Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firmele pot incheia contracte de colaborare cu persoane fizice daca acestea NU sunt inregistrate ca PFA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Sep. 2023
Firmele pot incheia contracte de colaborare cu persoane fizice daca acestea NU sunt inregistrate ca PFA?
Tags: contract de colaborare, firme , persoane fizice

Poate incheia o societate comerciala un contract de colaborare cu un tert persoana fizica pentru prestarea de servicii ca manager de transport pentru parcul sau auto? Persoana fizica terta nu este inregistrata ca PFA.

 

Firme care incheie contract de colaborare cu persoane fizice – raspunsul specialistului:


Da, poate, daca serviciile respective nu au caracter de continuitate.
Veniturile realizate de persoana fizica se vor incadra la venituri din alte surse si se vor impozita conform prevederilor de la art. 115 din Codul fiscal:
Art. 115. - Calculul impozitului si termenul de plata(1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l) si m).

Impozitul pe veniturile din alte surse calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara de catre societate prin formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

De asemenea, platitorul (societatea) declara aceste venituri si in D205 pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat potrivit art. 132 din Codul fiscal.

Persoana fizica va depune Declaratia Unica: 
- in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii/incheierii contractului intre parti, in cazul in care incepe activitatea in cursul anului fiscal


- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;

Totodata, pentru aceasta profesie, trebuie indeplinite conditiile prevazute de REGULAMENTUL (CE) nr. 1071/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN AL CONSILIULUI din 21 octombrie 2009:

Manager de transport inseamna o persoana fizica angajata a unei intreprinderi sau, in cazul in care respectiva intreprindere este persoana fizica, chiar persoana in cauza sau, in cazul in care se prevede in mod expres, o alta persoana fizica desemnata de intreprinderea respectiva prin contract si care conduce permanent si efectiv activitatile de transport ale intreprinderii respective;
Articolul 3 - Cerinte pentru a exercita ocupatia de operator de transport rutier
(1) Intreprinderile care exercita ocupatia de operator de transport rutier trebuie:
(a) sa aiba un sediu real si stabil pe teritoriul unui stat membru;
(b) sa aiba o buna reputatie;
(c) sa aiba capacitatea financiara adecvata; si
(d) sa aiba competenta profesionala necesara.
(2) Statele membre pot decide sa impuna cerinte suplimentare, care trebuie sa fie proportionale si nediscriminatorii, pe care intreprinderile trebuie sa le indeplineasca pentru a exercita ocupatia deoperator de transport rutier.

Articolul 4 - Managerul de transport

(1) O intreprindere care exercita ocupatia de operator de transport rutier desemneaza cel putin o persoana fizica, managerul de transport, care indeplineste cerintele prevazute la articolul 3 alineatul (1) literele (b) si (d) si care:
(a) conduce permanent si efectiv activitatile de transport ale intreprinderii;
(b) are o legatura autentica cu intreprinderea, cum ar fi aceea de a fi un angajat, director, proprietar sau actionar al acesteia, sau administreaza intreprinderea sau, in cazul intreprinderii persoana fizica, este insasi persoana respectiva; si
(c) este rezident in Comunitate.
(2) In cazul in care o intreprindere nu indeplineste cerinta privind competenta profesionala stabilita la articolul 3 alineatul (1) litera (d), autoritatea competenta poate sa ii acorde autorizatia de exercitare a ocupatiei de operator de transport, fara a fi desemnat un manager de transport in conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol, cu conditia ca:
(a) intreprinderea sa desemneze o persoana fizica rezidenta in Comunitate care indeplineste cerintele stabilite la articolul 3 alineatul (1) literele (b) si (d) si care este indreptatita in temei contractual sa indeplineasca, in numele intreprinderii, atributii de manager de transport;
(b) contractul dintre intreprindere si persoana mentionata la litera (a) sa precizeze sarcinile pe care aceasta din urma trebuie sa le indeplineasca permanent si efectiv si sa indice responsabilitatile care ii revin persoanei respective in calitate demanager de transport. Sarcinile care trebuie precizate includ, in special, coordonarea activitatilor de intretinere a vehiculelor, verificarea contractelor si a documentelor de transport, contabilitatea de baza, alocarea incarcaturilor sau a serviciilor pentru fiecare conducator auto si vehicul si verificarea procedurilor de siguranta;
(c) in calitate de manager de transport, persoana mentionata la litera (a) poate sa conduca activitatile de transport a cel mult patru intreprinderi diferite, efectuate cu ajutorul unui parc cu o capacitate maxima combinata de 50 de vehicule. Statele membre pot decide sa diminueze numarul intreprinderilor si/sau numarul total de vehicule din parcul gestionat de persoana respectiva; si
(d) persoana mentionata la litera (a) indeplineste sarcinile precizate in exclusivitate in interesul intreprinderii, iar responsabilitatile acesteia sunt exercitate in mod independent fata de orice intreprinderi pentru care intreprinderea in cauza efectueaza operatiuni de transport.
(3) Statele membre pot decide ca un manager de transport desemnat in conformitate cu alineatul (1) nu poate fi in acelasi timp desemnat in conformitate cu alineatul (2) sau ca poate fi astfel desemnat numai in ceea ce priveste un numar de intreprinderi sau un parc de vehicule care nu depaseste limitele stabilite la alineatul (2) litera (c).(4)

In Romania, Ministerul Transporturilor a emis Ordinulul nr. 1214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregatirea si atestarea profesionala a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, respectiv normele privind pregatirea si atestarea profesionala a managerilor de transport (parte integranta din Ordinul 1214/2015).




Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firmele pot incheia contracte de colaborare cu persoane fizice daca acestea NU sunt inregistrate ca PFA?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016