Tags: fondul suveran, investitii in infrastructura, investitii in romania
Utilizand doua mecanisme, parteneriat public - privat si Fondul Suveran de Dezvoltare Investitii, se poate ajunge la nivelul de investitii de 8-10% din PIB, la care participarea statului ar fi dimensionata la 0-1,2% din PIB, a declarat vicepremierul Romaniei, Viorel Stefan, joi, la conferinta "2018 Investor Days 2018", organizata de Fondul Proprietatea.
"Proiecte de investitii de anvergura exista, cadrul legal care sa asigure accesul capitalului privat la aceste proiecte avem acum, apetitul pentru investitii in economia romaneasca este deja unul manifest, singurul lucru care lipseste, veriga lipsa, este sponsorul, promotorul de proiecte. Aici isi gaseste rolul Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, daca doriti cheia de bolta a intregii constructii. In viziunea Guvernului, Fondul este cel care va trebui sa coaguleze aceste proiecte in jurul sau, nu numai ca initiator, dar si ca finantator si promotor. Inca si mai important ar fi efectul de multiplicare pe care l-ar avea prezenta Fondului Suveran. Tinta noastra este ca pentru fiecare euro investit de la bugetul de stat Fondul Suveran sa contribuie cu 2 euro si, in acelasi timp, sa mobilizeze alti 7 euro de la investitori institutionali si investitori privati", a declarat vicepremierul statului, Viorel Stefan.
Fondului Suveran va putea mobiliza resurse proprii de pana la 4-5 miliarde de euro in primii doi-trei ani de functionare, ceea ce ar putea mari capacitatea de finantare disponibila pentru proiecte de infrastructura pana la 15-20 de miliarde de euro anual, calculand si participarea sectorului bancar, potrivit sursei citate.
"Cu alte cuvinte, utilizand cele doua mecanisme, parteneriat public - privat si Fondul Suveran de Dezvoltare Investitii, putem ajunge la nivelul de investitii de 8-10% din PIB, la care participarea statului ar fi dimensionata la 0-1,2% din PIB", a adaugat vicepremierul.
De aceea, Fondul Suveran va trebui sa fie construit pe baza celor mai ridicate standarde de guvernanta corporativa si transparenta, caz in care, intreaga constructie legislativa si operationala care va sta la baza Fondului se va realiza cu aplicarea celor 24 principii si practici Santiago, promovate de Forumul International al Fondurilor Suverane de Investitii, care reprezinta cele mai bune practice in domeniu pentru fondurile de investitii, mai adauga sursa citata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii acordare diurna
Intrebare:
Va multumim pentru raspunsul anterior!
Tot societatea in cauza, doreste sa dea diurna unor angajati ce au domiciliul in afara municipiului, dar care sunt cazati in apartamente inchiriate de societate de la persoane fizice, pentru care retine si plateste impozitul. Societatea plateste masa de pranz angajatilor pe baza unei facturi pe care o inregistram deja in stat la hrana.
Este legal sa ofere aceste diurne?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cost intrare mijloace fixe
Intrebare:
Societatea noastra are in derulare investitii -constructii -magazii cereale si utilarea acestora cu termen de realizare - 1 an. Finantarea se face 65% din fonduri europere si 35% din surse proprii. Ca si sume 65% inseamna 36.700.000 lei si 35% 21.300.000 lei.
Pentru derularea proiectului s-au contractat 2 credite bancare (unul de prefinantare pentru cei 65% care ii vom primii de la fonduri si unul de cofinanare de 35%). Creditul de cofinantare are scadenta pe 10 ani,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii de la unitati protejate
Intrebare:
Societatea in cauza, la luna aprilie, pentru care se face statul de plata in luna mai, a generat taxa cf legii 446/2006 art 78, dar nu a facut achizitie la unitate protejata in cursul lunii aprilie si nici nu are 2 angajati (4%) cu handicap. In aceasta situatie, plateste taxa integrala? Mentionez ca achizitie de echipamente s-a facut in luna mai.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<