Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Exigibilitatea TVA pentru facturi emise anterior prestarii serviciului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 15 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: factura cu tva, prestari servicii, exigibilitate tva

"O firma s-a inregistrat ca platitoare de TVA prin optiune incepand cu 12 februarie. Inainte de inregistrare a emis facturi pentru un curs care se va desfasura in luna martie (facturi finale, nu facturi de avans). Trebuie stornate aceste facturi si emise altele cu TVA avand in vedere ca serviciilor vor fi prestate dupa inregistrarea ca platitor de TVA? In data de 12 februarie (inainte de inregistrarea ca platitor de TVA) a fost emisa o factura fara TVA, pentru servicii prestate inainte de 12 februarie. Este corect sa ramana aceasta factura emisa fara TVA?".

Raspunsul specialistului


In situatia prezentata, dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal, la momentul prestarii serviciului  trebuie efectuata regularizarea regimului fiscal aplicat initial la data emiterii facturii. Regularizarea are drept scop aplicarea regimului fiscal in vigoare la data prestarii serviciului. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 23 alin. (2) lit. b) din normele de aplicare ale art. 280 "Faptul generator si exigibilitatea - definitii" 

"(2) In aplicarea prevederilor art. 280 alin. (6) din Codul fiscal: .....    b) in cazul persoanelor impozabile care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, se procedeaza la regularizare in vederea aplicarii regimului de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii in cazurile prevazute la art. 282 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscal, pentru facturile emise si/sau avansurile care au fost incasate, inainte de inregistrarea in scopuri de TVA, pentru contravaloarea partiala sau integrala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii. In acest sens furnizorul/prestatorul, dupa inregistrarea in scopuri de TVA, emite factura de regularizare pe care inscrie cu semnul minus baza de impozitare aferenta livrarii/prestarii in regim de scutire facturata/incasata inainte de inregistrarea in scopuri de TVA si concomitent inscrie contravaloarea integrala a livrarii de bunuri/prestarii de servicii aplicand regimul corespunzator operatiunii respective, respectiv taxare sau scutire fara drept de deducere prevazuta la art. 292 din Codul fiscal ori scutire cu drept de deducere prevazuta la art. 294 - 296 din Codul fiscal ori alt regim special prevazut de titlul VII al Codului fiscal, pe aceeasi factura sau pe o factura separata, conform prevederilor art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Aceste prevederi se aplica indiferent daca factura este emisa pentru intreaga contravaloare a livrarii/prestarii sau este incasata integral contravaloarea livrarii/prestarii inainte de data faptului generator de taxa."
    
Prin art. 282 alin. (2) lit. a) la care se face referire la pct. 23, mai sus mentionat, se reglementeaza, in mod expres faptul ca in situatia in care o factura se emite  inainte de data la care se presteaza serviciul, data exigibilitatii TVA este data emiterii facturii. 
 
In concluzie, la data prestarii serviciului, se storneaza factura initiala emisa prin aplicarea regimului special de scutire reglementat prin art. 310 si se emite o noua factura prin care aplicarea regimului de taxare sau a regimului de scutire, in vigoare la data prestarii serviciului. Pe factura astfel emisa se inscrie drept mentiune numarul si data facturii initiale astfel incat operatiunea sa fie usor indentificata, obligatie reglementata si prin art. 319 alin. (20) lit. r) din Codul fiscal "(20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: ......r) o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi ori documente pentru aceeasi operatiune."

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Exigibilitatea TVA pentru facturi emise anterior prestarii serviciului":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016