keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitie deseuri plastic in regim de taxare inversa. Cum incadram operatiunea in Declaratia 394?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: taxarea inversa, declaratia 394, achizitii, deseuri, deseuri feroase si neferoase, anaf

Analiza noastra face referire la o societate care achizitioneaza deseuri de material plastic in regim de taxare inversa. In legatura cu completarea D394, stabilim la ce categorie de bunuri (din cele 11 categorii-din cartusul C al declaratiei) achizitionate pentru care se aplica taxare inversa sa va incadra achizitia respectiva in conditiile in care societatea nu poate valida declaratia fara sa faca aceasta incadrare in una din categoriile de bunuri mentionate in declaratie.


Iata raspunsul specialistului:

Intr-adevar, pentru achizitiile in regim de taxare inversa de deseuri (tip C)  de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA (tip partener 1), nomenclatorul cod produse pentru tip partener = 1 din anexa cu validari nu contine decat codul 22 – deseuri feroase si neferoase, fara sa existe posibilitatea selectarii unui cod de tipul "alte produse" (cum este, spre exemplu, codul 34 = alte bunuri, dar pentru achizitii de la tip partener 2, adica de la persoane neinregistrate in scop de TVA). Astfel, nu exista o corelatie perfecta intre nomenclatorul de produse si prevederile art. 331 alin. 2 din Codul fiscal referitoare la taxarea inversa, avand in vedere ca, asa cum este formulat nomenclatorul, reiese ca se utilizeaza codul 22 doar pentru achizitiile in regim de taxare inversa conform art. 331 alin. 2 lit. a pct. 1 din Codul fiscal, cu omiterea achizitiilor efectuate in temeiul art. 331 alin. 2 lit. a pct. 3 din Codul fiscal (deseurile de material plastic nefiind aceleasi cu deseurile feroase si neferoase).

Deoarece in lipsa selectarii unui cod de produs atunci cand se procedeaza la introducerea operatiilor pe parteneri declaratia 394 are erori si nu poate fi validata,  va sugeram ca, pana la reglementarea situatiei de catre cei din ANAF care dezvolta aplicatia, sa selectati codul 22 si, automat, va fi completat si cartusul C al declaratiei, cu validarea declaratiei fara erori.

De altfel, pe pagina de internet a ANAF a fost postat un comunicat in care se precizeaza ca "referitor la completarea D394 precizam ca la cartusul C, in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii si achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pentru care se aplica taxarea inversa, la rubrica "Deseuri feroase si neferoase", vor fi declarate toate categoriile de bunuri prevazute la art.331, alin. (2), lit.a)".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016