua declaratie cod 390 pentru luna august 2012 cu valoarea
  operatiunii raportate in decontul de TVA cod 300 completat pentru luna octombrie, la randul 5.

Doar asa se va asigura concordanta in Raportul VIES pentru luna august 2012 intre sumele raportate de catre cumparatorul din Romania si partenerul intracomunitar.

Aceste regularizari efectuate in luna octombrie 2012 trebuie evidentiate cu semnul plus si minus in evidenta fiscala organizata pe baza jurnalului pentru cumparari si a jurnalului pentru vanzari intocmit pentru octombrie 2012.

In situatia in care furnizorul nu respecta obligatia fiscala de a emite factura pentru bunurile livrate cel mai tarziu pana pe data de 15 septembrie 2012, nu inseamna ca responsabilitatea revine firmei dvs. Obligatia dvs. se considera indeplinita prin emiterea in termen a autofacturii. La momentul primirii facturii furnizorului, de exemplu cu data de 31 octombrie 2012 singura obligatie pe care o aveti este sa mentionati pe autofactura numarul facturii furnizorului si pe factura furnizorului numarul autofacturii astfel incat sa se poata justifica concordanta dintre valoarea in valuta facturata de catre furnizor si valoarea autofacturata de dvs. In acest caz, consider ca nu trebuie sa mai efectuati regularizari in decontul de TVA cod 300 completat pentru luna octombrie 2012, dar nici raportarea operatiunii prin declaratia cod 390.

Chiar daca in raportul VIES exista neconcordante intre data raportarii achizitiei intracomunitare efectuate de catre firma dvs. si data raportarii livrarii intracomunitare efectuate de catre partenerul extern, cu ocazia unei inspectii fiscale referitoare la TVA, firma dvs. nu poate fi sanctionata pentru aceasta neconcordanta conform Codului de procedura fiscala deoarece se poate face dovada ca vina apartine furnizorului. Acesta se considera un fapt neimputabil persoanei impozabile din Romania.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara fara factura. Ajustarea valorii inscrise in autofactura":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016