Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Implementare proiecte finantare europeana. Deducere TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: deducere tva, hg 759/2007, hg 1135/2011, oug 64/2009

Intrebare: Un ONG implementeaza proiecte cu finantare europeana. Exista insa o problema in ceea ce priveste deducerea TVA aferenta achizitiilor din cadrul proiectelor, si anume: - in bugetul proiectelor, TVA este considerat o cheltuiala neeligibila, prin urmare nu se solicita spre rambursare. - recuperarea TVA se solicita prin exercitarea dreptului de deducere in decontul de TVA. In ce masura este corecta deducerea TVA prin decontul de TVA ? Se considera recuperarea TVA operatiune fara drept de deducere, tinand cont de faptul ca activitatea de implementare proiecte este considerata o activitate neeconomica?


Raspuns:

Indiferent de sursa de finantare a achizitiilor suma TVA deductibila inscrisa intr-o factura emisa de catre un furnizor sau prestator stabilit in Romania poate fi dedusa numai daca este aferenta realizarii unei operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile. In acest context, suma TVA aferenta unei achizitii de bunuri este deductibila numai in situatia in care bunurile respective sunt destinate realizarii de:

- operatiuni taxabile, aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. a). In categoria operatiunilor taxabile se incadreaza livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei.
- operatiuni neimpozabile, aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. b). In categoria operatiunilor neimpozabile se incadreaza prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti in afara teritoriului Romaniei.
- operatiuni scutite cu drept de deducere, aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. c). In categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere se incadreaza exporturile si livrarile intracomunitare de bunuri.
 
Regula generala prevede faptul ca exercitarea dreptului de deducere se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155. In acest context, prin normele de aplicare ale art. 146 alin. (1), la punctul 46 se impune justificarea deducerii taxei numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal .
 
Ajustarea TVA pas cu pas

Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii


Deci suma TVA poate fi dedusa prin decontul de TVA cod 300 numai daca facturile de achizitii bunuri si servicii sunt emise pe numele ONG-ului si numai daca, ONG-ul realizeaza operatiuni economice din sfera de aplicare a TVA. Astfel, avand in vedere faptul ca nu cunosc mecanismul implementarii proiectului de catre ONG, nu imi pot permite sa ma pronunt cu privire la aplicarea unui tratament fiscal corect prin exercitarea dreptului de deducere a TVA in baza decontului de TVA cod 300 aferent operatiunii de implementare a unui proiect in curs de derulare.
 
Daca primitorul fondurilor nerambursabile nu este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, acesta poate beneficia de restituirea sumelor.
 
De restituirea efectiva a sumei TVA aferenta cheltuielilor eligibile in baza prevederilor OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta beneficiaza doar persoanele neimpozabile (de exemplu un ONG) si persoanele impozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA. ONG-ul beneficiaza de rrestituirea TVA in baza prevederilor art. 15 alin. 1 lit. e) din OUG 64/2009 in calitate sa de organism neguvernamental nonprofit, cu personalitate juridica, doar pentru activitatea desfasurata fara scop patrimonial. Pentru ONG, suma TVA aferenta valorii TVA neeligibile platite, aferenta cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale prin programele operationale, trebuie inclusa in bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de Autoritate de management pentru programele operationale care utilizeaza mecanismul platii indirecte. Acest aspect este reglementat prin art. 8 lit. b) din OUG 64/2009. Deci, sumele TVA platite de ONG pentru achizitiile efectuate pot fi restituite acestuia de catre Autoritatea de management care si-a planificat sumele respective prin bugetul propriu.
 
In situatia in care faceti referire la un proiect activ depus dupa data de 1 ianuarie 2012 care urmeaza a fi implementat, va recomand sa analizati in ce masura, pentru situatia dvs., sunt aplicabile prevederile HG 1135/2011 pentru modificarea si completarea HG 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale publicat in M.Of. nr. 849 din 30 noiembrie 2011.
 
Prin acest act normativ, s-a inserat art. 11^1 prin care se aduc modificari legislative cu privire la suma TVA aferenta programelor operationale finantate din instrumente structurale, dupa cum urmeaza:
- la alineatul (1): cheltuiala cu TVA nedeductibila este eligibila pentru toate programele operationale finantate din instrumente structurale;
- la alineatul (2): pentru a fi eligibila, cheltuiala cu TVA nedeductibila trebuie sa fie aferenta unor cheltuieli eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale.
- la alineatul (3): pentru a beneficia de rambursarea cheltuielii eligibile cu TVA, beneficiarul fondurilor trebuie sa depuna ca anexa, la fiecare cerere de rambursare, o declaratie pe propria raspundere cu privire la nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare, certificata de organul fiscal competent din subordinea A.N.A.F.
- la alineatul (4): organul fiscal competent din subordinea A.N.A.F. are obligatia sa certifice declaratia respectiva in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii de catre beneficiar a unei solicitari in acest sens, insotita de documentele justificative necesare.
 
In acest scop, Ministerul Afacerilor Europene a emis ordinul nr. 204 din 27 decembrie 2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a prevederilor art. 11^1 din HG 759/2007 , publicat in M.Of. nr. 940 din 30 decembrie 2011. In acelasi timp, pe site-ul A.N.A.F., la sectiunea"Transparenta decizionala" s-a publicat proiectul cu privire la procedura de certificare a declaratiei de catre A.N.A.F.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Implementare proiecte finantare europeana. Deducere TVA":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Comentarii 3 comentarii

Raluca 2014-05-26 20:33:34

Buna ziua, Lucrez la un ONG inscris in Olanda, ecpc.org. In luna iunie 2014 vom organiza Intalnirea Generala Anuala in Bucuresti pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta pacientii bolnavi de cancer in Romania. Firma care se ocupa cu organizarea evenimentului solicita platirea TVAului si a taxei hoteliere pentru serviciile oferite. In Belgia si Olanda ONGurile sunt scutite de la plata TVA-ului.As vrea sa va intreb daca in Romania nu se aplica acelasi principiu?Daca da, care ar fi procedura de urmat pentru a obtine scutirea de TVA? Va multumesc din suflet pentru ajutor, Raluca Nicolae

Grigore Stefan 2013-07-02 12:30:36

INTREBARE-Suntem S.C.GRIGO-SRL microintreprindere cu profil medical neplatitoare de TVA. Desi sunt medic, am facut cursul de menegeri Fonduri Europene,mi-am facut singur un Proiect European pentru achizitionarea unui aparat medical care mi-a fost aprobat la MUNTENIA SUD pe POR axa prioritara 4.,domeniul de interventie 4.3 ,dar din lipsa de fonduri a fost trecut pe lista de rezerva . Anul acesta a fost reluat si in prezent este in derulare Ni se cere sa platim TVA si ni se spune ca nu-l vom recupera deoarece societatea noastra nu este platitoare de TVA. Am solicitat sa fim scutiti de TVA la Ministerul Desvoltarii d-lui director Surdeanu dar raspunsul mi-a fost trimis pe email si nu mi se raspunde in mod clar si mi se comunica doar ce activitati desfasoara Ministerul Dezvoltarii- probabil ca trebuie sa platim spaga ca sa ni raspunda clar cu DA sau NU Va rog sa-mi raspundeti d-voastra -CLAR-am dreptul sau nu sa recuperez TVA? Iar daca nu am dreptul, dece nu am acest drept ?Pe deoparte se spune ca trebuie sa absorbim Fondurile Europene iar pe de alta parte ni se pune piedici chiar daca am muncit pentru a ne face proiecte Noi consideram ca este incorrect ca unii sa aiba dreptul sa-l recupereze iar altii nu. Corect ar fi fost ca Guvernul sa nu mai pretinda sa platim TVA pentru achizitia de aparatura prin fonduri europene Suntem hotarati sa anuntam aceasta nedreptate tuturor celor care ne pot raspunde

Elena Tanase 2012-07-03 13:47:53

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste urmatoarea situatie: O societate comerciala srl care are ca obiect de activitate producere de software, consultanta IT si alte servicii din domeniul IT, a devenit partener in cadrul unui proiect implementat cu fonduri europene POSDRU. La depunerea proiectului a cunoscut faptul ca TVA-ul nu este eligibil in proiect, dar poate fi dedus, pentru achizitiile pe care le face pentru proiect si daca este cazul returnat ca unui agent economic obisnuit, de catre Ministerul de Finante si nu de AM, pentru ca TVA-ul a fost platit din banii firmei, altii decat cei din cadrul proiectului, respectiv din bugetul societatii care a incasat venituri din alte surse. Dupa achizitiile facute in cadrul proiectului s-a ridicat urmatoarea problema legata de TVA si anume ca TVA-ul platit pentru achizitiile din proiect, nu este deductibil nici pe firma. Puteti sa imi spuneti daca totusi TVA se poate deduce /poate fi returnat ca orice TVA de catre Ministerul de Finante? Subliniez, societatea isi desfasoara activitatea in domeniul IT si nu are nimic de a face cu formarea sau ong-urile, deci nu se incadreaza in OG64, ci in circuitul normal al societatilor comerciale platitoare de TVA. Va multumesc anticipat pentru raspuns

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016