Tags: speta momentului, tranzactii cu turcia, cheltuieli nedeductibile
Intrebare: Care sunt cheltuielile nedeductibile la un import de materii prime din Turcia?
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 25 alin. (4) lit. f 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost completat prin Legea nr. 296/2020, “Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: (…) f 1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;”.
Potrivit listei publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene este Jurnalul C331/3 din 7 octombrie 2020, tarile considerate necooperante sunt: Anexa I: American Samoa, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychelles, Trinidad and Tobago, Insulele Virgine ale USA, Vanuatu; Anexa II: Turcia, Eswatini, Jordan, Maldive, Namibia, Thailanda, Botswana, Saint Lucia, Australia, Maroc, Namibia, Iordania.
Astfel, la momentul actual, ca urmare a modificarii din Codul fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2021, orice cheltuiala rezultata din tranzactii cu o entitate din Turcia este considerata nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
In prezent nu exista norme metodologice sau clarificari din partea autoritatilor cu privire la aceasta noua reglementare, astfel ca la acest moment, consider ca orice tip de cheltuiala generata de o tranzactie cu societati din tarile prevazute in cele doua anexe (inclusiv achizitii de bunuri) este nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
Daca Turcia va iesi din lista de jurisdictii necooperante, cheltuielile inregistrate dupa aceasta data vor fi deductibile.
La un import de materii prime din Turcia, toate cheltuielile care sunt legate de tranzactia respectiva vor fi nedeductibile la calculul rezultatului fiscal-de ex.:
- cheltuielile de transport/descarcare/manipulare;
- servicii vamale
- taxe vamale
- chiar si pentru TVA platit in vama s-ar putea sa nu se acorde drept de deducere(fiind aferent unor tranzactii pentru care cheltuielile sunt nedeductibile fiscal)si astfel sa fie inregistrat in costul materiilor prime
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<