Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Potrivit prevederilor Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.347/2011, in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica care nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege.
Procedura declararii contribuabililor inactivi cuprinde:
Declaratii obligatorii
Prin obligatie declarativa se intelege obligatia de depunere a urmatoarelor formulare:
- 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat;
- 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate;
- 101 Declaratie privind impozitul pe profit;
- 300 Decont de taxa pe valoarea adaugata;
- 301 Decont special de taxa pe valoarea adaugata;
- 390 VIES Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri;
- 394 Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national.
Procedura de inscriere
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea Verde a Contabilitatii
Lunar, organul fiscal competent va intocmi lista contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative si va emite si transmite notificari acestei categorii de contribuabili.
Semestrial, in termen de 15 zile de la termenul de transmitere a notificarilor pentru termenele de declarare 25 iunie, respectiv 25 decembrie, organul fiscal competent intocmeste lista contribuabililor care indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi, eliminandu-i din lista contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative pe aceia care au depus declaratiile ca urmare a notificarilor primite.
Aceasta lista ii va contine doar pe acei contribuabili, care in decursul unui semestru calendaristic, nu au depus nicio declaratie fiscala din cele mentionate mai sus. În schimb, in lista nu se vor include contribuabilii carora li s-a aprobat regimul derogatoriu privind indeplinirea obligatiilor fiscale si nici pe cei care au obligatiile fiscale stabilite, prin decizie, de catre organele de inspectie fiscala. Sunt excluse, totodata, din lista si sediile secundare ale contribuabililor care sunt platitoare de impozit pe venitul din salarii.
Dupa intocmirea acestei liste, organul fiscal va trimite notificari contribuabililor.
Contribuabilii care, in termen de 15 zile de la data comunicarii notificarilor isi indeplinesc obligatiile declarative sunt eliminati din lista contribuabililor care indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi.
Dupa expirarea termenului de 15 zile, pentru fiecare contribuabil inscris in lista se intocmeste o Decizie de declarare in inactivitate. Declararea contribuabililor inactivi se face cu data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate, iar inscrierea in Registru se face in mult 3 zile de la comunicare.
Alte precizari
Sediile secundare inregistrate fiscal ale contribuabililor declarati inactivi sunt considerate inactive pe perioada in care contribuabilii care le-au infiintat raman inactivi.
Atentie! Decizia de declarare in inactivitate produce efecte fata de terti de la data inscrierii in Registrul Contribuabililor inactivi/reactivati.
Aceasta procedura de inactivare nu se aplica contribuabililor care au fost declarati inactivi deoarece s-au sustras de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestora si celor care nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Impozitul specific unor activitati. Informare ANAF 2017Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fiziceContractele de asigurare sociala in contextul majorarii salariului minim la 2.300 lei (Informare CNPP)Noutati privind functionarea E-Transport, aduse prin Ordinul 1337/2024Plata in numerar. Ce facilitati se aplica de la 1 august 2016?Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiSAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaSAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"