Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intreprinderile afectate de criza economica vor beneficia de un colac de salvare datorita unei propuneri venite azi din partea Comisiei Europene pentru modernizarea normelor europene privind insolventa transfrontaliera, oferind astfel o "a doua sansa" intreprinderilor care sunt in mod normal viabile. Comisia propune modernizarea normelor existente in materie de insolventa transfrontaliera care dateaza din 2000. Fiind elaborate tinandu-se cont de cei zece ani de experienta in materie, noile norme nu vor mai fi axate asupra lichidarii, ci vor adopta o noua perspectiva pentru a ajuta intreprinderile sa depaseasca dificultatile financiare, protejand, totodata, dreptul creditorilor de a-si recupera creantele.
Noile norme vor spori eficienta si eficacitatea procedurilor transfrontaliere de insolventa care afecteaza, in fiecare an, aproximativ 50 000 de intreprinderi din intreaga UE. Aceasta masura reprezinta un prim pas spre o cultura a UE de "salvare si redresare" pentru a ajuta societatile si persoanele fizice aflate in dificultati financiare. Acest concept este prezentat in detaliu intr-o comunicare adoptata in paralel azi prin care se identifica acele domenii ale legislatiei nationale privind insolventa care sunt cele mai susceptibile de a crea un mediu de afaceri nefavorabil si de a impiedica dezvoltarea unui cadru eficient in materie de insolventa la nivelul pietei interne.
"Intreprinderile sunt indispensabile pentru crearea de prosperitate si de locuri de munca, insa este dificil sa infiintezi o intreprindere si sa o mentii pe linia de plutire, mai ales in contextul economic actual", a declarat doamna Viviane Reding, vicepresedinte si comisar UE pentru justitie. "Normele in materie de insolventa de care dispunem in prezent trebuie sa fie actualizate pentru a ajuta intreprinderile viabile care se confrunta cu dificultati financiare sa se mentina pe linia de plutire, in loc sa faca obiectul procedurii de lichidare.in fiecare an, din cauza procedurilor de insolventa, 1,7 milioane de persoane isi pierd locul de munca. Dorim sa oferim o a doua sansa intreprinderilor si persoanelor pe care acestea le angajeaza."
Domnul Antonio Tajani, vicepresedinte si comisar pentru industrie si antreprenoriat, a adaugat: "Studiile indica faptul ca, in comparatie cu media intreprinderilor nou-infiintate, antreprenorii care pun bazele unei intreprinderi pentru a doua oara au avut mai mult succes, iar prezenta acestora pe piata este mult mai indelungata.Aceste intreprinderi se dezvolta mai repede si angajeaza un numar mai mare de lucratori.Astfel, un esec antreprenorial nu ar trebui sa duca la o «condamnare pe viata» care sa ii interzica antreprenorului in cauza orice activitate antreprenoriala viitoare, ci ar trebui sa fie privit ca o sansa de a invata si de a face ca lucrurile sa mearga mai bine - un punct de vedere pe care azi il acceptam in intregime ca baza a progreselor inregistrate in domeniul cercetarii stiintifice."
Intr-o economie dinamica si moderna, cazurile de insolventa fac parte din viata. La nivelul UE, aproximativ jumatate din intreprinderi au o durata de viata de mai putin de cinci ani si aproximativ 200 000 de firme intra in insolventa in fiecare an. Aceasta inseamna ca aproximativ 600 de intreprinderi din Europa intra in faliment in fiecare zi. Un sfert dintre aceste falimente au un element transfrontalier. Dovezile sugereaza ca antreprenorii care au suferit un esec invata din propriile greseli si, in general, au mai mult succes a doua oara. Peste 18% dintre antreprenorii de succes au esuat la prima incercare. Prin urmare, este esential sa existe legi moderne si proceduri eficiente pentru a ajuta intreprinderile care dispun de suficienta substanta economica sa depaseasca dificultatile financiare si sa beneficieze de o "a doua sansa".
Prin revizuirea Regulamentului UE privind procedurile de insolventa, se doreste modernizarea normelor existente, astfel incat acestea sa sprijine restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate, precum si crearea unui mediu favorabil intreprinderilor, in special in perioade de dificultati financiare. Astfel, acest regulament care dateaza din 2000 va fi aliniat cu evolutiile inregistrate la nivelul legislatiilor nationale in materie de insolventa, in special in ceea ce priveste intreprinderile foarte indatorate. De asemenea, o restructurare poate servi si interesele creditorilor, deoarece aceasta ar insemna o crestere a sanselor lor de a-si recupera creantele care ar putea fi pierdute in cazul unei lichidari.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Cartea verde a contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
De asemenea, regulamentul va consolida securitatea juridica, prin stabilirea de norme clare pentru a determina competenta judiciara, precum si prin asigurarea unei colaborari intre instantele care se ocupa de actiuni diferite, atunci cand un debitor se confrunta cu procedura de insolventa in mai multe state membre. Informarea creditorilor va fi imbunatatita prin obligarea statelor membre sa publice deciziile majore - cum ar fi cele cu privire la deschiderea procedurii de insolventa. in ansamblul lor, aceste schimbari vor imbunatati eficienta si eficacitatea procedurilor transfrontaliere de insolventa.
Se doreste ca prezenta propunere sa constituie, de asemenea, un prim pas spre o cultura a UE de "salvare si redresare" in cazul societatilor si persoanelor fizice care se confrunta, pe un plan mai general, cu dificultati financiare. Provocarea este de a aborda dificultatile financiare ale debitorului, protejand in acelasi timp interesele creditorului. in viitor, s-ar putea aplica reguli diferite pentru antreprenorii onesti si pentru cazurile in care falimentul este fraudulos sau se datoreaza iresponsabilitatii debitorului. in primul caz, o perioada mai scurta de regularizare a pasivului in ceea ce priveste datoriile si restrictiile juridice care rezulta in urma falimentului ar contribui la garantarea faptului ca initiativa antreprenoriala nu devine o "condamnare pe viata", in eventualitatea in care intreprinderea intra in faliment.
Propunerea de regulament va fi acum transmisa Parlamentului European si Consiliului UE pentru negociere si adoptare.
Context
Legislatia europeana in materie de insolventa este prevazuta in Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 privind procedurile de insolventa, care se aplica de la 31 mai 2002. Regulamentul contine norme in materie de jurisdictie, recunoastere si lege aplicabila si prevede coordonarea procedurilor de insolventa deschise in mai multe state membre. Regulamentul se aplica ori de cate ori debitorul are active sau creditori in mai multe state membre.
La 30 martie 2012, Comisia a lansat o consultare publica privind modernizarea normelor UE in materie de insolventa (text disponibil in limba engleza). Au fost invitate sa isi impartaseasca experienta in ceea ce priveste insolventa si in special in ceea ce priveste insolventa transfrontaliera urmatoarele parti interesate: intreprinderi mici si mari, persoane care desfasoara activitati independente, specialisti in domeniul insolventei, autoritati judiciare, autoritati publice, creditori, cadre universitare si publicul larg.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Veniturile din ACTIVITATI INDEPENDENTE realizate de persoanele cu handicap scutite de impozit pe venitBulgaria colecteaza 92% din TVA, Romania – 60%Depunere declaratii cu termen-limita la 25 si 30 septembrieCalendar obligatii fiscale mai 2012. Vezi lista completa a declaratiilor cu termenele limitaEste OFICIAL! Parintii care revin mai devreme la munca primesc un stimulent de 1500 leiUltimele articole
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalProiect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulEste OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataPFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiArticole similare
Inregistrarea in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania(Legea societatilor nr. 31/1990)Cererea de restituire privind taxa auto 2012Definirea INTREPRINDERIlor legate in contextul aplicarii impozitului pe veniturile microCine depune D 010 la final de luna? Nu riscati o amenda din partea ANAFSinteza HG nr. 797 din 2012 privind sprijinul de stat pentru investitiiUltimele articole
Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027D100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAFirme care NU mai sunt microINTREPRINDERI in 2024. Cand pot reveni la acest regim fiscal?Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiArticole similare
Semnificatiile codurilor, simbolurilor si prescurtarilor din fisa sintetica pe platitorPlasarea fortei de munca. Obligatii si conditiiFacilitati fiscale conform OUG 6/2019 actualizata la zi. Conditii de acordareProiect legislativ de modificare a Legii privind prevenirea insolventei, adoptat in SenatSubventii la accizele pentru combustibil acordate de Finante transportatorilor si distribuitorilor din RomaniaUltimele articole
Bilantul primei sesiuni de inscriere a proiectelor de investitii cu impact major in economieSprijin financiar pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererileAtentie! TVA colectata in perioada in care codul de TVA este ANULAT se declara prin formularul 311Certificatul Constatator: ce Este si cum Se Obtine [Model]Din 29 iulie 2024 firmele pot accesa schema pentru investitii majore in industriile cu traditie in RomaniaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"