Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Repartizarea trimestriala de dividende. Intocmirea situatiilor financiare interimare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: legea 163/2018n, repartizare dividende, inregistrari contabile

Cand este obligata o societate sa depuna situatiile financiare interimare? Vezi aici analiza realizata de specialistul nostru.

O societate doreste repartizarea profitului inregistrat la data de 30.06.2018 sub forma de dividende in trimestrul III 2018. Societatea a depus bilant la 30.06.2018, deoarece depasea plafonul de CA 220.000 lei. In situatia in care societatea are bilant depus la Iunie 2018 si doreste distribuirea profitului strict din bilantul de la iunie 2018 sub forma de dividende in trimestrul III 2018 societatea mai este obligata sa depuna situatii financiare interimare?

Daca da, ce trebuie bifat in formularul de bilant interimar, trimestrul T2 sau trimestrul T3?
 

Raspunsul specialistului

Posibilitatea distribuirii trimestriale de dividende din profitului exercitiului financiar in curs a fost introdusa prin Legea nr. 163/2018, in vigoare de la data de 15 iulie 2018, lege prin care au fost modificate mai multe acte normative, astfel:

Potrivit prevederilor art. 19 alin (3) din Legea contabilitatii 82/1991, repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta
in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.

La alin (3 indice 1) se arata ca repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.

Potrivit prevederilor pct.602 din Reglementarile contabile ,  introdus prin OMFP 3067 din 10 septembrie 2018 pentru completarea unor reglementari contabile, entitatile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestriala de dividende, intocmesc situatii financiare interimare formate din bilant si contul de profit si pierdere. Aceste componente au aceeasi structura cu cea aplicabila situatiilor financiare anuale intocmite conform prezentelor reglementari. Veniturile si cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.

Potrivit prevederilor art. 67 alin. (2) din Legea 31/1990, modificate tot prin Legea 163/2018 dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat

In cazul prezentat, raportarea contabila semestriala nu poate tine loc de situatie financiara anuala sau trimestriala. 

In situatia in care se distruibuie dividende  in trimestrul III 2018, atunci trebuie intocmita o situatie financiara interimara la  30 septembrie 2018. Din prevederile mai sus mentionate in aceste situatii veniturile si cheltuielile se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.

Distribuirea dividendelor pe baza situatiei financiare interimare se inregistreaza in contabilitate dupa aprobarea ei prin AGA, prin formula contabila 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” = 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul”, unde contul 463 apare ca un cont nou-introdus.

Astfel, in cursul anului, dividendele se pot ridica incepand cu luna iulie 2018, luna cuprinsa in trimestrul III al anului 2018.

Situatii financiare interimare in care se  evidenteze aceste dividende se vor intocmi si depune incepand cu trimestrul III al anului 2018. In situatiile financiare interimare se va bifa trimestrul III 2018.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Repartizarea trimestriala de dividende. Intocmirea situatiilor financiare interimare":
Rating:

Nota: 2.13 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016