keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Repartizare dividende: Cum se repartizeaza profitul ramas in 2022 daca in cursul anului 2023 intra al treilea asociat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Aug. 2023
Repartizare dividende: Cum se repartizeaza profitul ramas in 2022 daca in cursul anului 2023 intra al treilea asociat?
Tags: repartizare dividende, profit nerepartizat, asociati firme

Cum se va repartiza profitul ramas nerepartizat la 2022 daca in cursul anului 2023 intra al treilea asociat (privind dividendele catre asociati)?

Repartizare dividende – raspunsul specialistului:


Repartizarea dividendelor se face conform hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor. Exista insa unele principii generale care pot fi luate in considerare:

  1. Perioada de calcul: Dividendele se distribuie conform profitului realizat intr-un an fiscal specific. Daca vorbim despre profitul realizat in 2022, atunci repartizarea dividendelor pe baza acestui profit se va face in conformitate cu structura asociatilor/actionarilor la data hotararii asociatilor/actionarilor.
  2. Proportionalitate: Distribuirea dividendelor se face proportional cu cota de participare a fiecarui asociat la capitalul social al societatii, daca nu se decide altfel.
  3. Documente: Pentru repartizarea dividendelor, este necesara intocmirea si inregistrarea unui proces-verbal al Adunarii Generale a Asociatilor (AGA) sau a Adunarii Generale a Actionarilor (AGOA), unde se specifica modul de distribuire a dividendelor.

Temei legal: Legea 31/1990 privind societatile comerciale:

Art. 67. (1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. ( )
(3) Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
(6) Dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.

Alin. 6 de mai sus se refera la transmiterea actiunilor (sau a partilor sociale in cazul unei societati cu raspundere limitata) si stipuleaza clar ca, in momentul in care actiunile sau partile sociale sunt transmise unui nou asociat (cesionar) acesta are dreptul la dividendele care se cuvin dupa data transmiterii, cu exceptia cazului in care partile au stabilit altfel prin contract.

Daca un asociat vinde actiunile sale unui nou venit in 2023, iar vanzarea nu include o clauza specifica in contractul de cesiune referitor la modul de distribuire a dividendelor pentru profitul realizat in 2022, cesionarul (noul asociat) va avea dreptul la dividendele ce vor fi repartizate dupa data cesiunii.



Acest lucru subliniaza importanta detaliilor contractuale atunci cand se realizeaza o tranzactie de acest gen. Cesiunea partilor sociale sau a actiunilor ar trebui sa fie insotita de un contract clar care sa specifice orice aspecte particulare legate de drepturile si obligatiile partilor, inclusiv distribuirea dividendelor.




Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016