Tags: speta momentului, tranzactii cu turcia, cheltuieli nedeductibile
Intrebare: Care sunt cheltuielile nedeductibile la un import de materii prime din Turcia?
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 25 alin. (4) lit. f 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost completat prin Legea nr. 296/2020, “Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: (…) f 1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;”.
Potrivit listei publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene este Jurnalul C331/3 din 7 octombrie 2020, tarile considerate necooperante sunt: Anexa I: American Samoa, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychelles, Trinidad and Tobago, Insulele Virgine ale USA, Vanuatu; Anexa II: Turcia, Eswatini, Jordan, Maldive, Namibia, Thailanda, Botswana, Saint Lucia, Australia, Maroc, Namibia, Iordania.
Astfel, la momentul actual, ca urmare a modificarii din Codul fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2021, orice cheltuiala rezultata din tranzactii cu o entitate din Turcia este considerata nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
In prezent nu exista norme metodologice sau clarificari din partea autoritatilor cu privire la aceasta noua reglementare, astfel ca la acest moment, consider ca orice tip de cheltuiala generata de o tranzactie cu societati din tarile prevazute in cele doua anexe (inclusiv achizitii de bunuri) este nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
Daca Turcia va iesi din lista de jurisdictii necooperante, cheltuielile inregistrate dupa aceasta data vor fi deductibile.
La un import de materii prime din Turcia, toate cheltuielile care sunt legate de tranzactia respectiva vor fi nedeductibile la calculul rezultatului fiscal-de ex.:
- cheltuielile de transport/descarcare/manipulare;
- servicii vamale
- taxe vamale
- chiar si pentru TVA platit in vama s-ar putea sa nu se acorde drept de deducere(fiind aferent unor tranzactii pentru care cheltuielile sunt nedeductibile fiscal)si astfel sa fie inregistrat in costul materiilor prime

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Interzicerea practicilor comerciale neloiale
Intrebare:
Societatea noastra plateste lunar catre clientii sai (majoritatea companii de retail) o suma care este prevazuta de conditiile comerciale incheiate cu acestia (% negociat cu fiecare dintre parteneri).
Aceasta suma nu are in spate nicio contraprestatie si nici nu este o reducere acordata in urma atingerii unui target, reprezentand in fapt taxa de raft perceputa de clientii nostri (de ex. ptr. expunerea produselor noastre pe rafturile lor).
Mentionam ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal si tratamentul contabil al comertului cu deseuri
Intrebare:
Firma noastra are ca obiect de activitate secundar:
3811: colectarea deseurilor nepericuloase si
4677: comert cu ridicata al deseurilor si resturilor.
Dorim sa cumparam deseuri de la furnizori interni (din RO) si sa le vindem la un client din Polonia.
Va rog sa ne ajutati cu inregistrarile (monografie contabila) si declaratiile de depus atat in calitate de cumparator (colector) de pe piata interna, cat si ca vanzator catre un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul contabil al diferentelor de impozite stabilite in urma inspectiei fiscale
Intrebare:
In urma inspectiei fiscale, s-a stabilit suplimentar de plata tva in suma de 35.927 lei si impozit pe profit de 24.173 lei. Din suma de 35.927 lei, 11.436 lei, reprezinta tva de plata stabilit ca urmare a inregistrarii eronata in registru jurnal de cumparari a unei facturi, iar din suma de 24.173 lei (impozit pe profit) suma de 9.630 lei este aferenta acestei facturii. Mentionez ca RIF-ul a fost finalizat in luna martie 2025, iar perioada controlata a fost pentru anul martie 2019 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Provizioane pentru litigii
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu calculul actualizarii cu rata inflatiei a sumei de 12.607 lei, perioada 02.07.2024 - 27.02.2025. La calcul ma raportez la Rata anuala a indicelui preturilor de consum comunicat de INS?
ian.24 - 7,4
feb.24 - 7,2
mar.24 - 6,6
apr.24 - 5,9
mai.24 - 5,1
iun.24 - 4,9
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din strainatate. Chirii Ungaria
Intrebare:
Persoana fizica are in proprietate un imobil in Ungaria. Acest imobil este inchiriat catre o persoana fizica.
Persoana fizica a obtinut venituri in anul 2021 in suma de 1.000.000 HUF si a platit impozit 150.000 HUF. Avem dovada platii impozitului platit in Ungaria, emisa de autoritatile Ungare.
Intrebarea este daca trebuie sa mai plateasca impozit si in Romania sau se acorda credit fiscal conform conventiei de evitare a dublei impuneri?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<