Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vamesii din UE au retinut peste 100 de milioane de produse contrafacute la frontierele UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: vama, servicii vamale, amenzi, ue, produse contrafacute, drepturi proprietate intelectuala

In 2011, serviciile vamale din UE au retinut aproape 115 milioane de produse suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI), fata de 103 milioane in 2010. Numarul de cazuri interceptate a crescut cu 15 % in comparatie cu 2010. Valoarea marfurilor interceptate a fost de aproape 1,3 miliarde de euro, fata de 1,1 miliarde de euro in 2010, potrivit raportului anual al Comisiei privind actiunile serviciilor vamale pentru protejarea DPI.

Raportul publicat recent furnizeaza, de asemenea, date statistice privind tipul, originea si metoda de transport ale produselor care incalca DPI retinute la frontierele externe ale UE. Principalele categorii de articole oprite in vama au fost medicamentele (24 %), materialele de ambalaj (21 %) si tigarile (18 %). Produsele de folosinta zilnica si produsele care ar putea fi periculoase pentru sanatatea si siguranta consumatorilor au reprezentat 28,6 % din totalitatea articolelor retinute, fata de 14,5 % in 2010. Cresterea numarului de colete postale retinute a continuat in 2011, 36 % dintre coletele retinute continand medicamente.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: "Serviciile vamale ale UE se afla in prima linie de aparare impotriva produselor contrafacute care ameninta siguranta cetatenilor nostri si submineaza intreprinderile care desfasoara activitati legale. Raportul de astazi arata intensitatea si importanta actiunilor serviciilor vamale in acest domeniu. Voi continua sa insist in favoarea unei si mai bune protejari a drepturilor de proprietate intelectuala in Europa, prin intermediul conlucrarii cu partenerii internationali, cu sectoarele industriale si cu statele membre."
    
In ceea ce priveste provenienta produselor contrafacute, China a fost, in continuare, principala sursa, din aceasta tara provenind 73 % din totalul articolelor care incalca DPI. in cazul anumitor categorii de produse, alte tari raman sursele principale, de exemplu Turcia pentru alimente, Panama pentru bauturi alcoolice, Thailanda pentru bauturi nealcoolice si Hong Kong pentru telefoane mobile. Aproximativ 90 % din totalul produselor oprite in vama fie au fost distruse, fie au facut obiectul unor actiuni in justitie pentru identificarea incalcarii.

Context

Astfel cum se subliniaza in Strategia UE 2020, protectia DPI reprezinta una dintre pietrele de temelie ale economiei UE si un factor determinant pentru cresterea sa viitoare in domenii precum cercetarea, inovarea si ocuparea fortei de munca. Asigurarea respectarii efective a DPI este, de asemenea, esentiala pentru sanatate si siguranta, deoarece anumite produse contrafacute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru intretinere corporala si jucariile pentru copii), care sunt fabricate intr-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenintare serioasa la adresa cetatenilor.

Serviciile vamale ale UE joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste oprirea intrarii in UE a produselor care incalca drepturile de proprietate intelectuala. Comisia desfasoara o serie de actiuni de consolidare a competentelor autoritatilor vamale, in vederea combaterii unor astfel de schimburi comerciale. La 24 mai 2011, Comisia a adoptat o propunere pentru un nou regulament privind asigurarea de catre autoritatile vamale a respectarii DPI, ca parte a unui amplu pachet de masuri in materie de drepturi de proprietate intelectuala (a se vedea IP/11/630, MEMO/11/327).

Totodata, buna cooperare cu partenerii comerciali poate contribui in mod semnificativ la prevenirea exportarii catre Uniunea Europeana a marfurilor care incalca DPI. in 2009, UE si China au semnat un plan de actiune care vizeaza in mod specific consolidarea cooperarii in ceea ce priveste asigurarea de catre autoritatile vamale a respectarii DPI (IP/09/193). in 2010, acest plan de actiune a fost extins pana la sfarsitul anului 2012 (IP/10/1079). Cooperarea cu industria este, de asemenea, foarte importanta pentru garantarea detectarii corespunzatoare a marfurilor care incalca DPI. in cazul in care suspecteaza ca le sunt incalcate drepturile de proprietate intelectuala, intreprinderile pot solicita luarea de masuri de catre autoritatile vamale, iar informatiile furnizate de industrie ajuta autoritatile vamale sa efectueze controale cu obiective mai clare. Comisia a elaborat un manual adresat detinatorilor de drepturi, pentru a-i ajuta sa prezinte astfel de solicitari.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vamesii din UE au retinut peste 100 de milioane de produse contrafacute la frontierele UE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016