keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cheltuieli nedeductibile la scoaterea din evidenta a actiunilor cu prilejul lichidarii. Cum procedati corect!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: cheltuieli nedeductibile, lichidare, dizolvare, provizioane

Va propunem, spre exemplificare, prin cele ce urmeaza, cazul in care o societate pe actiuni X detine actiuni (investiti financiare) in contul 261 la 2 SRL-uri Y si Z. Societatea X este detinuta de un fond de investitii din alt stat UE. SRL-ul Y a fost in reorganizare, s-a terminat reorganizarea si in prezent se doreste lichidarea/dizolvarea ei.

SRL-ul Z nu mai are activitate economica de 2 ani (s-au incercat mai multe variante de afaceri, variante care nu au avut rezultatele scontate). Si pentru aceast SRL se doreste lichidarea/dizolvarea. Societateal X si-a provizionat investitia (provizion = 2961) cu toata valoarea lui 261.
 
Stabilim astfel daca dupa lichidarea/dizolvarea SRL-urilor Y si Z scoaterea din evidenta a contului 261 va fi deductibila sau nedeductibila. Se mentioneaza ca, in prima instanta, societatea va reversa provizionul care va fi venit neimpozabil avand in vedere ca initial cheltuiala cu provizionul a fost nedeductibila.
 
Iata raspunsul specialistului:
 
 
Ca regula generala, potrivit art. 19 alin. 1 din Codul fiscal profitul impozabil/rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. De asemenea, conform art. 25 alin. 1 din Codul fiscal cheltuielile inregistrate in contabilitate conform reglementarilor contabile si care sunt efectuate in scopul activitatii economice sunt considerate cheltuieli deductibile.
 
In conformitate cu art. 25 alin. 4 lit. e din Codul fiscal sunt considerate cheltuieli nedeductibile, spre exemplu, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, respectiv cele aferente veniturilor prevazute la art. 23 din Codul fiscal. Astfel, in categoria veniturilor neimpozabile intra, cu respectarea in anumite cazuri a unor conditii legate de perioada minima si procentul minim de detinere,   valoarea titlurilor de participare noi sau sumele reprezentand majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare (art. 23 lit. c), veniturile din evaluarea/reevaluarea/vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina situata intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri (art. 23 lit. i), veniturile din lichidarea unei alte persoane juridice romane sau unei persoane juridice straine situate intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri (art. 23 lit. j) si sumele primite ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturile actionarilor/asociatilor, cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit legii (art. 23 lit. o).
 
Avand in vedere ca in urma lichidarii celor doua societati Y si Z, societatea X detinatoare a titlurilor va obtine venituri din lichidare si sumele aferente cotei-parti din aporturile initiale, care reprezinta venituri neimpozabile, si cheltuiala aferenta titlurilor scoase din evidenta cu ocazia lichidarii va fi  considerata nedeductibila in temeiul art. 25 alin. 4 lit. e din Codul fiscal.

 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016