Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Daca o microintreprindere acorda dividende interimare la 31.12.2022 cand intocmeste D100, la 25 ianuarie 2023? Cat plateste impozit pe dividende 5% sau 8%? Pana la ce data, cand se face bilant interimar?
In situatia in care doriti sa distribuiti dividende interimare in baza unei hotarari AGA din decembrie 2022(presupun) trebuiau intocmite si depuse situatii financiare interimare la data de 30.09.2022, pe baza carora, societatea stabilea profitul care putea fi distribuit, avand in vedere ca potrivit prevederilor art. 19 alin. (3 ind. 1) din Legea 82/1991, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
Repartizarea profitului contabil net realizat trimestrial pentru dividende interimare se face pe baza hotararii AGA care aproba situatia financiara interimara si stabileste nivelul dividendului interimar distribuit in functie de profit, in conditii similare distribuirii de dividende pe baza de situatie financiara anuala.
Potrivit art V din OMFP 3067/2018 Situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
Asadar, daca nu ati depus bilant interimar la 30.09.2022, in care sa stabiliti profitul, nu puteti acorda dividende interimare in luna decembrie. Numai daca aveti evidentiat un profit reportat din anii precedenti, acesta se poate repartiza prin hotararea AGA, iar impozitul aplicat este de 5 % in acest caz.
In privinta cotei de impozit, incepand cu data de 1 ianuarie 2023 sunt aplicabile prevederile art. I pct. 44 si art. IX lit. a) din Ordonanta nr. 16/15.07.2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
Art. I.
44. La articolul 97 alineatul (7), prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final. (...)"
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Art. IX. Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu urmatoarele exceptii:
a) prevederile pct. 3 referitor la modificarea art. 43 alin. (2) si (5), pct. 44, 89 si 92 se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2023;
Pana la 31.12.2022, sunt in vigoare reglementarile conform art. 97 alin. (7) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal care prevede ca:
Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe dividende se face odata cu plata dividendelor. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata sau pana pe 25 ianuarie anul urmator in cazul dividendelor distribuite si neplatite.
Impozitul se declara prin formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
In situatia in care plata dividendelor se face in luna decembrie, impozitul se retine odata cu plata dividendelor. Impozitul se declara prin declaratia 100 si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25.01.2023.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce obligatii fiscale are boss-ul?Anunt ANAF cu privire la dividende. Termen-limita: 25 ianuarie 2017Lista masurilor propuse in Noul Cod Fiscal. Declaratii si precizari MFPSold in registrul de casa inregistrat scriptic cu valori anormal de mari. Cum se poate elimina soldul de lichiditati inexistente?Impozitul pe dividende din 2016Ultimele articole
Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareCalculul impozitului pe dividende: ghid completSpeta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeCum se completeaza D205 pentru veniturile din dividendeImpozitul pe dividende in 2024. Cine are aceasta obligatie, care este cota de impozitare, dar si pana cand se platesteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"