Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro
de InfoTva.ro la 05 Nov. 2018In cele ce urmeaza, unul dintre specialistii nostri va vorbi despre calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru persoanele fizice care obtin venituri non-salariale.
Persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, din urmatoarele categorii de venituri:
• venituri din activitati independente;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
• venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
• venituri din cedarea folosintei bunurilor;
• venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
• venituri din investitii;
• venituri din alte surse.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
Persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din aceste surse, sub nivelul plafonului minim, pot opta pentru plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Persoanele fizice care estimeaza venituri din aceste categorii peste nivelul plafonului minim, precum si cele care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din aceste surse, sub nivelul plafonului minim, dar au optat pentru plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate dobandesc calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si au dreptul la pachetul de baza de la data depunerii declaratiei unice.
Calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira perioada pentru care au depus declaratia unica, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Contributia CASS pentru persoanele fizice care obtin venituri non-salariale":
Rating:
Nota: 4.11 din 5 din 9 voturi
Rating:
Nota: 4.11 din 5 din 9 voturi
Articole similare
Rectificare Declaratia Unica. Venituri estimate - venituri realizate pe 2019Noi scutiri de la plata CASS se aplica in 2017Impunerea veniturilor din apicultura pe baza normelor de venitSe apropie termenele de plata pentru impozitul pe venit si CASSVenituri din drepturi de proprietate intelectuala si chirii. CAS. CASS - Stagiu de cotizare in sistemul de pensiiUltimele articole
Monografie contabila pentru suma de 400 lei acordata salariatilor aflati in telemunca. Cum se recupereaza acesti bani?Serie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?Tratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatateBeneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelorObligatii fiscale si declarative ale personalului angajat in cadrul asociatiilor de proprietari
Mai multe articole despre CASS
Articole similare
O noua sesiune de asistenta ANAF pe tema Declaratiei Unice: Ce se intampla daca formularul a fost depus inainte de ultimele modificari?
Mai multe articole despre contributia CASS

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"