Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

O mai buna comunicare intre stat si mediul de afaceri. S-a aprobat Registrul Unic al Transparentei Intereselor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 29 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: registrul unic al transparentei intereselor, mediul de afaceri, ong, ruti, guvernanta corporativa

Pentru cresterea transparentei cu privire la interactiunea dintre decidentii din executiv (prim-ministru, ministri, secretari de stat si alte functii asimilate demnitarilor) si grupurile specializate din societatea civila si mediul de afaceri, respectiv pentru a spori calitatea in contextul initierii sau modificarii unei politici publice, Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) a supus aprobarii Memorandumul cu tema: Instituirea Registrului Unic al Transparentei Intereselor (RUTI).


Scopul RUTI este cresterea calitatii politicilor publice initiate de autoritati, dar si ale unora noi care pot fi preluate din afara spectrului guvernamental. Prin politici publice - orice initiativa guvernamentala  cu impact public: nu numai proiecte de Hotarari de Guvern/Ordonate simple/de urgenta/proiecte de lege, ci si programe de finantare, strategii si alte tipuri de actiuni.

"Guvernul, la propunerea MCPDC, face un prim pas, intr-un demers mai amplu, in directia stabilirii unor reguli asumate in interactiunea dintre decidentii din Guvern si grupurile specializate din societate (din mediul de afaceri si ONG) cu scopul explicit de a creste, de o maniera transparenta si asumata, calitatea politicilor publice initiate de Guvern sau preluate de mediul guvernamental. Ne aliniem practicilor europene si celor din SUA care si-au dovedit impactul pozitiv asupra calitatii deciziilor privind politicile publice, restul prevederilor legale prin care cetatenii in sens larg cunosc si comenteaza proiectele de acte normative (Legea nr. 52/2003) ramanand obligatorii", a declarat ministrul Violeta Alexandru.

Acest demers, menit sa intareasca calitatea deciziei guvernamentale, nu anuleaza legea 52/2003 privind transparenta decizionala, initiatorii de acte normative avand obligatia sa respecte toate procedurile de consultare publica cu toti cetatenii interesati.

Mentionat ca masura de preventie in Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 (Obiectiv specific 1.1 - Cresterea transparentei institutionale si a proceselor decizionale), RUTI se adreseaza grupurilor din societatea civila si mediul de afaceri care practica deja activitati prin care isi propun, in mod asumat, sa convinga decidentii, in mod legal, sa initieze o politica publica, respectiv sa modifice o politica publica, ci nu sa slabeasca eforturile institutiilor de combatere a coruptiei. Demersul MCPDC, materializat intr-o platforma de stocare de informatii (marea majoritate accesibile publicului larg, unele doar administratiei) din care vor rezulta o serie de actiuni prin care sa cunoasca, in mod transparent si asumat, colaborarea dintre cele doua parti, nu inlocuieste mecanismele de consultare cu publicul larg, asa cum sunt reglementate acestea in Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, pe care o tinem sub observatie in mod riguros.

Mecanismul implica o evidenta a interactiunilor (tip intalnire fata in fata) intre decidenti si grupuri specializate prin publicarea de catre ministri/secretari de stat si conducatori asimilati acestora a agendei acestora, respectiv a informatiilor cheie despre cine sunt grupurile interesate sa convinga decidentii sa adopte o politica publica si/sau sa modifice una existenta. Prin decidenti intelegem: prim – ministru, seful Cancelariei prim-ministrului si secretarul general al Guvernului, ministri, secretari de stat, conducatori cu rang de demnitar ai altor institutii sau organe centrale ale administratiei publice din subordinea Guvernului sau a ministerelor. Prin grupuri specializate, ne referim la: societati cu personalitate juridica, asociatii, fundatii si federatii, organizatii religioase ale cultelor sau asociata unui cult, organizatii sindicale, organizatii patronale, Camere de Comert, structuri asociative ale administratiei publice locale, alte tipuri de organizatii legal constituite. Sunt asimilate grupurilor specializate si urmatoarele categorii: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi de familie, cabinete indivi­duale, cabinete asociate, societatea profesionala, cu sau fara personalitate juridica.

RUTI invita societatea civila si mediul de afaceri sa se alature eforturilor Guvernului de crestere a transparentei in deciziile publice, apeland in aceasta etapa pe care o consideram prima intr-un demers care va suferi, in mod cert, modificari in anii urmatori, la vointa si asumarea partilor de a introduce date. Nu excludem ca, in viitor, mecanismul sa includa alte categorii, alte institutii publice sau chiar sa aiba o alta forta juridica.

Prevederile RUTI vor intra in vigoare in 2 saptamani de aprobarea Memorandumului, iar platforma va fi disponibila la adresa www.ruti.gov.ro. Mecanismul recunoaste, astfel, interactiunile inerente intr-o societate democratica deschisa, care pot chiar contribui la sporirea raspunderii guvernantilor si pot determina cresterea participarii cetatenilor in procesul de luare a deciziilor.

Sursa: gov.ro
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "O mai buna comunicare intre stat si mediul de afaceri. S-a aprobat Registrul Unic al Transparentei Intereselor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016