Tags: infiintarea fondurilor suverane, oug pentru fondul suveran, mfp
La finalul sedintei de Guvern de joi, 15 noiembrie, ministrul Finantelor Publice a anuntat ca Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care traseaza cadrul legislativ general pentru infiintarea mai multor fonduri suverane de investitii.
"Fiecare fond suveran, pentru ca vorbim despre o ordonanta de urgenta care vizeaza mai multe fonduri suverane, vor crea cadrul legislativ pentru investitii. Forma de organizare este de societati romanesti pe actiuni. Vor fi administrate de un Consiliu dualist.
Membrii numiti pe o perioada de cinci ani de zile trebuie sa aiba expertiza in domeniul bancar, integritate profesionala, cunostinte, atitudini adecvate si specifice fondurilor suverane. Se numesc prin ordin. Mandatul primilor membri si ai directoratul au ca obiectiv
organizarea fondurilor suverane.
Scopul acestor fonduri nu-l prezinta activitatea de privatizare, ci finantarea prin fonduri. Posibile domenii de activitate pentru aceste fonduri suverane sunt finantarea companiilor romanesti de importanta strategica, investitii in industrie, investitii in proiecte de infrastructura, cresterea competivitatii economiei romanesti, urmarirea strategiei energetice si de capital", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa sustinuta, joi, la Palatul Victoria.
De altfel, MFP a remis, tot joi, un comunicat de presa in care anunta ca a creat cadrul legal pentru infiintarea de fonduri suverane de dezvoltare si investitii.
In comunicat se arata ca Proiectul de act normativ reglementeaza:
â—¦ scopul fondurilor suverane de dezvoltare si investitii - dezvoltarea si finantarea din fonduri proprii si din fonduri atrase, de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, in diverse sectoare economice, prin participarea directa ori prin intermediul altor fonduri de investitii sau al unor societati de investitii, singure sau impreuna cu alti investitori institutionali sau privati, inclusiv prin participarea in parteneriate public – private, cat si administrarea activelor financiare proprii, in vederea obtinerii de profit.
â—¦ forma legala - persoane juridice romane ale caror conditii de organizare si functionare se stabilesc prin hotarare a Guvernului si care se infiinteaza si functioneaza ca societati pe actiuni, in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale prezentei ordonante de urgenta, precum si a actelor constitutive ale Fondurilor.
â—¦ capitalul social - statul poate aporta bunuri mobile si imobile, inclusiv numerar, la capitalul social al fiecarui Fond. Bunurile mobile si imobile aportate de Statul roman la capitalul social initial trec din domeniul privat al Statului in proprietatea fiecarui Fond la data inmatricularii la registrul comertului. incadrarea societatilor, ale caror actiuni urmeaza sa faca parte din capitalul social al fiecarui Fond, in categoria societatilor de interes strategic se efectueaza prin hotararea Guvernului, pe baza propunerilor transmise de autoritatile publice tutelare.
â—¦ strategia investitionala - strategia fiecarui Fond se elaboreaza de catre Directorat, se avizeaza de Consiliul de Supraveghere si se aproba de catre Adunarea Generala a Actionarilor (A.G.A.), in baza unor linii directoare aprobate in prealabil prin hotarare a Guvernului.
â—¦ guvernanta - fondurile sunt administrate in sistem dualist de catre un consiliu de supraveghere si un directorat, in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Membrii Consiliului de Supraveghere sunt desemnati de A.G.A. pe 5 ani cu drept de reinnoire si in conformitate cu criteriile stabilite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 111/2016, cu modificarile ulterioare.
De asemenea, potrivit sursei citate prin activitatea Fondului vor fi sustinute:
â—¦ finantari ale intreprinderilor in diverse etape ale dezvoltarii, indirect, prin fonduri dedicate, indiferent de structura actionariatului, daca si numai daca aceste intreprinderi sunt relevante pentru un anumit sector economic/industrial;
â—¦ finantari ale companiilor romanesti de importanta strategica (dezvoltarea sectoarelor cheie, in care companiile romanesti au sansa de a obtine un avantaj competitiv la nivel global);
â—¦ investitii in industrie;
â—¦ investitii in proiecte de infrastructura;
â—¦ finantari ale start-up-urilor si ale intreprinderilor intr-un stadiu incipient de dezvoltare;
â—¦ creari de locuri de munca in mod durabil, prioritar geografic in zonele cu dezvoltare mai putin avansata si prioritar economic in sectoarele cu potential ridicat de crestere economica;
â—¦ stimulari ale inovatiei si a noilor tehnologii;
â—¦ dezvoltarea capitalului uman si social pe termen lung;
â—¦ cresterea competitivitatii economiei romanesti;
â—¦ urmarirea strategiei energetice;
â—¦ pietele de capital.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declarare deseuri in declaratia Intrastat
Intrebare:
Care sunt codurile intrastat pentru deseuri nepericuloase (deseu ambalaj carton, deseu ambalaj plastic, deseu ambalaj sticla) rezultate in urma vanzarii engros produselor tip bere, suc, apa?
Aceste deseuri sunt colectate de o firma specializata, iar noi trebuie sa facturam aceste deseuri.
Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratamentul contabil si fiscal la dezvoltarea imobiliara
Intrebare:
Un dezvoltator imobiliar a inceput contruirea unui ansamblu rezidential in anul 2022 cu termen limita de finalizare 2025. Toata investitia ansamblului a fost contabilizata in contul 231.
Cum va fi stabilita valoarea contabila a fiecarui apartament la receptia ansamblului?
Care vor fi inregistrarile contabile pentru vanzarea locuintelor catre clienti?
Terenul aferent ansamblului rezidential a fost inregistrat in contul 2111 - Terenuri si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota de TVA servicii veterinare
Intrebare:
Un SRL (cabinet veterinar) devine platitor de tva cu 01.12.2024, prin depasire plafon. Are in stoc materii prime si marfuri, majoritatea cu tva 9%. Administratorul vrea sa marcheze pe casa de marcat, astfel: materia prima cu pretul de intrare, inclusiv tva 9% si separat tratamentul (manopera) cu tva 19%. Este corect asa sau exista si o alta posibilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament fiscal TVA si impozit pe profit pentru bunuri degradate, distruse
Intrebare:
Prin decizie a fost numita comisie de inventariere in data de 01 iulie 2023 pentru inventarierea stocurilor.
In urma procesului de inventariere, comisia intocmeste procesul verbal de inventariere in data de 07 iulie 2023 prin care propune casarea/scoaterea din evidenta a unei cantitati de 10.000 kg produs degradat calitativ *1 leu/kg : 10.000 lei, produse care nu mai pot fi comercializate.
Administratorul societatii aproba propunerile comisiei de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Revenire la impozit micro in anul 2025
Intrebare:
Aceasta societate este platitoare de impozit pe profit de la 01.01.2023, pana la 31.12.2022 a fost platitor de impozit micro, dar nu mai indeplinea conditia de a avea angajat. In momentul de fata are un angajat cu 8 ore si indeplineste si celelalte conditii pentru a fi platitor de impozit micro. Poate sa treaca de la 01.01.2025 de la impozit profit la impozit micro?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<