Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dividende 2018. Impozitul ramane la fel, CASS se majoreaza

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 13 Dec. 2017
Tags: dividende, cass, impozit

In 2018, impozitul veniturilor din dividende ramane la cota de 5%, cu toate ca Guvernul dorea sa o elimine in totalitate, in timp ce contributia de sanatate (CASS) se majoreaza, ajungand la 10% si fiind datorata de persoanele fizice care incaseaza intr-un an venituri din dividende si din alte surse (cum ar fi: activitati independete, chirii, drepturi de proprietate intelectuala, activitati agricole, silvicultura etc.) cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara

Pana la sfarsitul acestui an, o persoana fizica cu resedinta in Romania plateste un impozit pe dividende de 5% si nu achita contributia de sanatate (CASS), daca este deja asigurata la sistemul de sanatate in momentul in care incaseaza dividendul. Astfel, in prezent, CASS pentru dividende se datoreaza doar daca veniturile acestea reprezinta singura sursa de bani, potrivit avocatnet.ro.

In conformitate cu noile cote de contributii sociale obligatorii, cota CASS pentru veniturile din dividente va ajunge la 10%. Persoanele fizice care incaseaza intr-un an venituri din dividende si alte categorii, cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara. De retinut ca CASS pentru dividende va trebui achitata de contribuabil, chiar daca acesta este si salariat!

Cu alte cuvinte, daca obtineti venituri din dividende si din alte surse, cel putin egale cu 12 salarii minime brute, veti plati pentru veniturile din dividende: impozit pe venit de 5% si CASS de 10%.

In momentul de fata, nu se stie la ce salariu minim brut pe tara se va face raportarea deoarece OUG nr. 79/2017 care a stabilit includerea veniturilor din dividende in CASS nu specifica acest aspect. Totusi, incepand cu 1 ianurie 2018, salariul minim brut va fi de 1.900 de lei, de unde ar rezulta un plafon anual de 22.800 (1.900 x 12), conform avocatnet.ro.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dividende 2018. Impozitul ramane la fel, CASS se majoreaza":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016