Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transfer teren construibil catre asociat. Care este tratamentul TVA la lichidarea societatii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mai. 2018
Tags: tva, cod fiscal, lichidare societate, tratament tva

In analiza de mai jos, o societate aflata in lichidare voluntara, cu cod de TVA anulat, detine un teren construibil (pe teren nu exista constructii ridicate), care a fost achizitionat de la o persoana fizica.

Vom vedea daca se colecteaza TVA la transferul terenului catre asociati (persoane fizice) cu ocazia lichidarii societatii.

Iata raspunsul specialistului!

Avand in vedere faptul ca terenul este construibil, la transferul catre asociati a dreptului de proprietate asupra terenului respectiv se colecteaza TVA prin aplicarea cotei standard TVA 19%. Practic, distribuirea bunurilor catre asociati este echivalenta cu o livrare de bunuri. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 270 "Livrarea de bunuri" alin. (5) conform carora "Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.". Alin. (7) al art. 270 are in vedere transferul de active  si de pasive efectuat cu ocazia vanzarii  sau cu ocazia  aportului  in natura la capitalul unei societati, caz in care operatiunea  nu reprezinta  livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila stabilita in Romania.

Prevederea cu privire la deducerea totala sau partiala a TVA nu se refera la situatia in care bunul imobil a fost achizitionat de la o persoana fizica, neimpozabila din punct de vedere al TVA care nu a fost obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru a colecta TVA la efectuarea tranzactiei respective. Situatia reglementata prin alin. (5) "a fost dedusa total sau partial" are in vedere prevederile art. 292 alin. (2) lit. g) conform carora o operatiune este scutita de TVA  la livrare daca s-a limitat dreptul de deducere la momentul achizitiei "(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:….g) livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, daca taxa aferenta bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere conform art. 297 alin. (7) lit. b) sau al limitarii totale a dreptului de deducere conform art. 298."

Avand in vedere ca bunurile imobile urmeaza a fi vandute catre asociati, TVA se colecteaza la baza de impozitare a TVA reprezentata de  valoarea de piata  a terenului.

Definitia valorii de piata si a principiului valorii de piata este  reglementata prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, capitolul III, articolul 7 "Definitii ale termenilor comuni", pct. 32 si 33:

"32. pret de piata - suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala;

33. principiul valorii de piata - atunci cand conditiile stabilite sau impuse in relatiile comerciale sau financiare intre doua persoane afiliate difera de acelea care ar fi existat intre persoane independente, orice profituri care in absenta conditiilor respective ar fi fost realizate de una dintre persoane, dar nu au fost realizate de aceasta din cauza conditiilor respective, pot fi incluse in profiturile acelei persoane si impozitate corespunzator;"

Valoarea de piata se stabileste de catre un evaluator autorizat, inainte de data transferului dreptului de proprietate asupra bunului imobil. Evaluarea se efectueaza la pretul de piata la momentul vanzarii, fara a fi relevanta valoarea ramasa de amortizat a bunului imobil (hala), conform evidentei contabile si fiscale.

Din punctul de vedere al TVA, valoarea de piata in relatia cu o persoana afiliata este definita prin art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii", alin. (1)  lit. e)

"(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din: … e) pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit prevederilor art. 7 pct. 26, baza de impozitare este considerata valoarea de piata in urmatoarele situatii:

1. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar beneficiarul livrarii sau al prestarii nu are drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 297, 298 si 300;

2. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are un drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 297 si 300 si livrarea sau prestarea este scutita conform art. 292.

3. atunci cand contrapartida este mai mare decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 297 si 300."

Coroborat cu prevederile alin. (2) al art. 296 "In sensul alin. (1) lit. e), valoare de piata inseamna suma totala pe care, pentru obtinerea bunurilor ori serviciilor in cauza la momentul respectiv, un client aflat in aceeasi etapa de comercializare la care are loc livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ar trebui sa o plateasca in conditii de concurenta loiala unui furnizor ori prestator independent de pe teritoriul statului membru in care livrarea sau prestarea este supusa taxei. Atunci cand nu poate fi stabilita o livrare de bunuri sau o prestare de servicii comparabila, valoare de piata inseamna:

1. pentru bunuri, o suma care nu este mai mica decat pretul de cumparare al bunurilor sau al unor bunuri similare ori, in absenta unui pret de cumparare, pretul de cost, stabilit la momentul livrarii;

2. pentru servicii, o suma care nu este mai mica decat costurile complete ale persoanei impozabile pentru prestarea serviciului."

Chiar daca are codul de TVA anulat din oficiu, pentru transferul care urmeaza a fi efectuat, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa emita o factura pe numele fiecarui asociat. De asemenea, de retinut este faptul ca persoana impozabila trebuie sa intocmeasca o factura conform prevederilor art. 319 a intocmi facturi fiscale, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (5) "Fara sa contravina prevederilor alin. (31) - (35) se aplica urmatoarele reguli de facturare:

a) pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 275 si 278, ...."

Transferul terenului catre fiecare asociat trebuie sa rezulte din contractul incheiat in forma autentica la un notar in care se preia valoarea de transfer inclusiv sau exclusiv TVA din raportul de evaluare intocmit in acest scop.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transfer teren construibil catre asociat. Care este tratamentul TVA la lichidarea societatii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016