Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Care sunt cheltuielile nedeductibile la un import de materii prime din Turcia?
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 25 alin. (4) lit. f 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost completat prin Legea nr. 296/2020, “Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: (…) f 1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;”.
Potrivit listei publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene este Jurnalul C331/3 din 7 octombrie 2020, tarile considerate necooperante sunt: Anexa I: American Samoa, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychelles, Trinidad and Tobago, Insulele Virgine ale USA, Vanuatu; Anexa II: Turcia, Eswatini, Jordan, Maldive, Namibia, Thailanda, Botswana, Saint Lucia, Australia, Maroc, Namibia, Iordania.
Astfel, la momentul actual, ca urmare a modificarii din Codul fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2021, orice cheltuiala rezultata din tranzactii cu o entitate din Turcia este considerata nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
In prezent nu exista norme metodologice sau clarificari din partea autoritatilor cu privire la aceasta noua reglementare, astfel ca la acest moment, consider ca orice tip de cheltuiala generata de o tranzactie cu societati din tarile prevazute in cele doua anexe (inclusiv achizitii de bunuri) este nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
Daca Turcia va iesi din lista de jurisdictii necooperante, cheltuielile inregistrate dupa aceasta data vor fi deductibile.
La un import de materii prime din Turcia, toate cheltuielile care sunt legate de tranzactia respectiva vor fi nedeductibile la calculul rezultatului fiscal-de ex.:
- cheltuielile de transport/descarcare/manipulare;
- servicii vamale
- taxe vamale
- chiar si pentru TVA platit in vama s-ar putea sa nu se acorde drept de deducere(fiind aferent unor tranzactii pentru care cheltuielile sunt nedeductibile fiscal)si astfel sa fie inregistrat in costul materiilor prime
Luand in considerare ca la acest moment, Ministerul de Finante nu a venit cu precizari referitoare la acest aspect, parerea mea este sa se astepte publicarea urmatoarei liste de jurisdictii necooperante, care ar trebui sa apara in februarie 2021.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Speta momentului! Tranzactii cu Turcia efectuate dupa data de 01.01.2021":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Articole similare
TVA leasing auto. Cheltuiala nedeductibila conform OG nr. 24 din 2012Valoarea tichetelor de cresa – majorata incepand cu luna octombrieReguli de determinare a impozitului pe profit minimCase de marcat si reducerea costului lor din impozitul pe profitSolutii practice: Tratamentul fiscal al valorii ramase neamortizate a investitiilorUltimele articole
Microintreprinderea in 2021. Venituri care se exclud din baza de impozitareCheltuieli deductibile VS. CHELTUIELI NEDEDUCTIBILE la calculul profitului impozabil in 2021Tratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatateCesiune de creante la o microintreprindere. Care sunt implicatiile fiscale?Deductibilitate cheltuieli prestari servicii autovehicul. Acordare reducere comerciala 100%
Mai multe articole despre cheltuieli nedeductibile

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"