Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Am drept de deducere TVA la avans atutotusim cumparat in leasing? Mihaela Benta Intrebare: Am incheiat un contract de leasing al carui obiect este un autoturism transport persoane sub 3500 kg. Pe ...
Am drept de deducere TVA la avans atutotusim cumparat in leasing?
Mihaela Benta
Intrebare: Am incheiat un contract de leasing al carui obiect este un autoturism transport persoane sub 3500 kg. Pe prima factura de leasing imi trece avans leasing si TVA aferent. La acest avans am drept de deducere TVA? Sau este considerata o achizitie de autoturisme? Valoarea avansului este de 50% din valoarea autoturismului.
Daca nu deduc TVA la avans, cum il inregistrez? Il trec in valoarea de achizitie a autoturismului? Sau este inregistrat pe o cheltuiala nedeductibila? Inseamna ca valoarea de achizitie a autoturismului va fi mai mare cu valoarea TVA? Atunci amortizarea lunara va cuprinde si valoarea TVA nedeductibila? Sau aceasta valoare a TVA nedeductibila se va amortiza toata odata?
Raspuns:
Conform prevederilor art. 129 din Codul fiscal, leasingul este o prestare de servicii, iar limitarile de deducere sunt operabile in cazul achizitiei de autoturisme. Daca autoturismul este utilizat in interesul societatii si in scopul efectuarii de activitati supuse TVA, noi consideram urmatoarele:
- pentru valoarea avansului de leasing se poate deduce TVA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Manual de politici contabile - Stick USB Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
- pentru valoarea ratelor se poate deduce TVA
- pentru valoarea reziduala nu se deduce TVA.
Va facem cunoscut si punctul de vedere al autoritatii fiscale exprimat prin circulara nr 341061/2009 Circulara privind aplicarea unitara a prevederilor OUG 34/2009, ce stabileste: regimul TVA aferent operatiunilor de leasing este prezentat in detaliu la pct. 7 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
“Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni.
Daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, respectiv data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului. Daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului sau o cesiune a contractului de leasing financiar prin care se schimba locatorul/finantatorul, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerandu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului. Operatiunea este considerata in continuare prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing avand aceleasi obligatii ca si cedentul in ceea ce priveste taxa.”
Astfel, din coroborarea prevederilor mentionate mai sus cu reglementarile introduse prin art. 32 punctul 10 din OUG 34/2009, rezulta cu claritate faptul ca prevederile privind eliminarea dreptului de deducere a TVA nu vor fi aplicabile pentru ratele de leasing platite de utilizatori societatilor de leasing pe perioada derularii contractelor de leasing, intrucat acestea reprezinta din punct de vedere al TVA prestari de servicii in sensul art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar se vor aplica pentru valoarea la care se face transferul dreptului de proprietate la sfarsitul contractului de leasing, aceasta fiind considerata o livrare de bunuri.
Subliniem faptul ca potrivit pct. 7 alin. (2) din normele de aplicare a Codului fiscal, se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. in acest context, atragem atentia ca daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing ci o livrare de bunuri de la data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, situatie in care prevederile privind eliminarea dreptului de deducere se aplica la intreaga valoare de achizitie a vehiculului, in limitele si in conditiile prevazute de lege.
Daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita dupa derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, dar inainte de sfarsitul perioadei de leasing, se considera ca are loc o livrare de bunuri la valoarea la care se face transferul, valoare ce include si ratele care nu au ajuns la scadenta.“
In ce priveste TVA aferent valorii reziduale noi consideram ca nu poate fi inclus in valoarea amortizabila, ci se va inregistra pe cheltuieli prin inregistrarea 635=4426.
Normele metodologice de la art. 21 din Codul fiscal, stabilesc ca daca utilizarea bunului este efectuata in scopul obtinerii de venituri impozabile, atunci si cheltuiala cu TVA este deductibila la calculul impozitului pe profit, in caz contrar nu poate fi exercitata aceasta deducere.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi
Articole similare
Codul fiscal 2008 Titlul X. Dispozitii finale - art. 297-298Reminder ANAF! 26 octombrie - termen limita pentru depunerea a noua declaratii fiscale -Studiu de caz: Exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor in cazul unei microintreprinderiAutoturism in LEASING. Ce tratament se aplica in ce priveste impozitul pe profit si TVA-ul?Titlul II Capitolul II - partea IUltimele articole
LEASING financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAMaterial ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Articole similare
Achizitie AUTOTURISM din Germania. Plata avansImpozit de 13% pentru salarii si pensii si un nou mod de calcul al impozitului pe autovehiculeLeasing operational si financiar. Norme deducere TVA si cheltuieliModificari formulare: Declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaAtentie! Biletele de transport interurban la care au dreptul gratuit persoanele cu handicap vor putea fi folosite si in ianuarie 2021Ultimele articole
Impozitare AUTOTURISMe de lux si completarea Declaratiei 216Leasing financiar AUTOTURISM. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernTarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024Articole similare
Studiu de caz: Regimul TVA in cazul prestarii de servicii intracomunitareDeclaratia 390: factura de transport de la furnizor strain, cod invalid de TVADeducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiStudiu de caz: Inregistrarea sumelor datorate catre asociatul care se retrageStudiu de caz: Includem TVA pe o factura de transport de marfuri destinata clientului final?Ultimele articole
Transport bunuri legate direct de export si import. Regim fiscal TVALivrare intracomunitara pentru cumparator din stat tert. Tratament fiscal TVAEfectele anularii inregistrarii in scopuri de TVAATENTIE! Firmele pot deduce TVA din 2017 pentru perioadele cu cod TVA anulatAjustare TVA deductibila. Cum procedam si care sunt implicatiile TVA?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"