Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Beneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Dec. 2020 Exclusiv
Tags: dividende, repartizare trimestriala, microintreprindere 2020

In prezent, companiile au posibilitatea de a imparti trimestrial dividende catre actionari sau asociati, in timpul derularii exercitiului financiar. Daca aleg sa imparta trimestrial dividende, firmele sunt obligate sa intocmeasca situatii financiare interimare, ceea ce atrage, automat si costuri suplimentare legate de inventariere, servicii contabile si/sau audit, dupa caz. In contextul tuturor acestor modificari legislative, microintreprinderile devin mai atractive decat alte forme de organizare.

Legea nr. 163/2018 a introdus posibilitatea repartizarii trimestriale a dividendelor si nu doar anual, asa cum era stipulat anterior. Pentru a putea repartiza profitul, companiile sunt obligate sa intocmeasca situatii financiare interimare.

Practic, situatiile financiare interimare indica situatia financiara a companiei pana la momentul intocmirii, cu fixarea profitul disponibil a fi distribuit la dividende la data situatiilor financiare interimare.

Regulile pentru intocmirea si raportarea situatiilor financiare interimare au fost oficializate, printr-un ordin al ministrului finantelor publice care prevedea introducerea unui cont nou cu functie de activ –contul 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar”, cu ajutorul caruia se tine evidenta dividendelor interimare repartizate si care urmeaza sa se regularizeze dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

Potrivit actului normativ, termenul de depunere a situatiilor financiare interimare la unitatile teritoriale ale Ministerului de Finante este de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Pentru a putea intocmi situatii financiare interimare, firmele sunt obligate sa faca o inventariere a patrimoniului propriu. Aceste situatii financiare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care trebuie sa fie cuprinse si rezultatele inventarierii si, prin urmare, entitatea care repartizeaza dividende interimare va proceda la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii in conformitate cu cerintele legale.

Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea curenta.O data inventariat patrimoniul firmei si intocmite situatiile financiare interimare, adunarea generala a asociatilor/actionarilor aproba situatiile financiare interimare si decide daca se impart dividende, cat anume se imparte din profit si termenul pentru plata dividendelor.

In continuare, situatiile financiare interimare se transmit in maximum 30 de zile de la aprobarea lor, urmand ca ulterior sa se faca plata efectiva a dividendelor interimare si a impozitului aferent acestui tip de venit, in cota de 5%.

Daca o firma are pierderi reportate, acestea trebuie acoperite mai intai si abia ulterior, daca mai exista sume de bani din profit, se pot acorda si dividendele.

Automat, repartizarea trimestriala a dividendelor presupune o munca suplimentara din partea angajatilor care trebuie sa participe la inventariere, a contabililor, o data cu inmultirea numarului bilanturilor de intocmit de-a lungul anului.

Costuri financiare suplimentare vor aduce si celelalte obligatii prevazute acum in legislatie, respectiv realizarea auditarii si a raportului de cenzori, acolo unde este cazul. Mai precis, situatiile financiare interimare sunt supuse auditului in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, respectiv sunt supuse verificarii de catre cenzori in cazul in care si situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori.

O data rezolvate toate aspectele prezentare anterior, incasarea trimestriala a dividendelor permite antreprenorilor sa dispuna mai repede de bani, fara sa mai fie nevoiti sa astepte aprobarea situatiilor financiare anuale si repartizarea profitului.

Astfel, antreprenorii vor avea o sursa constanta de venituri.

Tinand cont de regimul fiscal al microintreprinderilor, firmele cu cel putin un angajat si o marja de profit mai mare de 6% pot fi cele mai avantajate, aceasta in conditiile in care microintreprinderile ce au macar un salariat datoreaza un impozit pe venit de 1% (sau 3 % daca nu exista salariati), comparativ cu cota de 16% aplicabila companiilor platitoare de impozit pe profit.

Dupa repartizarea profitului, societatea trebuie sa calculeze, sa retina si sa achite la stat impozitul pe veniturile din dividende. Cota este de 5%, iar plata trimestriala a dividendelor atrage si plata trimestriala a acestui impozit.

Desigur, persoana care obtine veniturile din dividende datoreaza, suplimentar si contributia la sanatate (CASS), in cota de 10%, atat timp cat veniturile sale din dividende si din alte surse decat salariul depasesc intr-un an, cumulat, echivalentul a 12 salarii minime brute, adica 26.760 lei pentru 2020.

Prin comparatie, persoanele ce obtin venituri din activitati independente, datoreaza contributii sociale pentru pensii (CAS) si sanatate (CASS) raportate la salariul minim pe economie, de 2.230 de lei/luna, dupa cum urmeaza:
 
– CAS de 25%, aplicata asupra unui venit ales de catre contribuabil, dar cel putin egal cu salariul minim brut pe tara (2.230 de lei/luna);
– CASS de 10% la salariul minim pe economie (2.230 lei/luna).
 
Totusi, obligatia de a plati contributiile de mai sus apare doar in cazul contribuabililor persoane fizice ce depasesc pragul de venituri de 26.760 lei pe parcursul anului. De asemenea, persoanele fizice autorizate (PFA) si ceilalti contribuabili cu venituri din activitati independente datoreaza impozitul pe venit, diferentiat pentru PFA-urile in sistem real si cele care aplica norma de venit, impozitul fiind de 10% aplicat la venitul net sau, dupa caz, la norma de venit.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Beneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016