keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Declaratie rectificativa 101. Dividende repartizate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 26 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: declaratia 101, declaratie rectificativa, repartizare dividende, legea 31

"O societate comerciala a inregistrat la anul 2016 profit in suma de 360.000 lei, profit ce a fost repartizat la dividende, dividende ulterior platite. In urma unei analize contabile efectuata in 2018, s-a constatat ca nu au fost scazute din gestiune anumite produse vandute in cursul anului 2016.. Prin urmare suma de 60.000 lei s-a inregsitrat in contul 1174, rezultand impozit pe profit de recuperat.

S-a depus si declaratia 101 rectificativa. Ce se intampla in acest caz cu dividendele platite in plus aferente anului 2016, avand in vedere ca in urma recalcularii si depunerii declaratiei 101 rezulta un profit mai mic?". Acesta este subiectul de la care a pornit specialistul nostru in studiul de caz propus astazi.
 

Raspunsul specialistului


Potrivit prevederilor art. 67 alin. (2) din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
 
Potrivit prevederilor alin. (3), nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.

La alin. (4), se arata ca dividendele platite contrar dispozitiilor alin. (2), … si (3) se restituie daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuia sa o cunoasca.
 
Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor alin. (2) si (3) se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 272 indice 1 lit. b) din acelasi act normativ, se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care: incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale sau contrar celor rezultate din acestea.
 
Astfel, avand in vedere ca este vorba despre o omisiune contabila, care de altfel, la inventarierea patrimoniului se putea evita, despre care asociatii/actionarii nu aveau de unde sa cunoasca aceasta neregularitate si nu este vorba despre un bilant fals intocmit cu buna stiinta, apreciez ca nu este necesar sa restituie dividendele incasate.

La o repartizare ulterioara, trebuie sa aveti in vedere sa acoperiti pierderea inregistrata in debitul contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".

Insa, aceasta este decizia asociatilor/actionarilor. In situatia in care se doreste restituirea dividendelor se va reveni prin hotararea AGA, asupra repartizarii din anul 2016.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016