Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Speta momentului! Tranzactii cu Turcia efectuate dupa data de 01.01.2021

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: speta momentului, tranzactii cu turcia, cheltuieli nedeductibile

Intrebare: Care sunt cheltuielile nedeductibile la un import de materii prime din Turcia?

Raspunsul specialistului:
 

Potrivit art. 25 alin. (4) lit. f 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost completat prin Legea nr. 296/2020, “Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: (…) f 1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;”.
 
Potrivit listei publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene este Jurnalul C331/3 din 7 octombrie 2020, tarile considerate necooperante sunt: Anexa I: American Samoa, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychelles, Trinidad and Tobago, Insulele Virgine ale USA, Vanuatu; Anexa II: Turcia, Eswatini, Jordan, Maldive, Namibia, Thailanda, Botswana, Saint Lucia, Australia, Maroc, Namibia, Iordania. 
 
Astfel, la momentul actual, ca urmare a modificarii din Codul fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2021, orice cheltuiala rezultata din tranzactii cu o entitate din Turcia este considerata nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
In prezent nu exista norme metodologice sau clarificari din partea autoritatilor cu privire la aceasta noua reglementare, astfel ca la acest moment, consider ca orice tip de cheltuiala generata de o tranzactie cu societati din tarile prevazute in cele doua anexe (inclusiv achizitii de bunuri) este nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
 
Daca Turcia va iesi din lista de jurisdictii necooperante, cheltuielile inregistrate dupa aceasta data vor fi deductibile.
 
La un import de materii prime din Turcia, toate cheltuielile care sunt legate de tranzactia respectiva vor fi nedeductibile la calculul rezultatului fiscal-de ex.:
- cheltuielile de transport/descarcare/manipulare;
- servicii vamale
- taxe vamale
- chiar si pentru TVA platit in vama s-ar putea sa nu se acorde drept de deducere(fiind aferent unor tranzactii pentru care cheltuielile sunt nedeductibile fiscal)si astfel sa fie inregistrat in costul materiilor prime  
 
Luand in considerare ca la acest moment, Ministerul de Finante nu a venit cu precizari referitoare la acest aspect, parerea mea este sa se astepte publicarea urmatoarei liste de jurisdictii necooperante, care ar trebui sa apara in februarie 2021.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Speta momentului! Tranzactii cu Turcia efectuate dupa data de 01.01.2021":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016