Tags: speta momentului, tranzactii cu turcia, cheltuieli nedeductibile
Intrebare: Care sunt cheltuielile nedeductibile la un import de materii prime din Turcia?
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 25 alin. (4) lit. f 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost completat prin Legea nr. 296/2020, “Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: (…) f 1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;”.
Potrivit listei publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene este Jurnalul C331/3 din 7 octombrie 2020, tarile considerate necooperante sunt: Anexa I: American Samoa, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychelles, Trinidad and Tobago, Insulele Virgine ale USA, Vanuatu; Anexa II: Turcia, Eswatini, Jordan, Maldive, Namibia, Thailanda, Botswana, Saint Lucia, Australia, Maroc, Namibia, Iordania.
Astfel, la momentul actual, ca urmare a modificarii din Codul fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2021, orice cheltuiala rezultata din tranzactii cu o entitate din Turcia este considerata nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
In prezent nu exista norme metodologice sau clarificari din partea autoritatilor cu privire la aceasta noua reglementare, astfel ca la acest moment, consider ca orice tip de cheltuiala generata de o tranzactie cu societati din tarile prevazute in cele doua anexe (inclusiv achizitii de bunuri) este nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
Daca Turcia va iesi din lista de jurisdictii necooperante, cheltuielile inregistrate dupa aceasta data vor fi deductibile.
La un import de materii prime din Turcia, toate cheltuielile care sunt legate de tranzactia respectiva vor fi nedeductibile la calculul rezultatului fiscal-de ex.:
- cheltuielile de transport/descarcare/manipulare;
- servicii vamale
- taxe vamale
- chiar si pentru TVA platit in vama s-ar putea sa nu se acorde drept de deducere(fiind aferent unor tranzactii pentru care cheltuielile sunt nedeductibile fiscal)si astfel sa fie inregistrat in costul materiilor prime
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Venituri din chirii. Declaratia unica
Intrebare:
O persoana fizica, administrator si asociat unic al unui SRL cu CAEN de constructii, platitor impozit pe profit, inchiriaza un camion acestui SRL (la care e asociat unic si admin). SRL retine impozitul pe venituri din chirii, il declara in D100 la cod 628 si il plateste la stat. PF a omis sa depuna Declaratia Unica (a uitat-o in geanta, nu are cont spv pe PF), deci, ce ma sfatuiti, sa mai fac DU estimativa pentru 2024 sau sa depun direct finala pana in 25.03.25? Prin DU se declara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
Am dori sa stim cine trebuie sa genereze codul UIT in cazul in care un client de-al nostru doreste sa transporte la noi ambalaje cumparate din UE in nume propriu. Aceste ambalaje vor fi ulterior utilizate de noi pentru marfa vanduta clientului in cauza. Cu stima.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emiterea autofacturii in cazul in care furnizorul nu isi indeplineste obligatia
Intrebare:
Societatea noastra a cumparat un teren de 8647 mp si unul de 316 mp. La data de 11 noiembrie a fost facut contractul de vanzare cumparare, pretul ferm al vanzarii este de 140.000 euro tva (se va aplica taxare inversa) plata pretului se va face in lei la cursul BNR al zilei valabil la efectuarea platii. Plata se va face incepand de la data efecturarii contractului de vanzare-cumparare. La data respectiva nu am primit o factura. In cazul de fata, care ar fi cota de tva si emiterea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recalculare pensie
Intrebare:
Societatea are un angajat a carui varsta a trecut de 70 ani.
Este incadrat full time si achita toate obligatiile de plata: impozit pe salariu, CAS si CASS.
Intrebare:
Contributiile care le plateste pentru salariul incasat, se mai ia in calcul la recalcularea pensiei daca acesta solicita Casei de pensii in baza adeverintei pe care societatea o elibereaza?
Multumesc si Sarbartori Fericite!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<