Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Am drept de deducere TVA la avans atutotusim cumparat in leasing?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iun. 2010
Tags: leasing, autoturism, drept de deducere tva

Am drept de deducere TVA la avans atutotusim cumparat in leasing? Mihaela Benta Intrebare: Am incheiat un contract de leasing al carui obiect este un autoturism transport persoane sub 3500 kg. Pe ...

Am drept de deducere TVA la avans atutotusim cumparat in leasing?
Mihaela Benta

Intrebare: Am incheiat un contract de leasing al carui obiect este un autoturism transport persoane sub 3500 kg. Pe prima factura de leasing imi trece avans leasing si TVA aferent. La acest avans am drept de deducere TVA? Sau este considerata o achizitie de autoturisme? Valoarea avansului este de 50% din valoarea autoturismului.

Daca nu deduc TVA la avans, cum il inregistrez? Il trec in valoarea de achizitie a autoturismului? Sau este inregistrat pe o cheltuiala nedeductibila? Inseamna ca valoarea de achizitie a autoturismului va fi mai mare cu valoarea TVA? Atunci amortizarea lunara va cuprinde si valoarea TVA nedeductibila? Sau aceasta valoare a TVA nedeductibila se va amortiza toata odata?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns:
Conform prevederilor art. 129 din Codul fiscal, leasingul este o prestare de servicii, iar limitarile de deducere sunt operabile in cazul achizitiei de autoturisme. Daca autoturismul este utilizat in interesul societatii si in scopul efectuarii de activitati supuse TVA, noi consideram urmatoarele:

- pentru valoarea avansului de leasing se poate deduce TVA


- pentru valoarea ratelor se poate deduce TVA
- pentru valoarea reziduala nu se deduce TVA.

Va facem cunoscut si punctul de vedere al autoritatii fiscale exprimat prin circulara nr 341061/2009 Circulara privind aplicarea unitara a prevederilor OUG 34/2009, ce stabileste: regimul TVA aferent operatiunilor de leasing este prezentat in detaliu la pct. 7 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

“Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni.

Daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, respectiv data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului. Daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului sau o cesiune a contractului de leasing financiar prin care se schimba locatorul/finantatorul, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerandu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului. Operatiunea este considerata in continuare prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing avand aceleasi obligatii ca si cedentul in ceea ce priveste taxa.”

Astfel, din coroborarea prevederilor mentionate mai sus cu reglementarile introduse prin art. 32 punctul 10 din OUG 34/2009, rezulta cu claritate faptul ca prevederile privind eliminarea dreptului de deducere a TVA nu vor fi aplicabile pentru ratele de leasing platite de utilizatori societatilor de leasing pe perioada derularii contractelor de leasing, intrucat acestea reprezinta din punct de vedere al TVA prestari de servicii in sensul art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar se vor aplica pentru valoarea la care se face transferul dreptului de proprietate la sfarsitul contractului de leasing, aceasta fiind considerata o livrare de bunuri.

Subliniem faptul ca potrivit pct. 7 alin. (2) din normele de aplicare a Codului fiscal, se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. in acest context, atragem atentia ca daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing ci o livrare de bunuri de la data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, situatie in care prevederile privind eliminarea dreptului de deducere se aplica la intreaga valoare de achizitie a vehiculului, in limitele si in conditiile prevazute de lege.

Daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita dupa derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, dar inainte de sfarsitul perioadei de leasing, se considera ca are loc o livrare de bunuri la valoarea la care se face transferul, valoare ce include si ratele care nu au ajuns la scadenta.“

In ce priveste TVA aferent valorii reziduale noi consideram ca nu poate fi inclus in valoarea amortizabila, ci se va inregistra pe cheltuieli prin inregistrarea 635=4426.

Normele metodologice de la art. 21 din Codul fiscal, stabilesc ca daca utilizarea bunului este efectuata in scopul obtinerii de venituri impozabile, atunci si cheltuiala cu TVA este deductibila la calculul impozitului pe profit, in caz contrar nu poate fi exercitata aceasta deducere.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Am drept de deducere TVA la avans atutotusim cumparat in leasing? ":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturiCele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016