Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Procedeul rambursarii catre persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in RomaniaCodul fiscal acorda persoanei impozabile neinregistrate si care nu este obligata sa se inregistreze in ...
Procedeul rambursarii catre persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania
Codul fiscal acorda persoanei impozabile neinregistrate si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, stabilita in alt stat membru, posibilitatea de a solicita rambursarea taxei pe valoarea adaugata achitate in Romania.
Totodata, aceasta posibilitate este acordata si per- soanelor neinregistrate, care nu sunt obligate a se inregistra si care nu sunt stabilite in Comunitate, in conditiile in care o persoana impozabila stabilita in Romania ar avea acelasi drept de rambursare in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata sau alte impozite/taxe similare aplicate in tara respectiva.
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal regle si regimul rambursarii aplicabil persoanelor impozabile neinregistrate in Romania si care nu au obligatia de a se inregistra, persoane stabilite in Comunitate. Consideram, in acest sens, ca procedura descrisa in Codul fiscal si in Normele metodologice de aplicare a acestuia are un titlu de generalitate si este aplicabila, in mare parte, ambelor tipuri de solicitari, cu atat mai mult cu cat acest regim este menit in primul rand sa evite dubla impozitare cu TVA, prin includerea acesteia in pretul final, si in al doilea rand sa „globalizeze“ reegimul de TVA.
Acordarea dreptului de rambursare acestor persoane este tinuta de indeplinirea mai multor conditii, atat in ceea ce priveste natura operatiunilor pentru care este solicitata rambursarea taxei, cat si in ceea ce priveste persoana ce face solicitarea sau perioada la care cererea de rambursare face referire.
Regula generala este aceea conform careia persoana neinregistrata, care nu este obligata a se inregistra si care este sau nu stabilita in Comunitate si care nu a efectuat in Romania livrari de bunuri (cu exceptia ser- viciilor de transport si accesorii transportului, scutite si a livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii pentru care taxa aferenta este exclusiv achitata de persoanele in beneficiul carora acestea se efectueaza), poate solicita rambursarea taxei ce i-a fost facturata de alte persoane impozabile si achitata de persoana respectiva pentru achizitiile in Romania de bunuri mobile sau servicii, precum si taxa achitata de aceasta pentru importul de bunuri in Romania.
Cu titlu de exceptie, operatiunile pentru care per- soana in discutie nu poate solicita rambursarea taxei sunt urmatoarele:
- achizitiile de bunuri a caror livrare este scutita sau care poate fi scutita;
- achizitiile de bunuri, altele decat cele a caror livra- re este scutita sau care poate fi scutita sau prestari de servicii a caror prestare este sau poate fi scutita de taxa doar in situatia persoanelor nestabilite in Comunitate;
- achizitiile de bunuri/servicii pentru a caror livra- re/prestare nu se acorda in Romania nici o deducere a taxei.
Perioada prevazuta de lege in care persoanele in discutie pot solicita rambursarea taxei achitate in Romania pentru achizitiile de bunuri si servicii sau pentru importul de bunuri este o perioada de cel putin trei luni ce nu va depasi un an calendaristic sau o perioada mai mica de trei luni ramasa dintr-un an calendaristic.
In conditiile in care „perioada de referinta“ este cu- prinsa intre 3 luni si un an, cuantumul minim al cererii de rambursare este de 200 lei, iar pentru perioada mai mica de trei luni ramasa dintr-un an, cererea de rambursare nu poate avea ca obiect o valoare a TVA mai mica de 25 lei.
Cererea de rambursare aferenta facturilor pentru achizitionarea de bunuri sau servicii sau documentelor pentru importuri efectuate in „perioada de referinta“ pentru ambele categorii de persoane in discutie trebuie depusa la autoritatea fiscala competenta in termen de sase luni de la sfarsitul anului calendaristic in care taxa devine exigibila, iar solutionarea acesteia va fi realizata in conformitate cu prevede- rile Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Decizia privind cererea de rambursare va fi emisa in termen de sase luni de la data la care cererea, insotita de documentele necesare pentru analizarea acesteia (docu- mente ce vor fi marcate pentru evitarea unei alte solicitari de rambursare), se primeste de organele fis- cale competente, iar rambursarea se efectueaza in lei intr-un cont deschis in Romania si indicat de reprezentant.
In cazul in care rambursarea este respinsa partial sau in totalitate, organele fiscale competente vor prezenta motivele respingerii cererii, iar decizia data in acest sens poate fi contestata potrivit prevederilor legale in vigoare din Romania.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
Pentru cazurile in care s-a obtinut o rambursare in mod fraudulos sau printr-o eroare de catre persoana neinregistrata, care nu este obligata a se inregistra si care nu este stabilita in Comunitate, organele fiscale competente vor proceda direct la recuperarea sumelor platite in mod eronat si a oricaror accesorii ale acestora. Totodata, in cazul cererilor frauduloase, organele fiscale compe- tente vor respinge persoanei impozabile respective orice alta rambursare pe o perioada de maximum zece ani de la data depunerii cererii frauduloase.
In cazul in care persoana neinregistrata, care nu este obligata a se inregistra si care este stabilita in Comuni- tate, obtine in mod fraudulos sau eronat rambursarea de TVA, se aplica o sanctiune administrativa si se stabilesc obligatiile fiscale accesorii. Pentru sumele care nu au fost achitate, organele fiscale competente vor suspenda orice alta rambursare catre persoana impozabila respec- tiva pana la plata sumelor datorate sau vor deduce su- mele respective din orice rambursare viitoare solicitata de respectiva persoana impozabila.
Totodata,in cazul rambursarii frauduloase in care nuse aplica sanctiuni administrative, organele fiscale com petente vor refuza orice rambursare catre persoana impozabila respectiva pe o perioada de 2 ani de la data depunerii cererii frauduloase. Tot cu titlu de diferenta fata de procedura aplicabila persoanelor stabilite in afara Comunitatii, conform dispozitiilor punctului 49 al Normelor metodologice, in cazul persoanelor ce benefi- ciaza de rambursari eronate sau frauduloase de taxa si nu restituie sumele respective, organele fiscale vor proceda la recuperarea acestora, conform prevederilor referitoare la asistenta reciproca privind rambursarile de TVA.
Pentru a putea indeplini procedurile prevazute de lege pentru solicitarea rambursarii taxei achitate, persoana neinregistrata, care nu este obligata a se inregistra si care nu este stabilita in Comunitate va fi obligata sa desemneze un reprezentant fiscal in Roma nia.
Avand in vedere faptul ca reprezentantul fiscal actioneaza in numele si in contul persoanei in discutie, acesta va fi tinut raspunzator individual si in solidar alaturi de aceasta persoana pentru drepturile si obligatiile izvorate din exercitarea dreptului de a solicita rambursarea taxei. In acest sens, mentionam faptul ca reprezentantul fiscal are urmatoarele obligatii:
- sa depuna la organele fiscale competente o cerere conform modelului aprobat prin Ordinul ministru- lui finantelor publice nr. 530/2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 267 din 20 aprilie 2007;
- sa anexeze toate facturile si/sau documentele de import in original, care sa evidentieze taxa a carei rambursare se solicita;
- sa prezinte documentele din care sa rezulte ca per- soana pe care o reprezinta este angajata intr-o acti- vitate economica ce ar face-o sa fie considerata per- soana impozabila, daca ar fi stabilita in Romania;
- sa prezinte o declaratie scrisa a persoanei reprezen- tate cu privire la faptul ca, in perioada la care se refera cererea de rambursare, persoana respectiva nu a efectuat livrari de bunuri sau prestari de ser- vicii ce au avut loc sau au fost considerate ca avand loc in Romania, cu exceptia serviciilor de transport si accesorii transportului, scutite si a livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii pentru care taxa aferenta este exclusiv achitata de persoanele in beneficiul carora acestea se efectueaza.
Spre deosebire de acestea, persoanele neinregistrate si care nu sunt obligate a se inregistra in scopuri de TVA in Romania, stabilite pe teritoriul Comunitatii nu sunt obligate, in scopul rambursarii, sa-si desemneze un reprezentant fiscal, putand depune documentele nece- sare personal sau printr-un imputernicit.
Astfel, obligatiile ce le incumba persoanelor neinregistrate si care nu sunt obligate a se inregistra in scopuri de TVA in Romania, stabilite pe teritoriul Comunitatii sunt urmatoarele:
- sa depuna la organele fiscale competente din Roma- nia o cerere conform modelului aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 523/2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 255 din 17 aprilie 2007;
- sa anexeze toate facturile si/sau documentele de import in original, care sa evidentieze taxa a carei rambursare se solicita;
- sa faca dovada ca este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru, sub forma unui certificat emis de autoritatea competenta din statul membru in care aceasta este stabilita. In cazul in care autoritatea fiscala compe- tenta romana poseda deja o astfel de dovada, nu este obligatoriu ca persoana impozabila sa aduca noi dovezi pe o perioada de un an de la data emi- terii primului certificat de catre autoritatea compe- tenta a statului in care este stabilita;
- sa se angajeze sa inapoieze orice suma ce i-ar putea fi rambursata din greseala.
O alta situatie prevazuta de Codul fiscal in care ram- bursarea TVA poate fi acordata persoanelor neinregis- trate in scopuri de TVA si care nu sunt obligate la inre- gistrare in Romania este cea a persoanelor ce efectueaza in Romania o livrare intracomunitara scutita, de mijloace de transport noi. Cererea de rambursare va avea ca obiect, in acest caz, taxa aferenta achizitiei efec- tuate de aceasta persoana in Romania pentru respectivul mijloc de transport nou.
Conditii
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevad conditiile in care persoana ce solicita rambursarea trebuie sa le indeplineasca, respectiv:
- sa depuna la organele fiscale competente o cerere de rambursare;
- sa anexeze factura si – dupa caz – documentele de import in original sau orice alt document care sa evidentieze taxa achitata de aceasta persoana pen- tru achizitia a carei rambursare se solicita;
- sa prezinte dovezi asupra faptului ca mijlocul de transport a facut obiectul unei livrari intracomunitare scutite de taxa si asupra calitatii acestuia de mijloc de transport nou.
Solutionarea cererii de rambursare se va face in aceleasi conditii prevazute de lege pentru solutionarea de rambur- sare depusa de persoana neinregistrata, care nu este obligata a se inregistra, care nu este stabilita in Comunitate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"