Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Va rog sa-mi spuneti daca o microintreprindere care are salariati, indeplineste toate conditiile pentru a putea ramane microintreprindere si in 2024, dar doreste prin optiune sa treaca la impozitare pe profit, are aceasta posibilitate?
In caz afirmativ, va rugam sa ne spuneti ce obligatii declarative avem si termenul acestora. Multumim.
Trecere de la impozit micro la impozit pe profit – raspunsul specialistului:
Incepand cu 01.01.2023, impozitul pe profit reprezinta sistemul de baza de impozitare directa a companiilor, impozitul pe veniturile microintreprinderii devenind optional, astfel cum rezulta din prevederile art. 48 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"ART. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional."
Incepand cu 01.01.2024, modificarea vectorului fiscal in sensul trecerii la impozitul pe profit incepand cu trim I al anului 2024 se face in concordanta cu reglementarile legale de la art. 55 alin. (5), astfel:
"(5) Microintreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 47 sau ca urmare a exercitarii optiunii comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator."

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Manual de politici contabile - Stick USB

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Modificarea in vectorul fiscal se comunica catre ANAF utilizand formularul electronic cod 700 (sau 010 care trebuie depus in fizic) transmis prin platforma decl.anaf.mfinante.gov.ro.
Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce inregistrare contabila efectuam la IMPOZIT PE PROFIT provenit din fosta microintreprindere?Verificare stare d112: Ce trebuie sa stii in ceea ce priveste verificarea depunerii Declaratiei 112Deducere TVA leasing financiar. Identificarea cheltuielilor deductibileDeducere cheltuieli protocol cu partenerii de afaceri. Cum tratam facturile?Luni, 10 ianuarie 2022, se implineste termenul pentru depunerea unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri TVAUltimele articole
Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliImpozitul pe profit. Termenul limita de plata in 2025 pentru anul 2024 + un exemplu de calculSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorIMPOZIT PE PROFIT. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la IMPOZIT PE PROFIT in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
Firme platitoare de IMPOZIT MICRO care depasesc plafonul de 1 milion euro. De cand se poate face trecerea la impozit pe profit?Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme IMPOZIT MICRO si pe profit, sprijinirea IMM-urilorCum se poate face trecerea de la impozit pe profit la IMPOZIT MICRO in 2024Definirea intreprinderilor legate in contextul aplicarii impozitului pe veniturile microFirmele care NU mai sunt microintreprinderi pot reveni la acest regim fiscal din 2024?Ultimele articole
Microintreprindere. Situatii in care firmele NU mai pot opta pentru impozitul micro in 2025Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la IMPOZIT MICRO in 2025Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"