Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificari privind distribuirea rezervelor acumulate de societatile/regiile cu capital de stat si legislatia institutiilor de credit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 06 Apr. 2017 Exclusiv
Tags: rezerve, ordonanta de urgenta, recrutare, experti, institutii de credit

Guvernul a modificat prin Ordonanta de Urgenta legislatia (OG 64/2001) privind rentabilizarea structurii de capital detinut de stat la societatile nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale care au capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, introducand posibilitatea distribuirii sub forma de dividende sau varsaminte la bugetul de stat sau local, in cazul regiilor autonome, si a rezervelor acumulate in timp repartizate din profitul net realizat de aceste societati/companii/regii.

Repartizarea de dividende din rezervele societatilor, constituite din profiturile anilor anteriori, precum si din rezultatul reportat reprezentand castig efectiv realizat din reevaluare, este o solutie practicata de companiile cu capital privat. in acest context, prevederea introdusa armonizeaza legislatia privind repartizarea profiturilor inregistrate de companiile/regiile autonome care au capital integral/majoritar de stat, cu cea care reglementeaza repartizarea pentru companiile cu capital privat.

Noua prevedere a fost introdusa intrucat s-a constatat ca o mare parte din rezervele acumulate de societati/regii fie nu sunt utilizate, fie au fost plasate ca investitii financiare (de exemplu, depozite bancare) cu randamente mai scazute decat dobanda platita de stat la obligatiunile emise.
De asemenea, potrivit aceleiasi Ordonante de Urgenta, CEC si Eximbank vor fi exceptate de la prevederile OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice si vor fi supuse legislatiei specifice care reglementeaza activitatea bancara. Procedurile de selectie a membrilor consiliului de administratie sau ai consiliului de supraveghere la institutiile de credit, declansate conform OUG 109/2011, precum si contractele incheiate pentru aceste proceduri de selectie cu experti independenti, vor inceta de drept la intrarea in vigoare a actului normativ adoptat astazi. Din contractele incheiate cu expertii in recrutare, vor fi achitate sumele scadente la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta.

Modificarile au in vedere armonizarea legislatiei cu normele Bancii Nationale a Romaniei, in baza carora functioneaza aceste institutii de credit. De exemplu, obligatia publicarii elementelor esentiale ale tranzactiilor, care ating anumite praguri de valoare (prevazuta de art. 52 din O.U.G. nr. 109/2011) nu sunt in concordanta cu obligatia institutiilor de credit de a pastra confidentialitatea in relatiile cu toti clientii (conform art. 111 din O.U.G. nr. 99/2006).

De asemenea, potrivit concluziilor misiunii de consultare a FMI din 17 martie, institutiile de credit ar trebui excluse din sfera de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011, deoarece acestea sunt deja supuse unei legislatii specifice.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificari privind distribuirea rezervelor acumulate de societatile/regiile cu capital de stat si legislatia institutiilor de credit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016