Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vaneaza Fiscul in mod ilegal? Aplicarea TVA la drepturile de autor nu respecta legea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Iun. 2011
Tags: plata tva, drepturi de autor, deducere tva, tva nedeductibil, codul fiscal

Actiunea demarata recent de organele fiscale impotriva beneficiarilor de drepturi de autor a devenit instantaneu un motiv de controversa. Sunt puse astfel sub semnul intrebarii motivele pentru care ...

Actiunea demarata recent de organele fiscale impotriva beneficiarilor de drepturi de autor a devenit instantaneu un motiv de controversa. Sunt puse astfel sub semnul intrebarii motivele pentru care aceasta masura se aplica abia acum in conditiile in care legea care priveste aceasta categorie de contribuabili nu a suferit modificari in ultimii 7 ani prin care sa ii oblige pe acestia la plata de TVA.

Mai mult decat atat, in rapoartele de inspectie fiscala nu sunt oferite informatii complete in ceea ce priveste dreptul de a deduce TVA. Se prezinta astfel din art. 147.1 doar alineatul 1 din care reiese ca doar in cazul in care nu esti inregistrat ca platitor nu poti deduce TVA. Nu mai este mentionat insa si alin. 2 care prevede posibilitatea deducerii TVA in urma inregistrarii ca platitor de TVA si pentru perioada din urma, nu mai mult de 5 ani, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care ia nastere dreptul de a deduce.

Devine astfel subinteles faptul ca stabilirea venitului net impozabil (in ceea ce ii priveste pe cei care obtin venituri din drepturi de autor) se face pe baza de cote de cheltuieli forfetare. Acestia isi pot deduce TVA doar in limita cotei de cheltuieli forfetare, iar in cazul in care se inregistreaza cheltuieli mai mari, acestea sunt considerate cheltuieli nedeductibile cu un TVA aferent nedeductibil. Prin comparatie, un contribuabil inregistrat sub o alta forma de organizare, isi va deduce integral atat cheltuiala, cat si TVA-ul.

Paradoxal, prin restrangerea acestui drept de a deduce doar in limita cotelor de cheltuieli forfetare, acesti contribuabili nu pot solicita rambursare de TVA deoarece nu vor dispune de situatia necesara pentru ca rambursarea sa poata fi aplicata. Se incalca astfel art. 3 din Codul Fiscal, respectiv Principiile Fiscalitatii, care prevede obligatia de a fi asigurate "conditii egale investitorilor, capitalului roman si strain".

Mai mult decat atat, acesti contribuabili nu ar trebui sa fie obligati sa plateasca retroactiv TVA deoarece pentru operatiunile respective, in ceea ce priveste sistemul economic, nu exista valoare adaugata, iar aceasta categorie de contribuabili se inscriu in clasa consumatorilor finali.

Aplicarea acestei masuri a nascut controverse deoarece, asa cum a declarat presedintele PSD, Victor Ponta, "TVA-ul aplicat drepturilor de autor este folosit pentru «pedepsirea» ziaristilor care au adus in fata publicului erorile si abuzurile actualei puteri politice". Acesta a mai precizat ca situatia actuala este demonstrata si de faptul ca masura este ineficienta pentru bugetul de stat, deoarece aplicarea ei ar duce la o scadere a incasarilor la buget, nu la o crestere.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vaneaza Fiscul in mod ilegal? Aplicarea TVA la drepturile de autor nu respecta legea":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016