keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Activitatea desfasurata de zilieri. Ce completam in Declaratia 112 si 205?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: zilieri, declaratii, documente, legea 52, salarii, ore lucrate, durata, declararea impozitului

Stabilim ce procedura trebuie sa aplicam incepand cu 1 ianuarie 2014 referiror la declararea impozitului retinut la sursa pentru activitatea zilierilor si daca se vor mai prezenta in D.205 la finele anului.


Raportul de munca dintre zilier si beneficiar se stabileste prin acordul de vointa al partilor, fara incheierea, in forma scrisa, a unui contract individual de munca. O persoana poate desfasura activitati ca zilier numai daca a implinit varsta de cel putin 16 ani.

Prin exceptie minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani pot desfasura activitate ca zilieri numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali. Lucratorii minori, respectiv minorii in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani desfasoara, ca zilieri, numai activitati potrivite cu dezvoltarea lor fizica si cu aptitudinile de care dau dovada, daca astfel nu le sunt incalcate dreptul la dezvoltare fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, dreptul la educatie, si nu le este periclitata starea de sanatate
 
Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore.
 
Zilierul minor care are capacitatea de munca va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe saptamana.
 
Zilierul minor nu va efectua activitate in timpul noptii.

 
Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
 
Beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfasurarea unor activitati in beneficiul unui tert.
 
Beneficiarul de lucrari are obligatia sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor si sa-l pastreze la sediu si/sau la punctele de lucru, dupa caz.

 
Beneficiarul are obligatia sa plateasca zilierului remuneratia cuvenita, prin orice mijloc de plata admis de lege, la sfarsitul fiecarei zile; plata remuneratiei se poate realiza cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii sau al perioadei de desfasurare a activitatii, numai cu acordul exprimat in scris de catre zilier si beneficiar; modalitatea de plata electronica si aspectele care privesc plata remuneratiei se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a legi.
 
Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii, inainte de semnarea in Registru de catre zilier si beneficiar. Dovada platii remuneratiei se face prin semnatura zilierului in Registru.
 
In situatia producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea/decesul zilierului, beneficiarul este obligat sa asigure cheltuielile necesare ingrijirilor medicale/inmormantarii din fonduri proprii, in cazul in care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului.
 
 
Activitati:
 
Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:
 
- agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatorilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta - diviziunea 01;
 
 - silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
 
- pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
 
- colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si 3811;
 
- recuperarea materialelor - grupa 383;
 
- comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;
 
- activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
 
- publicitate - grupa 731;
 
- activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
 
- activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);
 
- activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice - cod 0141.

 
Obligatii fiscale:
 

Veniturile realizate de zilieri sub forma remuneratiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrari este venit asimilat salariilor, pentru care se datoreaza impozit in cota de 16%. Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar. Calculul si retinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute.
 
Declararea acestui impozit se face in Declaratia 112 la anexa 1 Creante fiscale, randul 01, cod 602 Impozit pe veniturile din salarii, fara completarea celorlalte anexe ale declaratiei.

Ordinul comun al Ministerului de Finante, Ministerului Muncii si al Ministerului Sanatatii, nr. 1977/2757/1580/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 57 din 23 ianuarie 2014, stabileste ca impozitul calculat si retinut, pe fiecare beneficiar de venit se face in declaratia fiscala unica (112).

Pentru anul 2013, raportarea impozitului s-a facut  si  in formularul 205, de  catre platitorii de salarii pentru impozitul pe salarii, precum si de platitorii altor categorii de venituri, acolo unde exista obligatia retinerii la sursa a impozitului, insa pentru anul 2014 informatiile din acest  formular referitoare la impozitul  pe salarii vor fi  preluate in declaratia unica(112) si nu va mai fi necesara depunerea formularului 205 in anul 2015.

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, cu modificarile si completarile ulterioare (ultima fiind Legea 18/2014) precum si Ordinul 1439/2011 privind Normele metodologice de aplicare a legii 52/2011, reglementeaza activitatea desfasurata de zilieri.
 
Modificarile aduse Legii 52/2011 prin Legea nr. 18/2014 activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea in Minitorul Oficial, respectiv la 16.06.2014.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016