Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul TVA. Incheiere suspendare activitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Aug. 2010
Tags: suspendare activitate, regim tva

In cazul unei societati cu activitatea suspendata care isi reincepe activitatea, cum va functiona aceasta din punct de vedere al TVA? Georgeta Serban MateiIntrebare: In cazul unei societati cu ...

In cazul unei societati cu activitatea suspendata care isi reincepe activitatea, cum va functiona aceasta din punct de vedere al TVA?
Georgeta Serban Matei

Intrebare: In cazul unei societati cu activitatea suspendata care isi reincepe activitatea, cum va functiona aceasta din punct de vedere al TVA? Devine neplatitoare de TVA? Va functiona ca neplatitoare de TVA?

Raspuns:

In situatia in care o societate are  activitatea suspendata datorita declararii starii de inactivitate la O.N.R.C., codul sau de inregistrare in scopuri de TVA este anulat in baza prevederilor cuprinse la articolul 153 alineatul 9 din Codul fiscal si a instructiunilor reglementate prin OMFP 1786/2010 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA publicat in M.of. nr. 292 din 5 mai 2010.  Desi prin articolul 153 alineatul (9) se prevede faptul ca inregistrarea in scopuri de TVA este optionala "
Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA persoanele impozabile pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA numai daca inceteaza situatia care a condus la scoaterea din evidenta." consider ca este obligatorie o noua inregistrare dupa expirarea perioadei declarate de inactivitate temporara deoarece  aceiasi persoana impozabila nu mai poate beneficia de regimul special de scutire pentru intreprinderi mici reglementat prin articolul 152.
In fapt, inactivitatea se declara pe o perioada determinata de timp, caz in care la expirarea perioadei trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA 
 
             
Acelasi caracter optional al inregistrarii dupa expirarea perioadei de inactivitate rezulta si din normele  metodologice de aplicare a articolului 148 punctul 53 alineatul (7) conform caruia in cazul persoanelor impozabile in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului, a caror inregistrare in scopuri de TVA este  anulata in baza prevederilor  art. 153 alin. (9) din Codul fiscal, se considera ca activele corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, care nu sunt amortizate integral, sunt alocate pe perioada de inactivitate unei activitati fara drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea  TVA in baza prevederilor art. 148 lit. c) din Codul fiscal pentru valoarea ramasa neamortizata  "Daca persoanele impozabile solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, atunci când inceteaza situatia care a condus la scoaterea din evidenta, pot ajusta conform alin. (2) lit. b) taxa aferenta activelor corporale fixe....pentru valoarea ramasa neamortizata." in acest caz, ajustarea se raporteaza in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.
             
Aceiasi prevedere se regaseste si la punctul 54 alineatul 4 din Normele  metodologice de aplicare a articolului 149 privind ajustarea bunurilor de capital. 
In concluzie, asa cum la data declararii inactivitatii temporare firma respectiva a depus vectorul fiscal cod 010, in mod identic, la data reluarii activitatii trebuie sa depuna o noua declaratie prin completarea sectiunii F " DATE PRIVIND STAREA CONTRIBUABILULUI". 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul TVA. Incheiere suspendare activitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016