Tags: fondul suveran, investitii in infrastructura, investitii in romania
Utilizand doua mecanisme, parteneriat public - privat si Fondul Suveran de Dezvoltare Investitii, se poate ajunge la nivelul de investitii de 8-10% din PIB, la care participarea statului ar fi dimensionata la 0-1,2% din PIB, a declarat vicepremierul Romaniei, Viorel Stefan, joi, la conferinta "2018 Investor Days 2018", organizata de Fondul Proprietatea.
"Proiecte de investitii de anvergura exista, cadrul legal care sa asigure accesul capitalului privat la aceste proiecte avem acum, apetitul pentru investitii in economia romaneasca este deja unul manifest, singurul lucru care lipseste, veriga lipsa, este sponsorul, promotorul de proiecte. Aici isi gaseste rolul Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, daca doriti cheia de bolta a intregii constructii. In viziunea Guvernului, Fondul este cel care va trebui sa coaguleze aceste proiecte in jurul sau, nu numai ca initiator, dar si ca finantator si promotor. Inca si mai important ar fi efectul de multiplicare pe care l-ar avea prezenta Fondului Suveran. Tinta noastra este ca pentru fiecare euro investit de la bugetul de stat Fondul Suveran sa contribuie cu 2 euro si, in acelasi timp, sa mobilizeze alti 7 euro de la investitori institutionali si investitori privati", a declarat vicepremierul statului, Viorel Stefan.
Fondului Suveran va putea mobiliza resurse proprii de pana la 4-5 miliarde de euro in primii doi-trei ani de functionare, ceea ce ar putea mari capacitatea de finantare disponibila pentru proiecte de infrastructura pana la 15-20 de miliarde de euro anual, calculand si participarea sectorului bancar, potrivit sursei citate.
"Cu alte cuvinte, utilizand cele doua mecanisme, parteneriat public - privat si Fondul Suveran de Dezvoltare Investitii, putem ajunge la nivelul de investitii de 8-10% din PIB, la care participarea statului ar fi dimensionata la 0-1,2% din PIB", a adaugat vicepremierul.
De aceea, Fondul Suveran va trebui sa fie construit pe baza celor mai ridicate standarde de guvernanta corporativa si transparenta, caz in care, intreaga constructie legislativa si operationala care va sta la baza Fondului se va realiza cu aplicarea celor 24 principii si practici Santiago, promovate de Forumul International al Fondurilor Suverane de Investitii, care reprezinta cele mai bune practice in domeniu pentru fondurile de investitii, mai adauga sursa citata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Monografie contabila plata efectuata cu cardul personal
Intrebare:
Asociatul unic si administrator in acelasi timp, cumpara un laptop si echipamentul pentru el, valoare 8000 lei. Are factura pe firma, dar plata o face cu cardul de cumparaturi emis pe numele lui, adica persoana fizica. Face acest lucru, ca sa plateasca in mai multe rate fara dobanda. Care sunt notele contabile? Firma este la impozit pe profit,neplatitoare de TVA.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Intreprinderi legate. 8 Microintreprinderi, 4 asociati
Intrebare:
Intreprinderi legate - asociati comuni, dar minoritari - 25%.
In 8 microintreprinderi avem aceeasi 4 asociati cu cate 25% parti sociale fiecare. Doi dintre asociati sunt sot-sotie si sunt si administratori in toate cele 8 microintreprinderi. Au acelasi cod CAEN de desfasurare a activitatii. Nu sunt facturate servicii intre microintreprinderi, nu au nici o legatura financiara intre ele, fiecare microintreprindere are o baza de clienti diferita fata de care se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere sediu. Proprietari persoane fizice nerezidente
Intrebare:
Un SRL achita chiria pentru sediu la un grup de 4 persoane fizice rezidente SUA in Romania (care au NIF obtinut), care sunt proprietari pe imobilul inchiriat. Nu am certificat de rezidenta fiscala, si din eroare le-am retinut impozit la sursa pe chirii ca persoane fizice romane in suma de 200 euro lunar. Atasez contractul, va rog sa imi spuneti ce e de facut, ce declaratii aveam obligatia si ce sume. In conventia de dubla impunere cu SUA, la art 12 redevente este precizat un 10% sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din inchiriere apartamente in Romania si Austria
Intrebare:
Sot si sotie detin impreuna 4 apartamente in Romania, toate inchiriate. Si detin un apartament in Austria inchiriat in regim hotelier. In perioada urmatoare intentioneaza sa mai achizitioneze un apartament in Romania si pe acesta vor dori sa-l inchirieze.
Conform Codului Fiscal, Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul unui an...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<