Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reducere financiara acordata unui client din Austria. Neincluderea in baza de impozitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: reducere financiara, baza de impozitare, codul fiscal, declaratia 390, tva

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati care are un contract cu o firma din Austria pentru care presteaza servicii de transport. Societatea de transport plateste un scont de 3% pentru a incasa banii mai repede. Societatea straina cere doar inscrierea scontului pe factura, fara calculul acestuia, urmand sa trimita un proces-verbal de compensare a scontului. Vom vedea astfel daca va trebui facuta o autofacturare pentru diferenta de 3% daca nu se calculeaza scontul pe factura, precum si modul in care va fi completata Declaratia 390.

Solutia consultantului:

Conform art. 138 lit. c din Codul fiscal baza de impozitare a operatiunilor in materie de TVA se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret, inclusiv sconturile, sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.

De mentionat ca, in cazul TVA, reducerile financiare au acelasi regim fiscal ca si reducerile comerciale, ambele categorii de reduceri neintrand in baza de impozitare (daca s-au acordat chiar la momentul emiterii facturii) sau diminuand ulterior aceasta baza (daca sunt acordate ulterior facturarii).

In cazul prezentat banuim ca nu este vorba de o "plata" a scontului din partea prestatorului, ci de acordarea de catre acesta a unei reduceri de 3% din valoarea serviciilor de transport prestate partenerului intracomunitar.

Aceasta reducere se poate acorda de catre societatea prestatoare direct pe factura si fara a mai fi necesara intocmirea vreunui proces-verbal de compensare. In acest fel, societatea prestatoare din Romania se asigura ca si firma partenera din Austria va declara in propria-i declaratie recapitulativa aceeasi valoare a tranzactiei.

Potrivit art. 155 indice 1 alin. 1 din Codul fiscal autofacturarea ar interveni doar in ipoteza in care firma din Austria ar presta ea insasi un serviciu catre societatea de transport din Romania si nu ar emite factura (caz in care s-ar intocmi si procesul-verbal de compensare).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reducere financiara acordata unui client din Austria. Neincluderea in baza de impozitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016