Tags: fondul suveran, investitii in infrastructura, investitii in romania
Utilizand doua mecanisme, parteneriat public - privat si Fondul Suveran de Dezvoltare Investitii, se poate ajunge la nivelul de investitii de 8-10% din PIB, la care participarea statului ar fi dimensionata la 0-1,2% din PIB, a declarat vicepremierul Romaniei, Viorel Stefan, joi, la conferinta "2018 Investor Days 2018", organizata de Fondul Proprietatea.
"Proiecte de investitii de anvergura exista, cadrul legal care sa asigure accesul capitalului privat la aceste proiecte avem acum, apetitul pentru investitii in economia romaneasca este deja unul manifest, singurul lucru care lipseste, veriga lipsa, este sponsorul, promotorul de proiecte. Aici isi gaseste rolul Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, daca doriti cheia de bolta a intregii constructii. In viziunea Guvernului, Fondul este cel care va trebui sa coaguleze aceste proiecte in jurul sau, nu numai ca initiator, dar si ca finantator si promotor. Inca si mai important ar fi efectul de multiplicare pe care l-ar avea prezenta Fondului Suveran. Tinta noastra este ca pentru fiecare euro investit de la bugetul de stat Fondul Suveran sa contribuie cu 2 euro si, in acelasi timp, sa mobilizeze alti 7 euro de la investitori institutionali si investitori privati", a declarat vicepremierul statului, Viorel Stefan.
Fondului Suveran va putea mobiliza resurse proprii de pana la 4-5 miliarde de euro in primii doi-trei ani de functionare, ceea ce ar putea mari capacitatea de finantare disponibila pentru proiecte de infrastructura pana la 15-20 de miliarde de euro anual, calculand si participarea sectorului bancar, potrivit sursei citate.
"Cu alte cuvinte, utilizand cele doua mecanisme, parteneriat public - privat si Fondul Suveran de Dezvoltare Investitii, putem ajunge la nivelul de investitii de 8-10% din PIB, la care participarea statului ar fi dimensionata la 0-1,2% din PIB", a adaugat vicepremierul.
De aceea, Fondul Suveran va trebui sa fie construit pe baza celor mai ridicate standarde de guvernanta corporativa si transparenta, caz in care, intreaga constructie legislativa si operationala care va sta la baza Fondului se va realiza cu aplicarea celor 24 principii si practici Santiago, promovate de Forumul International al Fondurilor Suverane de Investitii, care reprezinta cele mai bune practice in domeniu pentru fondurile de investitii, mai adauga sursa citata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Avans vanzare imobil si loc de parcare in iulie 2025
Intrebare:
O societatea urmeaza sa vanda un apartament + loc parcare.
Trebuie sa emita factura de avans la incheierea unei promisiuni de vanzare-cumparare pentru o suma partiala incasata pana se va incheia contractul de vanzare cumparare.
Acest contract se va incheia ulterior, in alta luna.
Va rog sa imi spuneti in luna iulie 2025 ce cota de TVA trebuie sa aplic pentru vanzare de imobil si ce cota de TVA pentru locul de parcare?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie intracomunitara
Intrebare:
Pornind de la aceatsa prevedere "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.". In cazul in care cumpar marfa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cod UIT generat cu valoare gresita
Intrebare:
In luna iunie la o achizitie din Bulgaria pentru care am creat cod UIT am trecut gresit valoarea in sensul ca in loc de 3000,22 lei am trecut 300022 lei (nu a luat virgula). Am sesizat greseala dupa ce transportul a fost efectuat.
Am facut adrese pe SPV prin formularul de contact, am atasat avizele, factura de la client si am primit raspuns ca nu se poate corecta valoare in e-transport.
Ce ma sfatuiti sa fac? In decontul precompletat vor aparea diferente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<