Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In 2011, serviciile vamale din UE au retinut aproape 115 milioane de produse suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI), fata de 103 milioane in 2010. Numarul de cazuri interceptate a crescut cu 15 % in comparatie cu 2010. Valoarea marfurilor interceptate a fost de aproape 1,3 miliarde de euro, fata de 1,1 miliarde de euro in 2010, potrivit raportului anual al Comisiei privind actiunile serviciilor vamale pentru protejarea DPI.
Raportul publicat recent furnizeaza, de asemenea, date statistice privind tipul, originea si metoda de transport ale produselor care incalca DPI retinute la frontierele externe ale UE. Principalele categorii de articole oprite in vama au fost medicamentele (24 %), materialele de ambalaj (21 %) si tigarile (18 %). Produsele de folosinta zilnica si produsele care ar putea fi periculoase pentru sanatatea si siguranta consumatorilor au reprezentat 28,6 % din totalitatea articolelor retinute, fata de 14,5 % in 2010. Cresterea numarului de colete postale retinute a continuat in 2011, 36 % dintre coletele retinute continand medicamente.Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: "Serviciile vamale ale UE se afla in prima linie de aparare impotriva produselor contrafacute care ameninta siguranta cetatenilor nostri si submineaza intreprinderile care desfasoara activitati legale. Raportul de astazi arata intensitatea si importanta actiunilor serviciilor vamale in acest domeniu. Voi continua sa insist in favoarea unei si mai bune protejari a drepturilor de proprietate intelectuala in Europa, prin intermediul conlucrarii cu partenerii internationali, cu sectoarele industriale si cu statele membre."
In ceea ce priveste provenienta produselor contrafacute, China a fost, in continuare, principala sursa, din aceasta tara provenind 73 % din totalul articolelor care incalca DPI. in cazul anumitor categorii de produse, alte tari raman sursele principale, de exemplu Turcia pentru alimente, Panama pentru bauturi alcoolice, Thailanda pentru bauturi nealcoolice si Hong Kong pentru telefoane mobile. Aproximativ 90 % din totalul produselor oprite in vama fie au fost distruse, fie au facut obiectul unor actiuni in justitie pentru identificarea incalcarii.
Context
Astfel cum se subliniaza in Strategia UE 2020, protectia DPI reprezinta una dintre pietrele de temelie ale economiei UE si un factor determinant pentru cresterea sa viitoare in domenii precum cercetarea, inovarea si ocuparea fortei de munca. Asigurarea respectarii efective a DPI este, de asemenea, esentiala pentru sanatate si siguranta, deoarece anumite produse contrafacute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru intretinere corporala si jucariile pentru copii), care sunt fabricate intr-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenintare serioasa la adresa cetatenilor.
Serviciile vamale ale UE joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste oprirea intrarii in UE a produselor care incalca drepturile de proprietate intelectuala. Comisia desfasoara o serie de actiuni de consolidare a competentelor autoritatilor vamale, in vederea combaterii unor astfel de schimburi comerciale. La 24 mai 2011, Comisia a adoptat o propunere pentru un nou regulament privind asigurarea de catre autoritatile vamale a respectarii DPI, ca parte a unui amplu pachet de masuri in materie de drepturi de proprietate intelectuala (a se vedea IP/11/630, MEMO/11/327).
Totodata, buna cooperare cu partenerii comerciali poate contribui in mod semnificativ la prevenirea exportarii catre Uniunea Europeana a marfurilor care incalca DPI. in 2009, UE si China au semnat un plan de actiune care vizeaza in mod specific consolidarea cooperarii in ceea ce priveste asigurarea de catre autoritatile vamale a respectarii DPI (IP/09/193). in 2010, acest plan de actiune a fost extins pana la sfarsitul anului 2012 (IP/10/1079). Cooperarea cu industria este, de asemenea, foarte importanta pentru garantarea detectarii corespunzatoare a marfurilor care incalca DPI. in cazul in care suspecteaza ca le sunt incalcate drepturile de proprietate intelectuala, intreprinderile pot solicita luarea de masuri de catre autoritatile vamale, iar informatiile furnizate de industrie ajuta autoritatile vamale sa efectueze controale cu obiective mai clare. Comisia a elaborat un manual adresat detinatorilor de drepturi, pentru a-i ajuta sa prezinte astfel de solicitari.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Vamesii din UE au retinut peste 100 de milioane de produse contrafacute la frontierele UE":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Justificarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare si exporturilorAnunt ANAF: Declaratia 394 si conditiile de depunereMinistrul Finantelor: Codul fiscal va fi modificat pana la sfarsitul anului 2018Noul Cod fiscal: Exceptii de la livrarea de bunuriTVA - Scutiri pentru importul de bunuri si pentru achizitii intracomunitareUltimele articole
Nou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Export de bunuri. Tratament fiscal TVAControale in domeniul TRANSPORTURILOR rutiere: incalcari ale legislatiei in vigoare si dezechilibre in relatia angajat - angajatorObligatii fiscale suplimentare. Incadrare in prevederile OUG 69/2020NOU! Posta romana va livra trimiterile postare din anumite clase de servicii la domiciliul clientilor, in orice localitate din tara
Mai multe articole despre vama
Articole similare
Eficienta administratiilor publice in sprijinirea dezvoltarii firmelor
Mai multe articole despre servicii vamale
Articole similare
In atentia firmelor de transport: a crescut pragul minim al AMENZIlor rutiereOFICIAL: Continut integral al OUG privind organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare la operatorii economiciInregistrari contabile, studii de caz rezolvate, monografii contabile, modele de calcul, formulare cu exemple de completarePropuneri de rectificare bugetara. Contributii mai mici la bugetul UE in 2015OG 39/2015 obliga la noi reguli privind cazierul fiscalUltimele articole
TOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriEchipeaza-ti masina cu anvelope de iarna de pe Velopa.roSerie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?Nou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)CRACIUN FERICIT si un an nou mai bun!
Mai multe articole despre amenzi
Articole similare
Se reduce plafonul maxim al despagubirilor pentru vatamari corporaleTVA la incasare. Ce presupune evidenta ANAF?Cu Ordonanta la Apel!!!Livrare intracomunitara de bunuri de pe teritoriul unui stat tert. Cum procedam?Avantaje pentru intreprinderi: Comisia propune norme moderne de insolventaUltimele articole
OPANAF 51/2021. Formularul 100 a fost modificat. Contribuabilii pot declara deducerile pentru casele de marcatContractele de asigurare sociala in contextul majorarii salariului minim la 2.300 lei (Informare CNPP)Modificare Cod fiscal - calcul impozit pe cladiri pentru persoane juridiceReduceri la plata impozitului pe profit/ pe venit. Cum se acorda bonificatiile pentru trm. IV 2020?Planul de conturi pentru institutiile publice a fost modificat (Ordinul 27/2021)
Mai multe articole despre UE
Articole similare
Lupta antifrauda si protejarea drepturilor de proprietate intelectuala: Masuri europeneRaport european cu privire la falsificarea bunurilor si incalcarea drepturilor de proprietate intelectualaComisia Europeana a retinut peste 40 milioane de produse care incalca dreptul de proprietate intelectualaCum se incalca drepturile de proprietate intelectuala. Capturi facute de UEUE mareste eforturile contra unor afaceri din domeniul comertului cu bauturi alcoolice
Mai multe articole despre produse contrafacute

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"