Tags: infiintarea fondurilor suverane, oug pentru fondul suveran, mfp
La finalul sedintei de Guvern de joi, 15 noiembrie, ministrul Finantelor Publice a anuntat ca Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care traseaza cadrul legislativ general pentru infiintarea mai multor fonduri suverane de investitii.
"Fiecare fond suveran, pentru ca vorbim despre o ordonanta de urgenta care vizeaza mai multe fonduri suverane, vor crea cadrul legislativ pentru investitii. Forma de organizare este de societati romanesti pe actiuni. Vor fi administrate de un Consiliu dualist.
Membrii numiti pe o perioada de cinci ani de zile trebuie sa aiba expertiza in domeniul bancar, integritate profesionala, cunostinte, atitudini adecvate si specifice fondurilor suverane. Se numesc prin ordin. Mandatul primilor membri si ai directoratul au ca obiectiv
organizarea fondurilor suverane.
Scopul acestor fonduri nu-l prezinta activitatea de privatizare, ci finantarea prin fonduri. Posibile domenii de activitate pentru aceste fonduri suverane sunt finantarea companiilor romanesti de importanta strategica, investitii in industrie, investitii in proiecte de infrastructura, cresterea competivitatii economiei romanesti, urmarirea strategiei energetice si de capital", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa sustinuta, joi, la Palatul Victoria.
De altfel, MFP a remis, tot joi, un comunicat de presa in care anunta ca a creat cadrul legal pentru infiintarea de fonduri suverane de dezvoltare si investitii.
In comunicat se arata ca Proiectul de act normativ reglementeaza:
â—¦ scopul fondurilor suverane de dezvoltare si investitii - dezvoltarea si finantarea din fonduri proprii si din fonduri atrase, de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, in diverse sectoare economice, prin participarea directa ori prin intermediul altor fonduri de investitii sau al unor societati de investitii, singure sau impreuna cu alti investitori institutionali sau privati, inclusiv prin participarea in parteneriate public – private, cat si administrarea activelor financiare proprii, in vederea obtinerii de profit.
â—¦ forma legala - persoane juridice romane ale caror conditii de organizare si functionare se stabilesc prin hotarare a Guvernului si care se infiinteaza si functioneaza ca societati pe actiuni, in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale prezentei ordonante de urgenta, precum si a actelor constitutive ale Fondurilor.
â—¦ capitalul social - statul poate aporta bunuri mobile si imobile, inclusiv numerar, la capitalul social al fiecarui Fond. Bunurile mobile si imobile aportate de Statul roman la capitalul social initial trec din domeniul privat al Statului in proprietatea fiecarui Fond la data inmatricularii la registrul comertului. incadrarea societatilor, ale caror actiuni urmeaza sa faca parte din capitalul social al fiecarui Fond, in categoria societatilor de interes strategic se efectueaza prin hotararea Guvernului, pe baza propunerilor transmise de autoritatile publice tutelare.
â—¦ strategia investitionala - strategia fiecarui Fond se elaboreaza de catre Directorat, se avizeaza de Consiliul de Supraveghere si se aproba de catre Adunarea Generala a Actionarilor (A.G.A.), in baza unor linii directoare aprobate in prealabil prin hotarare a Guvernului.
â—¦ guvernanta - fondurile sunt administrate in sistem dualist de catre un consiliu de supraveghere si un directorat, in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Membrii Consiliului de Supraveghere sunt desemnati de A.G.A. pe 5 ani cu drept de reinnoire si in conformitate cu criteriile stabilite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 111/2016, cu modificarile ulterioare.
De asemenea, potrivit sursei citate prin activitatea Fondului vor fi sustinute:
â—¦ finantari ale intreprinderilor in diverse etape ale dezvoltarii, indirect, prin fonduri dedicate, indiferent de structura actionariatului, daca si numai daca aceste intreprinderi sunt relevante pentru un anumit sector economic/industrial;
â—¦ finantari ale companiilor romanesti de importanta strategica (dezvoltarea sectoarelor cheie, in care companiile romanesti au sansa de a obtine un avantaj competitiv la nivel global);
â—¦ investitii in industrie;
â—¦ investitii in proiecte de infrastructura;
â—¦ finantari ale start-up-urilor si ale intreprinderilor intr-un stadiu incipient de dezvoltare;
â—¦ creari de locuri de munca in mod durabil, prioritar geografic in zonele cu dezvoltare mai putin avansata si prioritar economic in sectoarele cu potential ridicat de crestere economica;
â—¦ stimulari ale inovatiei si a noilor tehnologii;
â—¦ dezvoltarea capitalului uman si social pe termen lung;
â—¦ cresterea competitivitatii economiei romanesti;
â—¦ urmarirea strategiei energetice;
â—¦ pietele de capital.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<