Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate comerciala doreste sa ridice dividende interimare si la trim 4.2022 Impozitul pe dividende este 5% conform legislatiei anului 2022 ?
Din intrebare nu rezulta foarte clar despre ce asociati este vorba-persoane fizice sau persoane juridice, de aceea raspunsul va fi dat in ambele variante. Ati mentionat ca societatea comerciala doreste sa ridice dividende interimare .
Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel (art 67 alin (2) din Legea societatilor nr. 31/1990).
Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
Pentru asociati persoane fizice, conform art. 97 alin. (7) din Codul fiscal:
Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/ asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
OG 16/2022 modifica doar primul paragraf, in sensul majorarii cotei de impozit, respectiv:
44. La articolul 97 alineatul (7), prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final. (...)"
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Asadar, regula privind calculul si virarea impozitului pe dividendele distribuite dar neplatite pana la finalul exercitiului financiar in care au fost repartizate ramane neschimbata.
Monografia contabila este urmatoarea:
Evidentierea repartizarii de dividende interimare in cursul exercitiului financiar:
463 = 456
Retinerea impozitului pe dividende 5%, in 2022:
456 = 446
Plata dividendelor nete:
456 = 5121
Plata impozitului de 5% in 2023:
446 = 5121
In anul 2023, se vor efectua urmatoarele inregistrari:
Inchiderea contului de profit si pierdere:
121 = 1171
Inregistrarea dividendelor de plata finale, conform situatiilor financiare anuale:
1171 = 457
Compensarea contului 457 cu 463:
457 = 463
In concluzie, in opinia mea calculul impozitului pe dividendele distribuite in 2022 asociatilor persoane fizice si neplatite pana la 31.12.2022 se face utilizand cota in vigoare la 31.12.2022, respectiv 5% iar plata impozitului se va face pana pe 25.01 al exercitiului financiar urmator.
Pentru asociati persoane juridice se aplica prevederile art.43 din Codul fiscal, potrivit caruia:
(1) O persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.........................
(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
De la data de 01.01.2023, intra in vigoare prevederile Ordonantei 16/2022, care modifica astfel art.43:
"(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), in cazul in care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat urmator anului in care s-a aprobat distribuirea dividendelor. Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, daca in ultima zi a anului fiscal respectiv, calendaristic sau modificat, dupa caz, sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (4) lit. a) si b).
(4) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca, la data platii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana juridica beneficiara a dividendelor:
(i)detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;
(ii)este constituita ca o societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
(iii)plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;
b) persoana juridica care plateste dividendele:
(i)este constituita ca o societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
(ii)plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.
(5) Prevederile alin. (2) si (3) se aplica si dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative."
Asadar, si in cazul in care asociatul este persoana juridica, repartizarea profitului pe dividende interimare se va face in 2022 pe baza situatiilor interimare, cu retinerea impozitului in cota de 5 %. Daca repartizarea pe dividende se va face in 2023, impozitul pe dividende va fi 8%.
Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF a publicat lista seminarelor web pentru IUNIE 2023. Care sunt principalele teme abordate?Repartizare DIVIDENDE interimare pentru trim. II 2021. Cand se depun situatiile financiareImpozitare venituri nerezidenti. Cand se elibereaza certificatul de rezidenta fiscala?Nou proiect pentru intarirea disciplinei financiare. Reguli noi pentru operatorii economici!Ministrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Ultimele articole
Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Din 1 ianuarie 2025 impozitul pe DIVIDENDE creste de la 8% la 10%DIVIDENDE distribuite in 2024, dar platite in 2025. Ce cota de impozitare se aplicaRepartizare DIVIDENDE catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Articole similare
Repartizare DIVIDENDE INTERIMARE pentru trim. II 2021. Cand se depun situatiile financiareBeneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelorGhidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anAcordare DIVIDENDE INTERIMARE la 31.12.2022. Impozitul va fi de 5% sau de 8%?Termenul pentru depunerea bilantului in cazul firmelor care au repartizat DIVIDENDE INTERIMAREArticole similare
Cheltuieli nejustificate efectuate de asociat. Incidenta fiscalaImpozitul pe profitVa fi majorata cota impozitului pe dividende de la 5% la 8%. Conditii pentru acordarea regimului de scutireDividende: D207 se completeaza pentru impozitul retinut la sursa, dar si pentru veniturile scutite de impozitCota IMPOZIT DIVIDENDE nerezident persoana juridicaUltimele articole
Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Dividende distribuite in 2024, dar platite in 2025. Ce cota de impozitare se aplicaANAF: 2,74 milioane lei sume stabilite suplimentar, in urma inspectiilor din luna octombrie 2024Calculul impozitului pe dividende: ghid completCesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"