Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament contabil si fiscal aplicam pentru clientii incerti?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: clinti incerti, falimentul, codul fiscal, creante, ajustare, depreciere, deprecierea creantelor

Se doreste scoaterea unui client incert din evidentele contabile pentru care s-a declarat prin instanta deschiderea procedurii falimentului. Se doreste astfel eliminarea din evidentele contabile, cont 654, cu precizarea anularii TVA-ului colectat.


Vom vedea daca se face autofactura sau daca se fac inregistrarile doar in baza hotararii judecatoresti.

Potrivit prevederilor pct. 56 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, evaluarea la inventar a creantelor si a datoriilor se face la valoarea lor probabila de incasare sau de plata. Diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar stabilita la inventariere si valoarea contabila a creantelor se inregistreaza in contabilitate pe seama ajustarilor pentru deprecierea creantelor.
 
Pentru creantele incerte se constituie ajustari pentru pierdere de valoare. Potrivit pct. 189 creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu").
 
Pentru a fi deductibile 100% din valoarea creantei trebuie indeplinite conditiile prevazute la art. 22 alin. (1) lit.  j) din Codul fiscal. Potrivit acestuia sunt deductibile provizioanele constituite in limita unei procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

-    sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
-    creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
-    nu sunt garantate de alta persoana;
-    sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
-    au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.

Astfel, se pot constitui provizioane deductibile fiscal pentru creantele care sunt detinute la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie, daca si celelalte conditii sunt indeplinite.
 
Constituirea provizioanelor se efectueaza la valoarea totala a creantei neincasate care include si TVA. Practic, valoarea creantei este reprezentata de soldul debitor al contului 4111 format din valoarea facturilor emise, neincasate la data constituirii provizionului.
 
In baza art. 21 alin. (2) lit. n din Codul fiscal, sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:

    procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
    debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
    debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
    debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.

In alte situatii, astfel cum prevede alin. (4) lit. o) al acestui articol, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate. In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz;
 
Potrivit prevederilor art. 22 alin. (1) lit. c) sunt cheltuieli deductibile limitat, in procent de 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

-    sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
-    sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
-    nu sunt garantate de alta persoana;
-    sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
-     au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;

Valoarea provizioanelor pentru creantele asupra clientilor este luata in considerare la determinarea profitului impozabil in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori.
 
Cheltuielile reprezentand pierderile din creantele incerte sau in litigiu neincasate, inregistrate cu ocazia scoaterii din evidenta a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperita de provizionul constituit potrivit art. 22 din Codul fiscal.
 
Din punctul de vedere al TVA, astfel cum prevede art. 138 lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.
 
Conform art. 159 alin. (2), in situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d).
 
Asadar, baza de impozitare a TVA se reduce doar in cazul falimentului beneficiarului, in baza hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.
 
Ajustarea bazei de impozitare a TVA, in baza prevederilor art. 138 lit. d) din Codul fiscal
se inregistreaza prin formula contabila:
 
4427        =        4118       
              "TVA colectata"        "Clienti incerti sau in litigiu"Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.roRedactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ce tratament contabil si fiscal aplicam pentru clientii incerti?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016