Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate in insolventa. Inscriere la masa credala pentru recuperare dividende neridicate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: lichidare societate, dividende, legea 31/1990

Ce se intampla cu dividendele neridicate in cazul in care o societate intra in insolventa? Se pot inscrie si actionarii la masa credala pentru recuperarea dividendelor neridicate in baza hotararii adunarii generale a actionarilor? Vezi in raspunsul de mai jos ce opinie are specialistul nostru.

Raspunsul specialistului


Potrivit art. 67 din Legea societatilor nr. 31/1990 dividendele reprezinta cota-parte din profitul unei societati ce revine actionarilor/asociatilor de pe urma actiunilor/partilor sociale pe care le poseda.
 
Dividendele se distribuie pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor/asociatilor, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG nr. 13/2011, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
 
Din momentul stabilirii de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor a dividendelor cuvenite acestora, dreptul la dividende devine un drept de creanta individual, cu toate consecintele ce decurg din el. De asemenea, dupa expirarea termenului de plata de 60 de zile, societatea datoreaza dobanda penalizatoare, astfel ca acest termen este unul de scadenta (cu mentiunea ca anterior modificarilor aduse prin Legea 163/2018, termenul de plata era de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale).

Prin urmare, odata ce dreptul la dividende a fost stabilit prin hotararea AGA de distribuire a profitului pentru dividende, iar termenul de plata a expirat (scadenta s-a implinit), dreptul la plata dividendelor nete astfel cuvenite devine o creanta certa, lichida si exigibila.
 
Tinand cont de faptul ca potrivit art. 5 pct. 19-20 din Legea nr. 85/2014 creditorii care detin o creanta asupra patrimoniului debitorului de natura certa, lichida si exigibila sunt indreptatiti sa participe la procedura insolventei, inseamna ca actionarii/asociatii care sunt titularii drepturilor de creanta asupra patrimoniului societatii reprezentate de dividendele distribuite, dar neachitate se pot inscrie la masa credala cu dividendele neincasate, al caror termen de plata a expirat conform Legii nr. 31/1990.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate in insolventa. Inscriere la masa credala pentru recuperare dividende neridicate":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016