Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In ceea ce priveste recuperarea de TVA in situatia in care se suspenda activitatea unei firme, exista mai multe etape care vor trebui indeplinite pentru ca procedura sa respecte bunul mers ...
In ceea ce priveste recuperarea de TVA in situatia in care se suspenda activitatea unei firme, exista mai multe etape care vor trebui indeplinite pentru ca procedura sa respecte bunul mers legislativ. Astfel, asa cum mentioneaza dispozitiile OPANAF 1221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, pentru a putea beneficia de dispozitiile acestui Ordin, societatile comerciale au obligatia sa depuna la organul fiscal competent o copie a extrasului de registru emis de catre oficiul registrului comertului privind starea juridica a acestora, referitoare la suspendarea temporara a activitatii (conform prevederilor art. 237 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).
Societatea va depune o cerere in vederea obtinerii unei Decizii, cod M.F.P. 14.13.02.99/r.d, iar organul fiscal competent va solutiona cererea in termen de 30 de zile de la data depunerii, urmand ca aprobarea sa fie comunicata in scris si sa includa detaliile referitoare la perioada de aprobare a regimul de declarare derogatoriu, precum si la conditiile de aprobare a acestui regim .
Ulterior aprobarii acestei cereri, regimul de declarare derogatoriu este operat in vectorul fiscal existent in evidenta organului fiscal competent. In ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca societatea care solicita regimul de declarare derogatoriu sunt (se vor mentiona in cererea de aprobare a regimului derogatoriu), acestea impun societatii sa nu figureze, la data aprobarii cererii, cu obligatii fiscale restante catre bugetul general consolidat, sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor si sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului.
Alte conditii cu privire la situatia de fata impun astfel societatii sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite, sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor, sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare si sa nu fie inscris in lista contribuabililor declarati inactivi.
Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu urmatoarele declaratii fiscale:
- formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs;
- formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04;

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
- formularul 103 "Declaratie privind accizele", cod 14.13.01.03/a;
- formularul 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor", cod 14.13.01.01/dv;
- formularul 120 "Decont privind accizele", cod 14.13.01.03;
- formularul 130 "Decont privind impozitul la titeiul din productia interna", cod 14.13.01.05;
- formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata", cod 14.13.01.02.
Pentru perioada de aplicare a regimului de declarare, pentru fiecare fractiune de ani fiscali cuprinsa in intervalul de suspendare, se depun declaratiile anuale cod 101, 130 si 300.
Referitor la restituirea sumei TVA ramasa de recuperat, procedura ia in calcul dispozitiile de la capitolul VI denumit "Solutionarea solicitarilor de restituire a TVA" din OMFP 263/2010 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare cu modificarile aduse prin OMFP 2017/2011:
"Sumele negative de TVA cuprinse in deconturile cu sume negative de TVA depuse de persoanele impozabile care solicita anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA sau pentru care organele fiscale anuleaza din oficiu codul de inregistrare in scopuri de TVA se restituie, potrivit procedurii generale de restituire, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal, numai in urma efectuarii inspectiei fiscale".

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Suspendarea activitatii firmei. Ce obligatii declarative au contribuabilii in acest caz?Suspendarea activitatii si inregistrare in contabilitate a cheltuielilor ulterioareEsti membru CECCAR? Ai reduceri importante la lucrari de specialitateSUSPENDARE ACTIVITATE FIRMA. Inregistrari contabileSUSPENDARE ACTIVITATE FIRMA: ajustarea TVAArticole similare
Webinarul pe teme FISCALE: Noutati fiscale valabile in 2021TVA. Prin ce documente se face plata efectiva a TVA catre ANAFSocietate neinregistrata in scop de TVA. Achizitie intracomunitara de bunuriOrdin ANAF nr. 640 din 2012 - formular Declaratie 307 - ajustare TVAActualizare legislatie septembrie 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea I.3)Ultimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
RECUPERARE TVA platita la bugetul de statNorme actuale: Rambursarea taxei catre persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVARestituire TVA catre cumparatori persoane fizice pentru bunuri transportate in afara UE. Ce obligatii fiscale are magazinul tax free?Achizitie combustibil de pe teritoriul comunitar. Restituirea prin formularul cod 318. Care e procedura?Procedura RECUPERARE TVAUltimele articole
RECUPERARE TVA din EU. Cum se completeaza cererea rectificativa pentru D318ANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropenePenalitati contractuale. Baza de impozitare a TVA in vamaVanzare teren construibil. Tratament TVARECUPERARE TVA pentru achizitii dintr-un stat membru UE
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"