Tags: exigibilitate tva, declarare d394, d394
Referitor la declararea in D394. Am facturi de intocmit, iar monografia contabila arata asa: 418 % 707 4427. Fiind TVA colectat si declarandu-l in D300, trebuie sa-l declar si in D394? Multumesc.
Raspunsul consultantului fiscal Cristina Cret:
Potrivit art. 281 alin. (1) si art. 282, ain. (1) din Codul fiscal:
Art. 281: Faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii
(1) Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, in conformitate cu regulile stabilite de prezentul articol.
Art. 282: Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
Din aceste prevederi legale reiese faptul ca TVA trebuie colectat la data livrarii de bunuri, chiar daca nu a fost emisa o
factura in sensul art. 319 Cod fiscal.
La alin. (16) a art. 319 Facturarea se precizeaza:
(16) Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
Potrivit Ordinului 2264/2016 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA:
CAPITOLUL 1:
1.Declaratia se completeaza si se depune de catre:
a)persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care, conform titlului VII din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul
TVA la incasare.
Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.
De asemenea, in declaratie se inscriu, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania, urmatoarele informatii:
- baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare conform lit. I pct. 2 din anexa nr. 1 la ordin;
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;
- valoarea totala a documentelor emise pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi si nici a bonului fiscal;
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Societate platitoare de impozit pe profit presteaza servicii catre populatie de recreere, inchiriind UTV-uri, masinute pe trasee montane. Daca persoanele fizice platesc aceste servicii prin banca, din cont personal in contul societatii, putem emite doar factura fiscala sau este obligatorie detinerea casei de marcat fiscale?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate care se lichideaza, prezinta in balanta de verificare urmatoarele solduri:
Pe credit: 1012 = 220000 lei, 105 = 4800 lei, 1061 = 40 lei, 1068 = 27000 lei, 401 = 500 lei, 411 = 2300 lei (are de restituit unei societati care nu mai exista).
A amortizat spatiul 2812 = 21000 lei, a amortizat complet autoturismul 2813 = 6000 lei, a amortizat aparatura de birou 2814 = 3600 lei
Pe debit: 1171 = 180000 lei, 121 = 4500 lei, 212 = 50000 lei...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In cadrul regulementului de ordine interioara avem specificat decontarea transportului cu autoturismul propriu (al angajatului) de catre angajator. Alimentarile se fac cu cardul societatii. Intrebarile sunt:
1. Este suficienta intocmirea foi de parcurs de catre angajat?
2. Este nevoie si de contract de comodat pe masina angajatilor?
3. Aceste cheltuieli cu combustibilul sunt deductibile 100% sau 50%, sunt considerate beneficii extrasalariale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
As dori sa intreb daca este legala acordarea de tichete de masa, de exemplu 35 lei/zi /pe salariat doar pentru 5 zile dintr-o luna si daca e corect ca un muncitor care a lucrat 10 zile sa primeasca 5 tichete de masa la fel cu un muncitor care a lucrat 20 zile. O zi buna!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Intr-o societate este posibil ca o persoana sa fie angajata cu CIM full time dar, periodic, pentru servicii suplimentare sa emita si factura de pe o alta societate al carei asociat este?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rugam sa ne precizati cum trebuie procedat daca societatea a achizitionat un imobil in regim de taxare inversa si intentioneaza sa vanda acest imobil. Intrebarea este, daca vinde catre persoana fizica, poate vinde in regim de TVA cu cota redusa, avand in vedere ca persoana se incadreaza la prima casa? Si daca da, trebuie facute ajustari pe TVA in decont? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<