Tags: fondul suveran, investitii in infrastructura, investitii in romania
Utilizand doua mecanisme, parteneriat public - privat si Fondul Suveran de Dezvoltare Investitii, se poate ajunge la nivelul de investitii de 8-10% din PIB, la care participarea statului ar fi dimensionata la 0-1,2% din PIB, a declarat vicepremierul Romaniei, Viorel Stefan, joi, la conferinta "2018 Investor Days 2018", organizata de Fondul Proprietatea.
"Proiecte de investitii de anvergura exista, cadrul legal care sa asigure accesul capitalului privat la aceste proiecte avem acum, apetitul pentru investitii in economia romaneasca este deja unul manifest, singurul lucru care lipseste, veriga lipsa, este sponsorul, promotorul de proiecte. Aici isi gaseste rolul Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, daca doriti cheia de bolta a intregii constructii. In viziunea Guvernului, Fondul este cel care va trebui sa coaguleze aceste proiecte in jurul sau, nu numai ca initiator, dar si ca finantator si promotor. Inca si mai important ar fi efectul de multiplicare pe care l-ar avea prezenta Fondului Suveran. Tinta noastra este ca pentru fiecare euro investit de la bugetul de stat Fondul Suveran sa contribuie cu 2 euro si, in acelasi timp, sa mobilizeze alti 7 euro de la investitori institutionali si investitori privati", a declarat vicepremierul statului, Viorel Stefan.
Fondului Suveran va putea mobiliza resurse proprii de pana la 4-5 miliarde de euro in primii doi-trei ani de functionare, ceea ce ar putea mari capacitatea de finantare disponibila pentru proiecte de infrastructura pana la 15-20 de miliarde de euro anual, calculand si participarea sectorului bancar, potrivit sursei citate.
"Cu alte cuvinte, utilizand cele doua mecanisme, parteneriat public - privat si Fondul Suveran de Dezvoltare Investitii, putem ajunge la nivelul de investitii de 8-10% din PIB, la care participarea statului ar fi dimensionata la 0-1,2% din PIB", a adaugat vicepremierul.
De aceea, Fondul Suveran va trebui sa fie construit pe baza celor mai ridicate standarde de guvernanta corporativa si transparenta, caz in care, intreaga constructie legislativa si operationala care va sta la baza Fondului se va realiza cu aplicarea celor 24 principii si practici Santiago, promovate de Forumul International al Fondurilor Suverane de Investitii, care reprezinta cele mai bune practice in domeniu pentru fondurile de investitii, mai adauga sursa citata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Creditare societate de catre administrator
Intrebare:
Administratorul societatii a creditat activitatea societatii.
Intrucat nu poate sa isi recupereze creditul acordat, intentioneaza sa inchida acest credit cu masina achizitionata pe firma acum 2 ani, la valoarea ramasa de amortizat.
Rog a preciza daca este legala aceasta operatiune.
Daca da, masina la ce valoare poate stinge creditul administratorului, la valoarea achizitionata, sau la valoarea ramasa de amortizat?
Cine trebuie...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS dividende incasate
Intrebare:
O societate doreste distribuirea dividendelor catre cei doi asociati in plafonul de 6 salarii minime brute pe tara. La distribuirea dividendelor se ia in calcul salariu brut actual de 3.700 lei?
In aceasta situatie se vor putea distribui in total 44.400 lei care include si impozitul de 8% aferent dividendelor?
Rezultand dividende nete 40.848 lei si impozit 3.552 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cabinet de psihologie. Factura emisa
Intrebare:
Cabinet individual de psihologie infiintat in anul 2024, pe certificatul de inregistrare emis de ANAF este mentionat CIF si CNPul psihologului. Serviciile prestate sunt exclusiv de consiliere persoane fizice, atat la sediul cabinetului individual, cat si online. Pana la aceasta data, sumele datorate pentru sedintele de consiliere efectuate la sediul cabinetului se incasau pe baza de chitante, iar pentru cele efectuate online, plata se efectua in contul curent. Avand in vedere noile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Subventii AJOFM. Intreprindere individuala
Intrebare:
Intreprindere Individuala, cu un singur angajat, are conventie incheiata cu Ag. Jud. pentru Ocuparea fortei de munca, conform art.85. La calcularea impozitului si a contributiilor, la depunerea declaratiei 212 pe anul 2024, sumele primite conform conventiei se impoziteaza? Sau sunt sume exceptate la calcularea impozitului si a contributiilor?
Va multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<