Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Acordare imprumut de catre societate administratorului. Ce conditii sunt obligatorii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: acordare imprumut, imprumut, credit, cod fiscal, imprumut administrator, societate pe actiuni

Se va stabili mai jos in ce masura un SRL poate imprumuta administratorul cu o suma de pana la 5.000 euro, in conformitate cu Legea 31/1990 a societatilor comerciale actualizata, art 144(4).



Societatea cu raspundere limitata se constituie conform prevederilor Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 11 si urmatoarele. Tot Legea societatilor comerciale reglementeaza si obligatiile si raspunderea administratorilor societatilor, indiferent de forma de constituire.

Referitor la creditarea administratorilor de catre o societate cu raspundere limitata, Legea societatilor comerciale prevede in mod expres la art. 144 indice 4 ca este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor unei societati pe actiuni prin acordarea de imprumuturi, cu exceptiile cazurilor reglementate de alin. (3).

De asemenea, la art. 197 se stipuleaza ca dispozitiile privitoare la administrarea societatilor pe actiuni nu sunt aplicabile societatilor cu raspundere limitata, indiferent daca sunt sau nu supuse obligatiei de auditare.

Desi textul de lege interzice acordarea de imprumuturi administratorilor societatilor pe actiuni, fara sa faca trimitere si la societatile cu raspundere limitata, trebuie sa avem in vedere si prevederile art. 272. Acestea invoca pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 3 ani a fondatorului, administratorului, directorului sau reprezentantului legal al societatii, care foloseste cu rea-credinta bunuri, direct sau printr-o persoana interpusa, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu.
 
Nerespectarea acestei dispozitii atrage raspunderea materiala a actionarului vinovat pentru daunele produse societatii, inclusiv raspunderea penala (art. 275 alin. 2 din Legea 31/1990  privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). De mentionat este faptul ca nu se specifica in mod concret ca este vorba numai de societatile pe actiuni.
 
In afara acestor consecinte penale, trebuie avute in vedere si prevederile de natura fiscala. Astfel, din punct de vedere fiscal, conform prevederilor art. 11 din Legea 571/2003  privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, organele fiscale pot reincadra tranzactiile dintre societatea comerciala si asociatii acesteia, in sensul ca, acordarea de imprumuturi administratorilor poate fi tratata drept acordare de dividend.
 
Pentru a evita reincadrarea operatiunii respective, este recomandabil sa se adauge o mentiune in actul constitutiv cu privire la faptul ca aceasta poate imprumuta asociatii/administratorii pana la limita maxima a contravalorii in lei a sumei de 5.000 euro fiecare, cu dobanda la nivelul dobanzii legale stabilit de BNR, iar acordarea imprumutului sa aiba la baza un contract de creditare incheiat in forma autentica (este bine de stiut ca in sistemul nostru de drept, actul juridic incheiat in forma autentica are cea mai mare forta probanta).


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016