Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Companiile romanesti vor avea de furca incepand din acest an cu legislatia privind reciclarea ambalajelor si impozitele aferente pe care le vor avea de plata. Multi reprezentanti ai industriei alimentare atrag atentia ca plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogram va duce la un faliment sigur al companiilor.
In aceasta perioada, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a amintit ca, in opinia sa, poate fi identificata o solutie in cazul reciclarii ambalajelor puse pe piata de industria alimentara romaneasca, primul pas fiind prorogarea termenului de plata, cu o luna sau doua, termen care a intrat in vigoare pe 25 ianuarie 2016.
"Eu cred ca se poate identifica o solutie, dar cred ca trebuie ascultati si producatorii din industria alimentara pentru ca ei au cifre, au argumente. in opinia dansilor este nevoie de continuarea dialogului, altfel se ajunge la un blocaj in care au de ales: fie dau faliment, fie introduc costurile in pret. Legea este in aplicare si ei trebuie sa plateasca 2 lei /kg de ambalaje.(...) Deocamdata s-a discutat de o proprogare de o luna sau doua, pana se gaseste solutia cea mai buna. Nu pot sa ma pronunt daca se va intampla, decizia este la Ministerul Mediului, dar cred ca trebuie sa se gaseasca o solutie", a declarat Irimescu, joi seara, la TVR, potrivit Agerpres.
De asemenea, acesta a precizat ca producatorilor li se reproseaza ca au acceptat un pret modic de 65 de bani pe kg de ambalaj in contractele incheiate cu OTR-urile, desi stiau ca nu se recicleaza, informeaza Agerpres.
"Premierul a spus ca trebuie sa discutam aceasta problema. Eu am discutat si la Ministerul Mediului si am avut discutii si cu cei de la Ministerul Economiei si al Finantelor, dar producatorii sustin nu au reusit sa ajunga la o intelegere. Eu cred ca se poate gasi o solutie, daca se gaseste putina intelegere, daca ne uitam concret la problema. Exista riscul sa plateasca aceste sume, dar in final sa nu se recicleze, nu am nicio garantie, daca eu ca institutie a statului nu ma asigur ca se recicleaza. Unde este de fapt problema? Nu a platit producatorul cat trebuie. Producatorilor nostri, concret, li se reproseaza ca ei au acceptat, in principiu, un pret modic de 65 de bani pe kilogram desi stiau ca nu se recicleaza, dar trebuia feedback-ul, sa vina sa spuna tu nu ai platit cat trebuie, nu se recicleaza si vom ajunge sa fim introdusi in infringement de Comisia Europeana", a declarat Irimescu, citat de Agerpres.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Examen Consultant Fiscal 2025

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Reprezentantii industriei de conserve din Romania si cei din piata laptelui afirma, potrivit Agerpres, ca plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va duce la falimentul multor fabrici de profil si totodata la disponibilizarea a peste jumatate dintre angajati din aceste sectoare, toate aceste costuri urmand sa fie platite din buzunarele consumatorilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ecotaxa in 2016. Care sunt obligatiile de plata si declaratiile valabile pentru producatori si importatori?Ce iti oferim de sarbatori daca esti abonat fidelMateriale achizitionate pe teritoriul unui stat membru pentru servicii prestate. Ce regim fiscal se aplica operatiunii?TVA - Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de serviciiCodul fiscal 2008 - Capitolul I Sectiunea 5. Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensivUltimele articole
Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Intrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertulE-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITControale ANPC in perioada 9-13 septembrie 2024. Cine a fost vizatControale fiscale pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiArticole similare
Viceguvernatorul BNR, despre o eventuala reducere a TVA la alimenteE-Transport: TOT ce trebuie sa stii despre sistem pentru a evita amenzi de pana la 100.000 de leiNoutati Legislatie Fiscala 13 - 17 iulie 2009 - Monitorul OficialProiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscalSanatatea precara influenteaza negativ PIB-ul RomanieiUltimele articole
Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025PFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiPersoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024Montare panouri fotovoltaice. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatoriiCum a fost modificat Codul Fiscal prin HG 653/2023. Schimbarile, in vigoare din 4 august 2023Articole similare
Seminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055Actual: Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tariiSfatul saptamanii cu Adrian Benta: Mare atentie la ultimele modificari privind gestionarea AMBALAJElor si a deseurilor!Cand este necesara intocmirea registrului nontransferurilor?Impozitarea TVA pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tariiUltimele articole
Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Intrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertulE-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITControale fiscale pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiObligativitate SAF-T de la 1 ianuarie 2025. Va mai exista perioada de gratie de la sanctiuni?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"