Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor Publice a initiat un pachet legislativ pentru cresterea transparentei, integritatii pe piata de capital si a competitivitatii emitentilor autohtoni. Acesta are in vedere stimularea si imbunatatirea mediului de afaceri.
Noile prevederi propuse au ca scop final principal reclasificarea pietei de capital romanesti in categoria pietelor emergente care, odata atins, va aduce Romaniei o vizibilitate crescuta la nivel european si mondial si va crea premisele atragerii unor noi categorii de participanti (de natura intermediarilor, fondurilor de investitii, emitentilor, investitorilor institutionali si chiar de retail).
Cele mai importante masuri vizeaza transpunerea la nivel legislativ national a Directivelor europene ce obliga emitentii de valori mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata, care isi au sediul sau isi desfasoara activitatea intr-un stat membru, la o mai buna informare a investitorilor. De exemplu, cand un actionar dobandeste sau cedeaza actiunile cu drepturi de vot ale unui emitent ale carui actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, acesta trebuie sa notifice emitentului procentajul din drepturile de vot pe care il detine in urma acestei operatii. De asemenea, companiile active in industriile extractive (petrol, gaze si minerale) si in sectorul forestier sunt obligate sa declare, intr-un raport anual separat, platile efectuate catre guvernele tarilor in care isi desfasoara activitatea.
O alta masura vizeaza sporirea integritatii pietelor financiare europene prin stabilirea de sanctiuni penale pentru cele mai grave abuzuri de piata comise intentionat. Pentru persoanele fizice, utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate si manipularea pietei sunt sanctionate cu o pedeapsa maxima cu inchisoarea de cel putin patru ani. Companiile care se fac vinovate de infractiuni de abuz de piata sunt pasibile de amenzi penale sau de alta natura. Sanctiunile pot ajunge pana la interdictia temporara sau permanenta de a desfasura activitati comerciale.
De asemenea, sunt scoase in afara legii trei tipuri de abuz: manipularea pietei; utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate si divulgarea neautorizata a informatiilor fara caracter public.
Si nu in ultimul rand se consolideaza sanctiunile administrative care pot fi si ele impuse pentru abuzurile de piata, precum si competentele de investigare ale autoritatilor nationale de reglementare in vederea detectarii abuzurilor de pe pietele financiare.
Adoptarea prezentului act normativ are impact asupra domeniului pietei de capital si asupra economiei romanesti in general prin crearea premiselor necesare dinamizarii procesului de crestere al pietei si evolutiei spre o dimensiune superioara a acesteia, si anume aceea de piata emergenta. Obiectivele avute in vedere sunt:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- cresterea gradului de implementare a principiilor de guvernanta corporativa la nivelul emitentilor cu implicatii benefice asupra transparentei si raportarii informatiilor relevante pentru piata;
- optimizarea regimului ofertelor publice si al listarilor de valori mobiliare (actiuni si obligatiuni);
- intarirea regimului legal care sa permita respectarea deplina a drepturilor fundamentale ale investitorilor, precum dreptul de vot in adunarea generala a actionarilor, dreptul la dividende, etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum se modifica legea privind PIATA DE CAPITALBancile i-ar lasa pe clienti sa plateasca taxa pe tranzactiile financiareASF modifica prevederile legislative pentru facilitarea investitiilor onlineOpinia Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital privind declaratiile ministrului de finante referitoare la desfiintarea Pilonului II de pensiiComunicat Finante: Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile si pierderile din diferente de curs valutarUltimele articole
Investitii record de peste 3,23 miliarde de lei in cadrul FIDELIS IV din 2024Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea split TVARomania trece la statut de Piata Emergenta. Teodorovici: Este un moment istoric!Ministrul Finantelor: Suntem pregatiti sa identificam problemele si sa oprim exodul romanilor!Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 14-18 iulie 2008 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 02-08 iunie 2008 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 10-14 noiembrie 2008 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 15-19 decembrie 2008 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 24-28 noiembrie 2008 - Monitorul OficialArticole similare
Sfatul specialistului: Noi modificari ale legislatiei privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationaleNoutati legislatie Fiscala 23-27 martie 2009 - Monitorul OficialNoi prevederi: Organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilorProcedeul rambursarii catre persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in RomaniaArticole similare
Program de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea split TVABuletin ANAF: Acte normative noi, cu incidenta fiscala, din perioada 3-9 aprilie 2017Proiect nou pentru organizarea si functionarea Ministerului de Finante PubliceO mai buna comunicare intre stat si mediul de afaceri. S-a aprobat Registrul Unic al Transparentei IntereselorNou proiect pentru intarirea disciplinei financiare. Reguli noi pentru operatorii economici!Ultimele articole
Buletin informativ ANAF: 4 noutati in materie fiscala publicate in Monitor in perioada 31 iulie - 4 august 2023Capat de linie pentru REVISAL? Ministrul Muncii anunta ca acesta ar putea deveni REFORMAGuvernul A ADOPTAT OUG pentru stabilirea cadrului general de infiintare a Fondurilor SuveraneVicepremier: Prin parteneriat public - privat si Fondul Suveran se poate ajunge la investitii de 8-10% din PIBBuletin ANAF: Noutati legislative din perioada 28 august - 3 septembrieAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"