Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avans achitat pentru o achizitie intracomunitara de bunuri. Cum procedam in ce priveste TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: tva, achizitie intracomunitara, exigibilitate tva, vies, formular 301, decont special tva, formular 390

Analizam mai jos cazul unei societati care face livrari scutite fara drept de deducere. Societatea este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (1) si plateste in octombrie o factura proforma pentru un furnizor din UE. Termenul de livrare a echipamentului este martie 2014.



Vom stabili cand este exigibila TVA pentru avansul platit si daca partenerul din UE trebuie sa emita societatii o factura de avans. Se mentioneaza ca  pe proforma nu este trecut codul fiscal al firmei din Romania astfel ca vom stabili daca trebuie sa fie declarat avansul in D301 si in D390 si in ce luna.

Pentru achizitia intracomunitara societatea va comunica furnizorului intracomunitar codul de inregistrare VIES, adica acel cod special pentrau achizitii si livrari intracomunitare obtinut in baza art. 153^1 din Codul fiscal.

Astfel, exigibilitatea TVA este determinata de data facturii emise de catre furnizorul din UE, chiar daca bunurile respective sunt puse in libera circulatie pe teritoriul comunitar in luna martie 2014.

In acest sens, conform prevederilor de la  art. 135 alin. (2) "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri" exigibilitatea taxei intervine:

-    fie la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent articolului 155 alin. (14) din Codul fiscal;
-    fie la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin. (8);
-    fie in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele din normele metodologice de aplicare ale acestui articol, la pct. 17 alin. (1) si (2) din care rezulta urmatoarele aspecte fiscale:

-    faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri din UE opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii, conform art. 135 alin. (2) din Codul fiscal.

La art. 155^1 se fac urmatoarele precizari:

"(1) Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 151, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.

(2) Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6), trebuie sa autofactureze suma avansurilor platite in legatura cu operatiunile respective cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a platit avansurile, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator, cu exceptia situatiei in care faptul generator de taxa a intervenit in aceeasi luna, caz in care sunt aplicabile prevederile alin. (1)."

Avand in vedere prevederile mai inainte mentionate, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, nu aveti obligatia emiterii autofacturii in cazul platilor in avans.
 
Asadar,  in cazul in care furnizorul intracomunitar emite o factura de avans, aveti obligatia sa raportati operatiunea in  formularul 301 "Decont special de TVA" si in formularul 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" cu cod A, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea TVA (pentru factura emisa in octombrie, termenul de declarare este 25 noiembrie). Tot pana la acest termen se va face plata TVA.
 
In cazul in care furnizorul intracomunitar nu emite factura de avans, exigibilitatea TVA va interveni in luna martie 2014, cand se va livra utilajul, iar termenul de declarare in formularele 301 si 390  va fi pana pe data de 25 aprilie 2014, inclusiv. Plata TVA pe baza formularului 301 va avea ca termen scadent 25 aprilie inclusiv.


Raspuns oferit de consultantii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Avans achitat pentru o achizitie intracomunitara de bunuri. Cum procedam in ce priveste TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016