Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contributia CASS pentru persoanele fizice care obtin venituri non-salariale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2018
Tags: cass, venituri non salariale, contributia cass

In cele ce urmeaza, unul dintre specialistii nostri va vorbi despre calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru persoanele fizice care obtin venituri non-salariale.

Persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, din urmatoarele categorii de venituri:
    • venituri din activitati independente; 
    • venituri din drepturi de proprietate intelectuala; 
    • venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati; 
    • venituri din cedarea folosintei bunurilor; 
    • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura; 
    • venituri din investitii; 
    • venituri din alte surse. 

Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii. 

Persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din aceste surse, sub nivelul plafonului minim,  pot opta pentru plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Persoanele fizice care estimeaza venituri din aceste categorii peste nivelul plafonului minim, precum si cele care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din aceste surse, sub nivelul plafonului minim, dar au optat pentru plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate  dobandesc calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si au dreptul la pachetul de baza de la data depunerii declaratiei unice.

Calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira perioada pentru care au depus declaratia unica, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contributia CASS pentru persoanele fizice care obtin venituri non-salariale":
Rating:

Nota: 4.11 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016