Tags: codul fiscal, norme codul fiscal, clarificari norme, impozitul pe profit
Guvernul a modificat si completat normele metodologice de aplicare a Codului fiscal in ceea ce priveste impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe venit, contributiile sociale obligatorii si taxa pe valoarea adaugata. Modificarile aduc clarificari si exemple de punere in aplicare a masurilor introduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal si prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Actul normativ vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte:
In ceea ce priveste impozitul pe profit:
Se clarifica aplicarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit, in contextul in care s-a stabilit aplicarea acestei masuri pe perioada nedeterminata si s-a extins aplicarea facilitatii si pentru licente de utilizare a programelor informatice.
Normele includ exemple privind alocarea cheltuielilor nedeductibile aferente veniturilor neimpozabile, calculul ponderii veniturilor neimpozabile in totalul veniturilor si stabilirea cheltuielilor de conducere si administrare alocate veniturilor neimpozabile.
Referitor la impozitul pe veniturile microintreprinderilor:
Precizari privind aplicarea de catre microintreprinderi a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Se clarifica sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, in cazul persoanelor juridice române platitoare de impozit pe profit, care la 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 - 500.000 euro, echivalentul in lei, ca urmare a modificarii limitei veniturilor realizate in anul precedent la 500.000 euro;
De asemenea, sunt introduse prevederi mai clare legate de mentinerea si dupa 1 februarie 2017 a statutului de platitor de impozit pe profit pentru microintreprinderile, care au optat sa aplice prevederile titlului II din Codul fiscal;
Normele contin si precizari care detaliaza modalitatea de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit de catre contribuabilii care devin microintreprinderi incepând cu data de 1 februarie 2017 si opteaza sa plateasca impozit pe profit.
Impozit pe venit:
Sunt introduse explicitari ale modului de aplicare in cursul unui an a scutirii de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati, pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice române care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
Se stabileste un plafon neimpozabil de 450.000 lei in cazul veniturilor realizate din transferul dreptului de proprietate din patrimoniul personal.
Se prevede aplicarea deducerii serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament si a primelor de asigurare voluntara de sanatate, in cadrul aceluiasi plafon anual de 400 de euro echivalent in lei.
Contributiile sociale obligatorii:
S-au facut corelari legislative referitoare la eliminarea plafonului reprezentând valoarea a 5 castiguri salariale medii brute, in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, investitii si alte surse.
in domeniul TVA:
Introducerea de dispozitii procedurale cu privire la deducerea TVA de catre persoanele impozabile care se reinregistreaza in scopuri de TVA dupa ce au avut codul de inregistrare anulat, precum si cu privire la emiterea de facturi pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in perioada respectiva, astfel incât beneficiarii sa isi poata exercita la rândul lor dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate de la aceste persoane in perioada in care nu au avut cod de TVA;
Modificarea regulilor de ajustare a bazei de impozitare a TVA in cazul neincasarii contravalorii bunurilor livrate sau a serviciilor prestate ca urmare a reorganizarii sau falimentului beneficiarului, astfel incat aceasta sa sa fie permisa in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotarârea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii;
Instituirea de norme procedurale cu privire la aplicarea noului regim special forfetar pentru agricultori, introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2016.
Sursa: gov.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia D397
Intrebare:
Pentru societatile de ride-sharing, de cand este obligatorie completarea si depunerea D397? Stiu ca termenul era 30.06 pentru luna mai. Dar, daca avem cazul unei societati infiintate in 01.2025 cu o masina achizitionata din UE, care inca nu este inmatriculata, iar administratorul, ce este si asociat unic, nu va aveam CIM, va fi conducatorul auto, dar inca nu s-a inscris in nici o platforma de ride-sharing. Asadar intrebarea este: momentul declararii este calculat de la inscrierea in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata eronata facturi. TVA deductibil
Intrebare:
In urma unui controlului intern s-a descoperit ca in luna decembrie 2023 si in luna ianuarie 2024 s-au inregistrat doua facturi pe un alt furnizor, nu cel emitent. Facturile erau emise si inregistrate cu TVA la incasare. Au fost si platite, declarate si s-a cerut si recuperarea TVA-lui.
Administratorul firmei la care au ajuns banii nici nu vrea sa auda despre restituire.
Va rog sa ma ajutati din punct de vedere contabil si din punct de vedere fiscal - ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Retinere, declarare si plata impozit dividende
Intrebare:
Societatea x repartizeaza dividende printr-o hotarare AGA, la data de 01.03.2025 in suma de 500.000 lei. In contabilitate la acea data a fost inregistrat si retinut impozitul, care s-a achitat pentru toata suma repartizata pana in 25.04.2025, societatea platind dividendele lunar care 100.000, 200.000 etc.
Intrebarea nr.1: Daca reparizarea conform AGA a fost la 01.03.2025 si plata primei transe s-a facut la 01.04.2025, se putea retine impozitul la 01.04 si plati la stat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare achizitii. Regim special agricultori
Intrebare:
Legat de acest regim special tva pentru agricultori, va rog sa-mi spuneti cum se aplica practic daca un agricultor inscris in Registrul Agricultorilor emite un borderou de achizitie sau factura catre o firma platitoare de tva. Ce ar trebui sa faca firma, inteleg ca e deductibila acea compensatie, dar nu stiu cum se procedaza. Multumesc!
REGIMUL SPECIAL TVA PENTRU AGRICULTORI
CINE IL POATE APLICA?
Se poate aplica de catre agricultorul care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<